6 BELANGRIJKE PUNTEN – WAAR JE OP MOET LETTEN BIJ DE KEUZE VAN OMEGA-3 VISOLIE

Het is niet altijd makkelijk voor een consument om de waarheid te achterhalen. Dat is niet anders bij de keuze van een Omega-3 visolie. Hier tasten veel mensen in het duister.

Bij Arctic Blue zijn we een groot fan van plantaardige algenolie. En we zijn een heel groot fan van een speciale visolie met MSC keurmerk (blauwe logo), die gemaakt wordt van verse Noorse wilde vis.

We zijn echter geen fan van krill olie (hier over later meer) of van gewone visolie zonder MSC Keurmerk.

Een lepeltje vloeibare Arctische MSC visolie is krachtiger dan algenolie en bevat bovendien vitamine D. Hier volgen 6 belangrijke punten waar je op kunt letten bij je keuze voor visolie:

  1. Hoeveelheid Omega-3 EPA+DHA. Een lepeltje vloeibare visolie (5 ml) bevat 3 tot 6 keer meer Omega-3 dan een capsule. Een fles is hierdoor effectiever (en goedkoper).
  2. Versheid/smaak. Oude ranzige (geoxideerde) olie smaakt vies en is niet bepaald gezond voor je. Verse olie is te herkennen aan een zachte smaak (zonder visgeur). Merken met verse olie zijn meestal ook MSC gecertificeerd en willen graag hun Totox-waarde (maat voor versheid) met je delen.
  3. Zuiverheid. Voor een consument moeilijk te beoordelen. Als een merk geen cijfers met je wilt delen, kun je je afvragen waarom ze dit niet doen …
  4. Natuurlijke vorm. Capsules met geconcentreerde visolie kunnen de zogenaamde (instabiele) ethylester-visolie bevatten. Het is gezonder om visolie in de natuurlijke triglyceride vorm te nemen.
  5. Vitamine D. Vloeibare visolie bevat meestal vitamine D. Voor een groot gedeelte van het jaar is dit meegenomen. Eventueel extra in de zomer kan geen kwaad.
  6. MSC keurmerk en herkomst. Als een merk alleen ‘visolie’ vermeldt, kun je ervan uitgaan dat de olie afkomstig is van hele sardientjes en ansjovis uit warme verre warme landen in Zuid-Amerika of zelfs uit China. Visolie met een MSC keurmerk komt uit Alaska of Noorwegen en wordt milieubewust gemaakt van de snijresten van wilde kabeljauw of wilde zalm nadat de filet voor de winkels eraf is gesneden.