Wist je dat een groot deel van de hart- en vaatziekten voorkomen kan worden door (oor)zaken waar je zelf invloed op hebt? Toch zijn hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Met de kennis die we hebben over risicofactoren, kunnen we preventief te werk gaan!
Hoe werkt je hart?
Het hart is voor een menselijk lichaam onmisbaar. Zonder je hart, kan je lichaam niet verder. Maar hoe werkt een hart in een menselijk lichaam eigenlijk? Je hart vult zich bij elke hartslag met bloed. Dat bloed wordt vervolgens naar je spieren en organen gepompt.
Dat gebeurt door de hartspier. Deze heeft een signaal nodig, een prikkel, om samen te trekken. Bij een hogere hartslag worden sneller achter elkaar prikkels gegeven dan bij een lagere hartslag.
De hartslag in rust is voor iedereen anders, maar is ook elke dag anders en zelfs gedurende de dag. Ook de maximale hartslag verschilt per persoon. Als een hart normaal in werking is, heeft het een regelmatige hartslag.
Een regelmatige hartslag wil echter niet zeggen dat deze altijd even hoog is. Zo is een hartslag in rust lager dan een hartslag bij inspanning of hevige emoties. Moet je je bijvoorbeeld even flink inzetten, dan hebben je organen sneller vers bloed met zuurstof en voedingsstoffen nodig.
Is de periode van inspanning voorbij? Dan zakt de hartslag weer. Een hartslag in rust is bij volwassenen gemiddeld tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan de hartslag oplopen naar wel 160 of 180 slagen per minuut.
Waarom goed zorgen voor je hart?
Het is voor je hart, net als voor je lichaam, belangrijk om in goede conditie te blijven. Gezond eten en voldoende bewegen verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, aldus de Hartstichting.
Ook langdurige of hevige kortdurende stress is niet goed voor je hartgezondheid. Je bloeddruk, cholesterol en suikerwaarden zijn daarnaast belangrijke graadmeters van hoe het met je hart gaat.
Ben je benieuwd hoe het met jouw hartwerking gesteld is? Een hart echo en een inspanningstest laten zien hoe je hartgezondheid ervoor staat.
De gevolgen van slecht voor je hart zorgen
In Nederland sterven dagelijks meer dan 100 mensen aan een hart- of vaatziekte, zoals een hartinfarct / hart aanval of de gevolgen van hartfalen. En er zijn 1,4 miljoen mensen in Nederland die leven met hart- en vaatziekten, zoals een hartritmestoornis.
Dat aantal is onder vrouwen iets hoger dan onder mannen. Goed zorgen voor je hart is daarom ontzettend belangrijk. Maar hoe herken je een ‘slecht hart’?
Bekende hart klachten zijn pijn op de borst / hart steken, kortademigheid, hartkloppingen en extreme vermoeidheid. Maar deze hartproblemen kun je voor zijn door de risicofactoren in de gaten te houden, zoals je BMI, je cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk.
Daarnaast is je Omega-3 index een maat voor je kwetsbaarheid voor problemen met hart en bloedvaten. Je Omega-3 index is een getal tussen de 2 en 12 die het % weergeeft van de hoeveelheid Omega-3 in jouw celmembranen. 12% is zeer gunstig en 2% is zeer nadelig.
Je kunt dit getal eenvoudig zelf meten met een priktest.
EPA en DHA in omega 3 zijn goed voor het hart
EPA en DHA hebben een gunstige invloed op een normale hart werking. Dat gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA. EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren.
Je vindt omega 3 vooral in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Krijg je via je voeding weinig omega 3 binnen maar wil je toch je hart werking gunstig beïnvloeden?
Denk dan eens aan een supplement als visolie met omega 3. Bij Arctic Blue verkopen we meerdere producten die rijk zijn aan EPA en DHA, zoals visolie en algenolie.