6 BELANGRIJKE PUNTEN – WAAR JE OP MOET LETTEN BIJ DE KEUZE VAN OMEGA-3 VISOLIE

 

Het is niet altijd makkelijk voor een consument om de waarheid te achterhalen. Dat is niet anders bij de keuze van een Omega-3 visolie. Hier tasten veel mensen in het duister.

Bij Arctic Blue zijn we een groot fan van plantaardige algenolie. We zijn echter ook een heel groot fan van een Pure Arctische MSC Visolie met MSC keurmerk (blauwe logo), die gemaakt wordt van verse Noorse wilde vis. Een lepeltje vloeibare Pure Arctische MSC Visolie is namelijk krachtiger dan algenolie (1 lepeltje visolie heeft evenveel Omega-3 als 3 capsules algenolie) en bevat bovendien vitamine D.

We zijn echter geen fan van krill olie (hier over later meer) of van gewone visolie zonder MSC Keurmerk.

Hier volgen 6 belangrijke punten waar je op kunt letten bij je keuze voor visolie:

  1. Hoeveelheid Omega-3 EPA+DHA. Een lepeltje Pure Arctische MSC Visolie (5 ml) bevat 6 keer meer Omega-3 dan onze eigen capsule visolie. Een fles is hierdoor effectiever (en goedkoper).
  2. Versheid/smaak. Oude, ranzige (geoxideerde) olie smaakt vies en is niet bepaald gezond voor je. Verse olie is te herkennen aan een zachte smaak (zonder visgeur). Merken met verse olie zijn meestal ook MSC gecertificeerd en willen graag hun oxidatie-waarde (Totox) (maat voor versheid) met je delen.
  3. Zuiverheid. Voor een consument moeilijk te beoordelen. Als een merk geen cijfers met je wilt delen, kun je je afvragen waarom ze dit niet doen …
  4. Natuurlijke vorm. Capsules met geconcentreerde visolie kunnen de zogenaamde (instabiele) ethylester-visolie bevatten. Deze wordt minder goed opgenomen dan de vetzuren in de natuurlijke triglyceride.
  5. Vitamine D. Pure Arctische MSC Visolie bevat vitamine D.  Voor een groot gedeelte van het jaar is dit meegenomen. Eventueel extra in de zomer kan geen kwaad. Wilde Arctische Zalmolie bevat geen vitamine D.
  6. MSC keurmerk en herkomst. Als een merk alleen ‘visolie’ vermeldt, kun je ervan uitgaan dat de olie afkomstig is van hele sardientjes en ansjovis uit warme verre warme landen in Zuid-Amerika of zelfs uit China. Visolie met een MSC keurmerk komt uit Alaska of Noorwegen en wordt milieubewust gemaakt van de snijresten van wilde kabeljauw of wilde zalm nadat de filet voor de winkels eraf is gesneden.