Omega 3, 6 en 9

Omega 3, 6 en 9: waar is het goed voor?

Omega 3 is een veelgehoorde term. Kijk maar eens goed rond in de supermarkt, dan zie je her en der producten liggen met ‘rijk aan omega 3’ erop vermeld. Omega 6 en omega 9 zie je minder vaak terugkomen. Wat is het verschil en waar is het goed voor?

Omega 3 en omega 6 zijn beiden essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet halen. Dit in tegenstelling tot omega 9 vetzuren, die wel in het lichaam zelf aangemaakt worden. Omega 3 vind je bijvoorbeeld terug in vette vis, walnoten en visolie. Omega 6 zit in veel plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, bewerkte producten uit de supermarkt en goedkoop vlees en omega 9 in onder andere olijfolie, sesam en avocado. Maar, hebben we omega 3, 6 en 9 eigenlijk wel nodig?

De juiste balans

Om gezond te blijven, hebben we zowel omega 3 als 6 en 9 nodig. Het liefst in de juiste verhouding.  We weten ondertussen veel over de positieve invloed van omega 3, 6 en 9. Waar zijn ze goed voor? Omega 3 verlaagt onder andere het risico op sterfte aan hartziekten en werkt ontstekingsremmend. Omega 6 zorgt juist voor het stimuleren van ontstekingen (wat soms ook nodig is). Een teveel aan omega 6 (waaronder linolzuur) werkt juist laaggradige ontstekingen en kans op chronische aandoeningen in de hand. Omega 9 bevordert een gezonde bloedsamenstelling en hormoonhuishouding. Wanneer je bijvoorbeeld een tekort hebt aan omega 3 vetzuren, gaat je lichaam extra omega 9 vetzuren aanmaken ter compensatie, waardoor je minder gezondheidsvoordelen uit de ingenomen omega 3 haalt. De gunstige werking van omega 6 wordt bij een te hoge inname teniet gedaan. Je ontstekingswaarden kunnen er zelfs door stijgen.

Bijna iedereen consumeert te weinig omega 3 en teveel omega 6. Een eenvoudige manier om meer omega 3 vetzuren binnen te krijgen, is door dagelijks visolie in te nemen of omega 3-6-9 capsules. Omdat je vaak meer dan voldoende omega 6 binnenkrijgt, wordt olijfolie van eerste persing aangeraden boven plantaardige oliën en vers eten boven fabrieksproducten, zodat je met mate omega 6 binnenkrijgt.

Visolie en omega 3-6-9 capsules

Vette vis is natuurlijk de eerste keuze om voldoende omega 3 binnen te krijgen, maar als je te weinig vette vis eet, is visolie een goede aanvulling op vis. De visolie van Arctic Blue bevat de nieuwe generatie omega 3: er wordt geen extra vis voor gevangen. Visolie is verkrijgbaar als olie of in de vorm van omega 3 capsules. Er bestaan naast visolie ook omega 3-6-9 capsules die van alles een beetje bevatten. Een ongelukkige combinatie omdat we voldoende Omega-9 en teveel Omega-6 consumeren. Meestal is er echter vooral een tekort aan omega 3. Neem voor meer informatie over omega 3, 6 en 9 en waar het goed voor is contact met ons op!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *