Geen onderdeel van een categorie

Omega 3 en je gezichtsvermogen

Je zou de link misschien niet direct leggen, maar omega 3 en je gezichtsvermogen worden met elkaar in verband gebracht. Hieronder vertellen we je graag iets meer overzicht en zien. Wat is je gezichtsvermogen en hoe ver moet je scherp zien?

Het verschil tussen goed zien en slecht zien: hoe merk je dat?

Wat is je gezichtsvermogen dan precies? Dat is het vermogen om met je ogen waar te nemen, om licht, donker, kleuren en diepte te onderscheiden. Daarvoor werken je hersenen, ogen en zenuwen samen.

Goed zien is ontzettend waardevol. Wanneer je altijd goed zicht gehad hebt, merk je het vaak niet zo snel als je zicht slechter wordt. Want hoe ver moet je scherp zien? Soms merk je het nog eerder aan andere symptomen dan aan je zicht zelf, zoals aan hoofdpijn.

Wanneer je zicht minder goed wordt, moeten je ogen harder werken om scherper te zien. Deze extra inspanning kan voor hoofdpijn zorgen en vermoeide ogen.Β 

En als je ouder wordt, heb je een verhoogd risico op oogziekten, zoals glaucoom en maculadegeneratie. Ook je bloedsuiker, bloeddruk en BMI zijn hierop van invloed. Bij een hoge bloeddruk loop je bijvoorbeeld meer risico.

Wil je weten of jouw zicht slecht is en of je risico op eventuele oogziektes vergroot is? Laat dan regelmatig je ogen onderzoeken. Er wordt gekeken hoe ver je scherp kunt zien, je oogdruk wordt gemeten en nog wat andere zaken worden nagekeken.

Natuurlijk wil je goed blijven zien, want slecht zien heeft een grote impact op je dagelijkse leven. Al zijn er nog zoveel hippe brillen te koop, het is het fijnste als je deze niet nodig hebt en gewoon van goed zicht kunt genieten.

Een gezonde levensstijl helpt je zo lang mogelijk een goed zicht te behouden.

Wat kan omega 3 voor je ogen betekenen?

Je brengt omega 3 misschien niet direct in verband met je ogen, maar wist je dat je ogen zelfs voor een groot deel uit omega 3-vetzuren bestaan? Daarom is het belangrijk dat je voldoende omega 3 binnen blijft krijgen.

Een belangrijk omega 3-vetzuur is DHA, docosahexaeenzuur, een essentiΓ«le bouwsteen voor je ogen. DHA is een belangrijk bestanddeel van het netvlies in je oog. Het draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

DHA helpt om scherp te blijven zien. Uit onderzoek is verder gebleken dat omega 3-vetzuren DHA helpen het gezichtsvermogen normaal te houden..

Voor zwangere vrouwen wordt een extra inname van 200 mg DHA naast de dagelijkse inname aangeraden om bij te dragen aan de normale ontwikkeling van de ogen van het ongeboren kindje en van de baby tijdens het geven van borstvoeding.

Omega 3-vetzuren, waaronder DHA, vind je voornamelijk in vette vis, zoals zalm, tonijn en ansjovis. Vind je vis niet zo lekker of eet je het te weinig?

Een dagelijkse inname van 250 mg DHA uit visolie of algenolie helpt eveneens het gezichtsvermogen normaal te houden, ondersteunt de conditie van het oog en speelt een rol in het functioneren van het netvlies.

Bovendien profiteer je van de vele andere gunstige effecten van DHA!