Arctic Blue Blog

Wat is fytoplankton en waar vind je het?

Fytoplankton of marine fytoplankton wordt gerekend tot de superfoods. Niet vreemd als je weet welke voedingsstoffen deze gezonde plankton bevat! We vertellen je graag meer over marine fytoplankton.

Wat is fytoplankton?

Fytoplankton is een zoutwater alg. De tegenhanger dus van chlorella en spirulina die in zoet water leven. Wist je dat deze alg al meer dan 3 biljoen jaar op aarde is en de basis vormt van de voedselketen voor al het leven in zee? Zonder fytoplankton zou er in zee geen vis kunnen leven. Fytoplankton wordt gegeten door onder andere kleine kreeftjes en mosselen, die weer worden gegeten door vissen. 

Fytoplankton heeft bovendien een hoge voedingswaarde. Het bevordert een goede zuurgraad in je lichaam en geeft energie. De krachtige micro-alg is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is een grote bron van natuurlijk zwavel en bezit essentiële voedingsstoffen als eiwit en omega 3-vetzuren. 

Welke plantjes vallen onder fytoplankton?

Fytoplankton is een verzamelnaam voor vrij in het water zwevende, microscopisch kleine organismen/plantjes die chlorofyl bevatten en niet tegen de stroming in bewegen. Het is het plantaardige deel van plankton. In zeewater zijn dit vooral algen en wieren. Het dierlijke deel wordt zoöplankton genoemd. Een liter zeewater bevat tussen de 100.000 en 100 miljoen stammen fytoplankton. Hoe meer fytoplankton in het water, hoe groener het water kleurt, hoe minder fytoplankton, hoe blauwer het water is.

Net als de algen die de basis vormen voor de algenolie van Arctic Blue kan alle marine fytoplankton geteeld worden onder GMP-gecontroleerde, zuivere omstandigheden in speciale bassins. Daardoor is er geen kans op vervuiling vanuit de oceaan. Bovendien wordt de fytoplankton onafhankelijk getest op de aanwezigheid van verontreinigingen, zoals gisten en zware metalen, om de beste kwaliteit te garanderen. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en enkel zuiver natuurwater.

Maar het bestaan van marine fytoplankton loopt gevaar. Klimaatverandering maakt de zeeën langzaam steeds warmer en door oceaanverzuring worden de zeeën steeds zuurder. Fytoplankton is erg gevoelig voor verzuring en opwarming. Als de fytoplankton verdwijnt, verdwijnen ook de dieren die daarvan eten. En als deze dieren verdwijnen, hoe komen wij dan aan onze essentiële omega 3? En aan voldoende zuurstof? Gelukkig houdt Rijkswaterstaat de hoeveelheid fytoplankton goed in de gaten, als indicator voor de waterkwaliteit.

Fytoplankton en CO2

Marine fytoplankton produceert meer zuurstof dan alle bossen op aarde samen: tot wel 70% van alle zuurstof op aarde per jaar! Fytoplankton doet, net als een landplant, aan fotosynthese waarbij zuurstof geproduceerd wordt. Daarom leeft fytoplankton dicht bij het wateroppervlak, om voldoende zonlicht op te vangen. Zonder (zon)licht geen fytoplankton en dus geen CO2.

Wat eet fytoplankton?

Met name filterdieren (zeeveren, sponzen en schelpdieren als doopfontschelpen) en soft koralen zijn gespecialiseerd in het rechtstreeks eten van fytoplankton. Sommige softkoralen zijn uitgerust met pinnula, kleine uitsteeksels in de vorm van een veer. Hiermee kan zelfs het hele fijne fytoplankton moeiteloos uit het water gefilterd worden. Ook zoöplankton eet fytoplankton en bijvoorbeeld zeepaardjes en anemoonvisjes eten weer zoöplankton. De kleinere vissen en bodemdieren staan weer op het menu van zeezoogdieren, zeevogels en grotere vissen.

Algen en fytoplankton

In het water zwevende algen, fytoplankton, zijn de bron van de omega 3 in vis. Voor alle dieren en planten in de zee zijn koolhydraten, vetten en eiwitten noodzakelijke voedingsstoffen. Dieren kunnen deze stoffen, net als mensen, niet zelf produceren, maar zijn hiervoor afhankelijk van wat ze eten. Planten kunnen deze stoffen wel produceren. Door fytoplankton te eten voorzien deze dieren zich van de benodigde voedingsstoffen. 

Hetzelfde geldt voor mensen. Ook voor mensen zijn omega 3-vetzuren essentieel, maar wij kunnen deze niet zelf produceren. Wij moeten er ook voor zorgen dat we voedsel eten dat omega 3 bevat. Daarvoor zijn we de vissen dankbaar die plankton eten. Van deze vissen maken we schone visolie die ons van voldoende omega 3 voorziet. Ook algenolie is een goed alternatief om voldoende omega 3 binnen te krijgen. 

Bestel online bij Arctic Blue

Bestel jouw favoriete producten in de webshop van Arctic Blue en profiteer van de vele voordelen die algen ons bieden. Je kunt bij Arctic Blue losse producten bestellen of een handig abonnement afsluiten. Je krijgt dan automatisch je gewenste producten met omega 3 toegestuurd. Je kunt je abonnement online afsluiten en (na het minimale aantal leveringen) altijd gemakkelijk opzeggen per e-mail. Heb je nog vragen over onze producten? Ben je benieuwd wat we bij Arctic Blue belangrijk vinden en op welke manier we begaan zijn met de oceaan? Lees dan één van onze andere blogartikelen!