Heb je Seaspiricy al gezien op Netflix?

“CRAZY ABOUT OMEGA 3, SERIOUS ABOUT THE SEA”

Deze slogan heb ik gekopieerd van Tony Chocolonely (“Crazy about chocolate, serious about people”), omdat het precies onze passie weergeeft. Tony vindt dat helemaal niet erg, omdat wij namelijk ook op een missie zijn.

Nog afgezien van hun chocolade, vind ik het een topbedrijf, omdat het er alles aan doet om niet ten koste van de medemens (kinderen zelfs) of het milieu, chocolade te verkopen.

Eigenlijk heb ik een hekel aan het woord duurzaam. Iets kan heel duurzaam zijn, maar ook een beetje duurzaam. In dat laatste geval kan het woord duurzaam worden gebruikt om te greenwashen.

Vanaf dag 1 is het mijn bedoeling om met Arctic Blue het hele en transparante verhaal over visolie te vertellen.

Vandaar dat ik graag, na 7 jaar, weer eens de huidige realiteit wil bespreken. En die keiharde realiteit heet de nieuwe Netflix documentaire Seaspiracy!

En die was heftig zeg… Veel wist ik al, maar ik vind het absoluut een goede zaak dat deze documentaire is gemaakt en hoop dat deze ons nog heel lang gaat achtervolgen. Simpelweg omdat het te erg is wat de industriële visserij de wereld aandoet.

Slavernij op zee voor garnalenvoer in Thailand, leegvissen van wateren rond arme landen door buitenlandse megaschepen (schijnt dat Nederland hier ook aan mee doet), sub-optimale kweek van zalm, vistuig in de oceanen, etc. etc.

Heel goed en interessant dat aan het einde van de docu visolie kort wordt besproken. Hier wordt uitgelegd dat er heel veel visolie wordt geproduceerd, die dient als voer voor de zalmkweek of voor gebruik in visolie pillen. Verder werd er gezegd dat algenolie een goede vervanging van visolie is.

Klopt helemaal. Ik kan eraan toevoegen dat de visolie supplementen, die ze bedoelen, zelfs zijn te herkennen. Ze hebben namelijk vaak geen duurzaamheidskeurmerk of eentje die niet zoveel betekent, maar wel goed klinkt.

Op dit moment is meer dan 75% van alle in Nederland verkochte visolie pillen afkomstig van deze zogenaamde “reduction fisheries”.

Ze heten zo omdat hele vissen (ansjovis en sardien) door de gehaktmolen gaan (in plaats van alleen de snijresten nadat de mens het eetbare gedeelte eraf heeft gehaald).

Deze ansjovis /sardien olie komt voornamelijk uit Zuid-Amerika (Peru). Soms ook nog ten koste van lokale vissers. De KvW (Keuringsdienst van Waarde) heeft hier al eens een programma over gemaakt. Hun conclusie was dat er 30 hele ansjovisjes nodig zijn voor 1 visolie capsule.

En dat terwijl deze ansjovis en sardientjes de natuurlijke voedselketen zijn van de dolfijn, zeevogel, zeeleeuw en verschillende soorten walvissen… De KvW-kijker viel van z’n stoel, maar verder is er weinig veranderd sindsdien.

Die KvW-uitzending motiveerde mij 7 jaar geleden om Arctic Blue op te richten en het anders te gaan doen. Ik vind dat de mens vis eerst moet opeten, voordat er iets anders van gemaakt wordt. Dat is de reden dat Arctic Blue visolie alleen van filet-snijresten wordt gemaakt.

Voor onze visolie wordt geen vis extra gevangen. We gebruiken op een slimme manier de restjes die anders worden weggegooid. Het is één van onze principes waarmee we werken. Helaas is het na 6 jaar nog steeds bijzonder.

De verschillen tussen beide methoden heb ik in onderstaande schema beschreven en gedocumenteerd.

Natuurlijk is de toekomst plantaardig. Wij hebben nu al 5 verschillende algenolie producten.

Dit zullen er steeds meer worden. En wanneer de kosten om algenolie te maken zullen dalen (door schaalvergroting) en de kosten van visolie zullen stijgen, zal de visolie vanzelf verdwijnen.

De 1e reden waarom wij nu nog wel visolie in het assortiment hebben, heb ik je hierboven uitgelegd: we gebruiken de restjes die anders worden weggegooid.

Een 2e reden dat we visolie maken is dat veel mensen eerder overstappen naar onze MSC-visolie van filet-snijresten dan direct naar de duurdere algenolie. We zijn dus eigenlijk een tussenstation, net zoals Tony Chocolonely dat is met “op weg naar een slaafvrije chocolade”.

Zij stoppen ook niet met chocolade maken of eten. Cacaoboeren zouden anders pas echt de klos zijn.

Een 3e reden is een technische. Olie van (filet-snijresten) van wilde zalm is van zulke hoge kwaliteit (full spectrum vetzuurprofiel en versheid) dat we die nog niet als algenolie hebben kunnen nabootsen.

Onze Noorse vissers geven hun beroep vaak door van vader op zoon. Omdat ze al eeuwenlang afhankelijk zijn van de natuur met zijn gezonde visstand, vangen ze een klein gedeelte van de Noorse kabeljauw voor zijn filet, zodat ook hun kinderen visser kunnen worden. Ze werkten dus eigenlijk altijd al volgens de strenge MSC-voorschriften.

MSC ging ervan uit dat de maker, (bekend van Cowspiracy), MSC toch niet eerlijk in beeld zou brengen, ongeacht de inbreng.

Aan de ene kant heel jammer, omdat ze honderden zeer goed functionerende visserijen op de rit hebben gekregen.

En nu een tijdje verder, hebben serieuze journalisten en visserij-biologen zich erin verdiept en komen vrijwel allemaal tot de conclusie dat de kritiek op MSC zeer onjuist en onterecht is, omdat MSC juist onderdeel van de oplossing is.

Je kunt dit nalezen in twee artikelen van serieuze media:

  1. www.vox.com/seaspiracy-netflix-fact-check/
  2. www.fd.nl/seaspiracy-fake-news-neemt-een-duik-in-de-oceaan/

Daarnaast is het MSC-keurmerk door het gerespecteerde Milieu Centraal geselecteerd als 1 van de 10 beste en geloofwaardige keurmerken in Nederland.

Ik hoop je inzicht te hebben gegeven in mijn persoonlijke visie en afwegingen: De toekomst is plantaardig en een MSC-gecertificeerde visolie gemaakt van filet-snijresten is absoluut okay en het perfecte tussenstation.

In tegenstelling tot veel andere visolie, heb je met Arctic Blue dus de garantie dat we afblijven van het eten van de dolfijn, zeevogel, zeeleeuw en walvis. Én de garantie dat er geen nadelige effecten zijn voor oceanen, milieu en lokale bevolking.

7

Onze principes

1. Schone visolie

Onze visolie wordt gemaakt (van de filet-snijresten) van verse Arctische wilde kabeljauw die zwemt in de Barentszzee, dit ligt tussen Nova Zembla, Spitsbergen en Noord-Noorwegen.

Eén van de schoonste wateren ter wereld, ver weg van de plastic soep in de Grote Oceaan tussen Azië en Zuid-Amerika.

Al onze vis producten zijn afkomstig van duurzame visserij en dragen het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC).

2. Verse algenolie

Onze plantaardige Omega-3 producten zijn gemaakt van algen. Algen zijn mini-plantjes die ook op het land in afgesloten en gecontroleerde omstandigheden zelf Omega-3 vetzuren kunnen maken.

Met de olie uit de algen maken we nu al verschillende producten. Omdat algen de toekomst zijn, zullen er dat steeds meer worden.

Al onze plantaardige producten dragen het VEGAN-keurmerk. Hiermee garanderen we 100% dat er geen visolie is gebruikt.

vegan
Hoogste dosering EPA & DHA

800 mg DHA+400 mg EPA

Direct van de lepel is geweldig

Perfecte smaak en mondgevoel

100%-Geen-Op-Boer-Garantie

Vergeet vissige op boeren/nasmaak