Arctic Blue Blog

Immuunsysteem

Ons immuunsysteem is ontzettend belangrijk. Het helpt ons om niet of minder vaak ziek te worden. Zelf kun je je immuunsysteem daarbij op natuurlijke wijze een handje helpen. Wil jij je immuunsysteem versterken en je weerstand op peil houden? Lees dan snel verder!

 

Je immuunsysteem en je weerstand: wat is het immuunsysteem?

De termen immuunsysteem, afweersysteem en weerstand worden voor je gezondheid veelvuldig door elkaar gebruikt, maar ze betekenen ongeveer hetzelfde. Maar wat is een immuunsysteem en hoe werkt het? Een eenvoudige uitleg over de werking van het immuunsysteem is lastig. Het immuunsysteem is een systeem van antilichamen, cellen, eiwitten en organen die samenwerken om de weerstand in je lichaam hoog te houden. Wanneer je weerstand hoog is, kan je lichaam je beter beschermen tegen bijvoorbeeld virussen, bacteriën en infecties. Je immuunsysteem is continu aan het werk om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt, maar vaak merk je pas dat je weerstand wat lager is juist op het moment dat je ziek wordt.

 

De weerstand van jou als mens is niet te meten. Je weet dus niet precies hoe hoog jouw persoonlijke weerstand is en of je immuunsysteem een oppepper nodig heeft. Daarom wordt het aangeraden om de weerstand van ieder menselijk lichaam op peil te houden, om te voorkomen dat deze te laag wordt. Een gezonde levensstijl helpt je je immuunsysteem te verhogen.

 

Voorkom een lage weerstand

Een lage weerstand voorkomen doe je voornamelijk door een gezonde levensstijl te volgen. Heb je even een verminderde weerstand, let dan op de volgende zaken:

  • Eet gezond
  • Eet gevarieerd
  • Slaap voldoende
  • Beweeg regelmatig
  • Kom voldoende in de frisse buitenlicht
  • Voorkom stress
  • Let op je hygiëne
  • Drink voldoende
  • Probeer roken en overgewicht te voorkomen

 

Een gezond en gevarieerd eetpatroon bestaat onder andere uit voldoende groente en fruit. Daarmee krijg je genoeg vitaminen en mineralen binnen om een lager immuunsysteem te versterken. Heb je van jezelf al weinig of een zwakke weerstand? Of vind je veel groente en fruit simpelweg niet lekker? Dan kunnen supplementen je helpen je lage / zwakke immuunsysteem een boost te geven. Een immuunsysteem dat zwak is, heeft baat bij vitamine A, C, D(3), zink en ijzer. Deze hebben een positieve invloed op een (verstoord) immuunsysteem. Ook omega 3-vetzuren spelen een belangrijke rol voor je immuunsysteem, met name EPA.

 

Zorg voor een goede weerstand

Gedurende ons leven verandert ons immuunsysteem. We worden geboren met een zwakker immuunsysteem. De lage weerstand van je baby moet nog opgebouwd worden. Op een bepaalde leeftijd heb je de perfecte, optimale weerstand, maar deze goede weerstand wordt weer minder naarmate je ouder wordt. Je wordt dan weer vatbaarder voor virussen en infecties. Je hebt dus niet altijd invloed op hoe goed je immuunsysteem is, maar door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor je immuunsysteem. 

 

Wat is goed voor je immuunsysteem?

Om een goede weerstand te behouden, kun je als je ouder wordt of al eerder, als je al merkt dat je een verminderde weerstand hebt, supplementen met vitamine A, C en D gaan slikken of een  omega 3 met toegevoegde vitamine D. Deze helpen je je weerstand op peil te houden. Zonlicht is bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine D, maar in de herfst- en wintermaanden zien we de zon weinig, waardoor de productie van vitamine D laag of nihil is. De reserves die je tijdens de lente en zomer opgebouwd hebt, worden in de herfst en winter verbruikt. Het eten van producten met vitamine D of het slikken van supplementen met vitamine D voorkomt dat je een tekort aan vitamine D krijgt.

Immuunsysteem versterken: hoe je je weerstand kunt verhogen

Je weerstand op peil houden is nodig om je immuunsysteem te versterken. Bacteriën en virussen die je lichaam binnendringen, krijgen dan minder kans. Een betere weerstand zorgt ervoor dat je minder vaak ziek wordt. En dat je minder ernstig ziek wordt of minder complicaties krijgt. Maar hoe verhoog ik mijn weerstand? 

 

Factoren die je weerstand niet opbouwen maar afbreken, zijn bijvoorbeeld slaapgebrek, stress, een eentonig dieet en weinig lichaamsbeweging. Je afweersysteem verbeteren doe je door bovenstaande factoren aan te passen. Ook kun je je weerstand verhogen met voeding, maar je kunt je weerstand ook verbeteren met voedingssupplementen. Je immuunsysteem heeft bepaalde vitaminen nodig om extra weerstand op te bouwen. Daarnaast hebben omega 3-vetzuren met toegevoegde vitamine D een gunstige invloed op je weerstand. Ze dragen bij aan een goed functionerend immuunsysteem.

 

Hoe weerstand opbouwen? Met immuunsysteem supplementen

Je immuunsysteem verbeteren doe je bijvoorbeeld met behulp van supplementen. Bekijk het aanbod van Arctic Blue en ontdek onze producten met omega 3 en vitamine C, zoals viscollageen poeder, met vitamine D, zoals onze vloeibare visolie en visolie kind, en onze producten met vitamine D3 voor je spieren, botten en immuunsysteem, zoals algenolie met vitamine D3. Wil je meer weten over je immuunsysteem oppeppen met supplementen of over hoe omega 3 zorgt voor een beter immuunsysteem? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *