Gratis verzending boven ā‚¬20,-
Voor 23:45 uur besteld, morgen in huis
100%-Geen-Op-Boer-Garantie
Arctic Blue Logo - Ludo van den Wiel
Gepubliceerd op 28 juni 2021 door Ludo van de Wiel in
Wil jij weten of je een Omega 3 te kort hebt? Wees er snel bij, laatste plekken! >
Omega 3-tekort

Veel mensen hebben, zonder dat ze het weten, een omega 3-tekort. Omega 3-vetzuren zijn onderdeel van een gezonde leefstijl. Je lichaam heeft deze meervoudig onverzadigde vetzuren nodig, maar maakt ze zelf niet aan. Het is daarom belangrijk om voldoende producten met omega 3 te eten, maar dat lukt helaas niet iedereen. Wanneer heb je een omega 3-tekort? Als je structureel minder dan 200 milligram omega 3-vetzuren per dag binnenkrijgt.

Het is belangrijk om een tekort aan omega 3 te voorkomen, want omega 3-vetzuren hebben een positief effect op onder andere je gezichtsvermogen, bloeddruk, je hart en je hersenen. De belangrijkste omega 3-vetzuren zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docasahexaeenzuur (DHA). Je lichaam kan het plantaardige ALA omzetten in de dierlijke EPA en DHA, maar dat verloopt niet heel efficiĆ«nt. Van ALA wordt zoā€™n 0,3 tot 10% omgezet in EPA en minder dan 0,1% in DHA. Wanneer je geen of weinig vis eet, is het daarom belangrijk om omega 3 supplementen te nemen om een tekort aan omega 3 te voorkomen.

Omega 3 tekort symptomen

Een omega 3-vetzuren tekort ontstaat als je te weinig omega 3 binnenkrijgt via je voeding, maar kan ook ontstaan als je juist teveel omega 6-vetzuren binnenkrijgt. Stiekem krijgen we veel omega 6 via onze voeding binnen en dat zorgt voor een verminderde opname van omega 3. Omega 6 vind je bijvoorbeeld in zonnebloemolie, halvarine, bak- en braadvetten en in de producten waar deze bronnen weer in verwerkt zijn, zoals koekjes, chips, saus en friet. Maar, hoe herken je de symptomen van een omega 3 tekort? Om je te helpen met dit te herkennen zullen we een aantal omega 3 tekort symptomen opsommen:

  • Weinig energie
  • Droge huid of acne
  • Minder scherp zicht
  • Zwakkere spieren
  • Dorst en veel plassen
  • Ontstekingsgerelateerde klachten
  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Stemmingswisselingen

Bij een omega 3-tekort kunnen de klachten uiteraard per persoon variƫren en een tekort aan omega 3-vetzuren hoeft ook niet altijd tot symptomen te leiden. Houd er daarnaast rekening mee dat je symptomen een andere oorzaak dan een omega 3-tekort kunnen hebben.

Omega 3-tekort als vegetariƫr

Een strenge vegetariƫr of veganist heeft vaker met een omega 3-tekort te maken dan een niet-vegetariƫr. Dat komt door een gebrek aan het eten van vette vis. Zalm, haring, sardientjes, makreel, forel en met omega 3 verrijkte eieren zijn een belangrijke bron voor EPA en DHA. Deze dierlijke producten eet je als veganist of (strenge) vegetariƫr vaak onvoldoende, waardoor een omega 3-tekort kan ontstaan. ALA vind je onder andere in groene bladgroenten, walnoten, zeewier, avocado, chiazaad en lijnzaadolie. Het binnenkrijgen van voldoende ALA is voor vegetariƫrs en veganisten vaak geen probleem, maar zoals al eerder benoemd kan de omzetting van ALA in de juiste vetzuren inefficiƫnt verlopen. Daardoor is het aanvullen van EPA en DHA nodig om een omega 3-tekort te voorkomen als vegetariƫr of veganist.

Omega 3-tekort testen

Bij Arctic Blue hebben we een speciale test kit om een omega 3-tekort te testen. Testen duurt slechts vijf minuten. Na de analyse in het lab weet je al of je een omega 3-tekort hebt. Testen doe je gemakkelijk thuis en naast de Nederlandstalige testresultaten krijg je ook persoonlijke aanbevelingen. In de resultaten zie je precies hoeveel omega 3 en omega 6 je via je voeding binnenkrijgt en of deze met elkaar in balans zijn. Een gunstige balans verkleint de kans op klachten.

Omega 3-tekort aanvullen

De Gezondheidsraad adviseert een adequate inname van minstens 200 milligram omega 3 per dag. Dat komt overeen met 1 portie vette vis per week. Sommige gezondheidsinstanties adviseren zelfs een nog hogere inname. Haal je dit niet, bijvoorbeeld omdat je niet van (vette) vis houdt? Je kunt een omega 3-tekort eenvoudig aanvullen door visolie te slikken of visolie capsules in te nemen. Wil je een omega 3-tekort als vegetariƫr aanvullen? Kijk dan eens naar onze vegan vloeibare algenolie of vegetarische algenolie capsules.

Alle producten van Arctic Blue bestel je gemakkelijk online. Je kunt ook een abonnement nemen, waardoor je nooit een tekort aan omega 3-supplementen zult hebben. Bij Arctic Blue staan we bekend om onze schone, verse visolie. Deze wordt gemaakt van verse Arctische wilde kabeljauw uit de Barentszzee. EĆ©n van de schoonste wateren ter wereld, ver weg van de plastic soep! Al onze visproducten zijn afkomstig van duurzame visserij en dragen het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC). Omdat algen de toekomst zijn, maken we ook steeds meer producten van algen. Al onze plantaardige producten dragen het VEGAN-keurmerk. Hiermee garanderen we 100% dat er geen dierlijke producten gebruikt zijn voor onze plantaardige producten. Heb je nog vragen over onze producten? Neem gerust contact met ons op!

 

Nieuw

Vegetarische Omega-3 Algenolie DHA Ć©n EPA

Feest!!!! Sinds kort is het ons eindelijk gelukt...
Een plantaardige algenolie ontwikkelen met DHA Ć©n EPA, dit zijn de belangrijkste omega-3 vetzuren voor ons lichaam. Drie voordelen:
100% vrij van mogelijke giftige (kwik) verontreiniging uit vis
45 doseringen: 420 mg DHA en 140 mg EPA per dagdosering (2 caps)
Geen vissige nasmaak of (op)boeren, geschikt voor kinderen
Bekijk dit productOf Bekijk Onze Veelgestelde Vragen Pagina >
arctic-blue-vegetarische-algenolie-omega-3-dha-en-epa-voorkant
Ā© Copyright 2008 - 2020 - Arctic Blue Omega B.V - All Rights Reserved
Ā© Copyright 2008 - 2020 - Arctic Blue Omega B.V. - All Rights Reserved
cartcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram