Geen onderdeel van een categorie

Alles over je lichamelijke ontwikkeling

De lichamelijke ontwikkeling van een kind gaat ontzettend snel! Herinner jij je nog hoe snel je kindje als baby groeide? Dat hij ineens kon kruipen, staan en lopen? We vertellen je graag iets meer over lichamelijke ontwikkeling en wat er belangrijk is om goed te kunnen groeien.

Wat is lichamelijke ontwikkeling?
Met lichamelijke ontwikkeling bedoelen we vooral de groei van het lichaam. Die groei zie je aan de buitenkant, maar aan de binnenkant vinden er ook allerlei belangrijke processen plaats tijdens de lichamelijke ontwikkeling. Zo groeien je hersenen en je centrale zenuwstelsel na de geboorte verder door. 

Als baby en dreumes groei je het hardst, maar liefst 12 centimeter per jaar! Als peuter groei je ook nog steeds 5-7 centimeter per jaar. Tijdens deze fase van lichamelijke ontwikkeling is het daarom belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, om goed te kunnen (blijven) groeien.

De spieren ontwikkelen zich en de grove en fijne motoriek nemen grote sprongen. Bij de grove motoriek kun je denken aan rennen, klimmen en springen. Onder de fijne motoriek vallen bijvoorbeeld een kleurpotlood vasthouden, knippen, een blokkentoren bouwen en de rits van de jas dichtmaken.

Allerlei belangrijke lichamelijke ontwikkelingen!

Wat is er nodig voor de ontwikkeling van je lichaam?

Voor de ontwikkeling van het lichaam heeft je kindje de juiste bouwstenen nodig. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een gezonde lichamelijke ontwikkeling. Zo zorgt vitamine D voor de groei van botten, een normale werking van spieren, een goede weerstand en het behoud van sterke tanden.

Essentiële vetzuren zorgen mede voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen. En om voldoende energie te hebben om te bewegen, zijn vitamine B en C, ijzer en magnesium noodzakelijk.

Waar op letten bij de lichamelijke ontwikkeling van een peuter?

Iedere peuter komt in de fase terecht dat het leuk is om eten te weigeren en grenzen te leren ontdekken. Je hoeft niet direct ongerust te worden als je kindje een tijdje minder eet, een wisselende eetlust heeft of even een lastige eter is.

Zo lang je kindje groeit en actief is, zit het vaak wel goed. Blijf gezond, gevarieerd eten aanbieden om je kindje te leren dat het deze bouwstoffen nodig heeft voor een goede (lichamelijke) ontwikkeling. Goed groeien gaat namelijk niet vanzelf!

Naast fruit, groenten, brood, zuivel, vlees(vervangers) en vis zijn voldoende bewegen en een goede nachtrust minstens zo belangrijk. En voor de eerste melktanden, waar je peuter toch een aantal jaren mee vooruit moet kunnen, is vitamine D belangrijk.

Vanaf een jaar of drie heeft je peuter vaak al zijn melktanden. Een mijlpaal in de lichamelijke ontwikkeling van je peuter!

Waar op letten bij de lichamelijke ontwikkeling van een schoolkind?

Een kind tussen de 4 en 9 jaar groeit ongeveer 6 centimeter per jaar. Vervolgens vindt er tussen de 9 en 14 jaar vaak een groeispurt plaats. Wanneer de ontwikkeling van het lichaam zo snel gebeurt, zijn de juiste voedingsstoffen onmisbaar: koolhydraten, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen.

Een hele belangrijke is vitamine D, voor sterke botten en tanden. Want rond de leeftijd van 5 jaar gaan veel kinderen hun tanden wisselen. Het wisselen van de tanden, een belangrijke lichamelijke ontwikkeling, kan bij een schoolkind wel tot de 12 jaar doorgaan.

Voor het gebit zijn gezond eten en vitamine C en D belangrijk.

Lichamelijke ontwikkeling voorbeelden om jou verder te helpen

Zoals je hierboven al las, is vitamine D één van de belangrijkste vitamines voor de lichamelijke ontwikkeling van een peuter en schoolkind, voor het immuunsysteem en de botten. Ook gezonde vetten (essentiële vetzuren) zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen.

Maar je las ook dat peuters behoorlijk koppig kunnen zijn als het op eten aankomt. Hetzelfde geldt voor je schoolkind(eren). Dan is het een goede zaak om de inname van voldoende vitamine D en essentiële vetzuren een handje te helpen. 

Arctic Blue heeft verschillende supplementen met essentiële vetzuren (ALA, EPA en DHA) en vitamine D voor je kindje. Je peuter of schoolkind krijgt dan niet alleen extra vitamine D binnen, als aanvulling op een gevarieerde en gezonde voeding, maar ook voldoende essentiële vetzuren.

Deze dragen ook bij aan onder andere de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. En het fijne is dat we aan veel van onze supplementen een lekkere smaak toegevoegd hebben, zoals een sinaasappel aroma afkomstig uit echte sinaasappels.

Al onze producten zijn vrij van kunstmatige aroma’s, conserveringsmiddelen, kleur- of zoetstoffen. Ontdek ons volledige aanbod op je gemak online!