Arctic Blue Blog

De juiste voeding voor een hond of kat met artrose

Artrose wordt soms ook wel gewrichtsslijtage genoemd, waar ook jongere honden last van kunnen hebben. Het kraakbeen gaat dan in kwaliteit achteruit. Ontstekingen aan gewrichten kunnen ook een oorzaak van artrose zijn. Artrose is niet te genezen, maar het ongemak van artrose bij je hond of kat kan wel worden verlicht met de juiste voeding of aanpassingen in de beweging.

Oorzaak en gevolg artrose hond of kat

Bij artrose wordt er te weinig kraakbeen aangemaakt. Het gewricht kan stijf worden en er kunnen ontstekingen ontstaan, die pijnlijk zijn bij bewegen. De belangrijkste oorzaken zijn overbelasting door overgewicht, een ongeluk of foute fokkerij. Vaak zijn moeilijk opstaan, minder enthousiasme en traagheid de eerste tekenen van artrose bij je hond of kat.

Aanpassingen in voeding en beweging

Om het ongemak van artrose bij je kat of hond te verminderen, kan aangepaste voeding of aangepaste beweging helpen. Vaker en korter wandelen bijvoorbeeld, wat minder belastend is maar wel mogelijk overgewicht aanpakt. Het overtuigende effect van glucosamine / chondroïtine als aanvulling is heel minimaal. Wel is de ontstekingsremmende werking en bevordering voor de algehele fitheid door Omega-3 vetzuren door vriend en vijand geroemd, die goed samengaat met een natuurlijke pijnstiller voor een hond of kat met artrose. Let bij je keuze voor dit (hond/kat) voedingssupplement wel op deze 5 belangrijke punten.

Vetzuurbalans

Onze Westerse voeding (zowel voor mens als dier) heeft ongeveer een Omega-3-Omega-6 verhouding gekregen van 1:20. Terwijl we evolutionair geprogrammeerd zijn voor het consumeren van ongeveer evenveel Omega-3 als Omega-6. Een hond (of kat) heeft gewoon de genen van zijn voorouders, die echt gevarieerd en Omega-3 rijk aten door het eten van hun prooi (hersenen, ogen en maag en darmen met inhoud).

Een juiste vetzuurbalans tussen Omega-3 en Omega-6 is het geheim voor een actieve en gezonde hond en kat. Voldoende Omega-3 werkt ontstekingsremmend, teveel Omega-6 werkt ontstekingsbevorderend. Een verstoorde vetzuurbalans kan zich manifesteren in onrust, pijnlijke gewrichten, gedragsproblemen, ontstekingen, een schilferige of doffe vacht en een verminderde weerstand.

Omega-3

Een hond (en een mens) maakt zelf geen Omega-3 vetzuren en is hiervoor net als bij vitaminen op de voeding aangewezen. Wanneer de Omega-3 en Omega-6 vetzuren in balans zijn, zijn celmembranen optimaal flexibel, waardoor voedings- en afvalstoffen makkelijker hun weg vinden en weefsels beter doorbloed worden. Voldoende Omega-3 doet het volgende voor je hond:

  • Draagt bij aan een gezonde vacht en huid
  • Is effectief bij jeuk en schilfers
  • Draagt bij aan gezonde en soepele gewrichten en spieren
  • Heeft een positieve invloed op het welbevinden en het gedrag
  • Heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen
  • Werkt positief op de vruchtbaarheid

Een natuurlijke pijnstiller voor een hond met artrose kan goed samengaan met een (hond/kat) Omega-3 voedingssupplement.

Kat

In principe geldt net als bij een hond met artrose bij een kat bovenstaande aanpassing in de voeding ook. Alhoewel het laten bewegen van een kat met artrose wel een grotere uitdaging kan zijn voor zowel baasje als kat. Homeopathie voor een kat met artrose haalt het, net als bij een hond, niet bij een Omega-3 supplement.