Geen onderdeel van een categorie

Je cholesterol in stand houden

We weten allemaal dat het belangrijk is om op je cholesterol te letten, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je cholesterol op een normaal niveau blijft?

Wat is een normale cholesterol waarde?

Wat zijn cholesterol normaalwaarden? Als ze je cholesterol meten, krijg je 4 waarden te horen: je totale cholesterol, je LDL-cholesterol, je HDL-cholesterol en het triglyceridengehalte van je bloed.

Je LDL-cholesterol is je β€˜slechte’ cholesterol. Als dit cholesterol gehalte te hoog is, kan dat leiden tot het dichtslibben van je bloedvaten. Een waarde onder de 3 is bij je LDL-cholesterol over het algemeen het beste, maar welke waarde voor jou gewenst is, hangt ook af van je totale risico op hart- en vaatziekten. 

Wanneer is een cholesterol waarde β€˜normaal’? Voor je totale cholesterol geldt een waarde lager dan 5,0 mmol/l als streefwaarde. Bij een waarde boven de 8 spreken we echt over een cholesterol dat te hoog is.

Bij je HDL-cholesterol, het β€˜goede’ cholesterol, is er geen streefwaarde, maar wordt er wel gezegd dat hoe hoger de waarde is, hoe beter, het liefst boven de 1,0 mmol/l voor mannen en 1,2 mmol/l als cholesterol waarde voor de vrouw.

Voor het triglyceridengehalte zorgt een waarde lager dan 1,7 voor een kleiner risico op hart- en vaatziekten. Wanneer spreken we dus van een cholesterol dat te hoog is? Bij een totale waarde boven de 5,0 mmol/l of een LDL-gehalte boven de 3,0 mmol/l.

Je cholesterol meten

Je cholesterol meten gebeurt door middel van een bloedtest. Je lichaam maakt zelf cholesterol aan in de lever, normaal precies genoeg om je benodigde cellen, hormonen en gal te maken. De vettige stof helpt om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren.

Deze vetten (triglyceriden) worden weer gebruikt voor onze energievoorziening en de opbouw van cellen. Maar sommige vetten, het LDL-cholesterol, zijn nogal kleverig en blijven, bij een teveel in het bloed, aan de binnenkant van bloedvaten kleven.

Daardoor kunnen aderen vernauwen of verstopt raken. Deze zogenaamde aderverkalking vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Je cholesterol is te hoog, en nu?

Het is belangrijk dat je cholesterol niet te hoog is. Dit verhoogt namelijk je kans op hart- en vaatziekten.  Door zoveel mogelijk een gezonde leefstijl na te leven, krijg je een goede cholesterol ratio en kun je het goede (HDL-)cholesterolgehalte verhogen.

Maar wat is een gezonde leefstijl? Bij een gezonde leefstijl gebruik je minder verzadigd vet, meer onverzadigde vetten (avocado, lijnzaad, vette vis) en probeer je af te vallen als je overgewicht hebt (vooral buikvet), stop je met roken en beweeg je voldoende (minstens 2,5 uur per week).

Voldoende bewegen zorgt ervoor dat het slechte LDL-cholesterol laag wordt en het goede HDL-cholesterol hoog. Cholesterol kun je ook via je voeding binnenkrijgen, bijvoordbeeld via orgaanvlees of eieren.

Echter is het nu duidelijk dat dit niet je cholsterol niveau beinvloedt. Een verkeerde leefstijl dat juist wel sterk.

De relatie tussen cholesterol en omega 3

Arctic Blue Omega 3 visolie of algenolie heeft een gunstig effect op de vetsamenstelling van je bloed, wanneer de dagelijkse inname Omega-3 EPA en DHA 2 gram per dag bedraagt.

Het draagt bij aan behoud van een normaal vetgehalte (triglyceriden) in het bloed. Hierbij dient gezegd te worden dat de aanvullende dagelijkse inname niet meer dan 5 gram EPA en DHA mag bedragen.

Arctic Blue heeft daarnaast 1 product dat helpt het cholesterol onder controle te houden. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g ALA.  1 maatlepel van de Lijnzaadolie/algenolie is hiermee goed voor de cholesterolspiegel. .