Omega 3: Waarom je hier geen vis voor nodig hebt

Zonder omega 3 kun je huidproblemen ontwikkelen, je haar kan uitvallen, je wordt prikkelbaarder en je geheugen gaat achteruit. Omega 3 zit in vissen, maar die wil je misschien niet eten dus waar hebben die het vandaan? Algen.

WAT IS OMEGA 3 EIGENLIJK?

Je lichaam heeft omega 3 nodig omdat het meervoudig, onverzadigde essentiële vetten zijn. Dat ze essentieel zijn betekent dat je ze niet zelf kunt aanmaken, maar ze moet binnenkrijgen via voeding. Er zijn verschillende soorten omega 3 vetzuren: ALA -voornamelijk in plantaardige bronnen-, EPA & DHA -alleen in vis, visolie en algenolie. ALA is de voorloper van EPA & DHA en moet nog omgezet worden in je lichaam. Hier lees je er meer over.

WAAROM IS OMEGA 3 GEZOND?

Omega 3 vetzuren hebben een positief effect op je hart- en vaatstelsel, je huid, je haar, je humeur, je immuunsysteem, je bloeddruk en je geheugen. Verder gaat het hyperactiviteit bij kinderen tegen en helpt het bij ontstekingen. Omega 3 is zeer belangrijk tijdens de zwangerschap, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen. Het zorgt er namelijk voor dat de hersenen zich goed ontwikkelen en er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat kinderen minder snel last krijgen van depressiviteit in hun leven als ze genoeg omega 3 binnenkrijgen tijdens het opgroeien.

OKÉ, MAAR WAAROM ZOU IK DAN NIET GEWOON VIS ETEN?

In vis zitten veel omega 3 vetzuren. Zoals ik hierboven al zei bevatten vissen zo veel omega 3, omdat ze algen eten! Dus algen zijn de werkelijke omega 3 bommetjes, vis is slechts een tussenstation. Ook goed om mee te nemen in je overweging is dat (vette) vis vervuild is met giftige stoffen door de vervuilde oceanen. Reden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om sowieso geen vette vis te eten. Daarnaast zijn de zeeën overbevist wat een enorme impact heeft op het milieu. Visolie is helaas ook niet duurzaam.Voor 1 kilo visolie is 20 kilo vette vis nodig. Doordat veel vissoorten bedreigd worden of uitsterven raakt ons ecosysteem uit balans. Ten slotte wil ik het dierenleed niet vergeten. Vissen die worden opgevist gaan vaak een pijnlijke en langzame dood tegemoet. Tijd voor een oplossing dus!

PLANTAARDIGE BRONNEN?

Goed nieuws! In plantaardige bronnen zitten ook omega 3 vetzuren. Bronnen zijn lijnzaadolie, walnoten, koolzaadolie, sesam, hennep, chiazaad en avocado. De omzetting van deze bronnen naar de actieve vorm van omega 3 -EPA & DHA- is echter niet efficiënt. Maximaal 8% wordt omgezet. Dat betekent dat je vrij veel lijnzaadolie of walnoten e.d. zou moeten nemen om genoeg binnen te krijgen. De enige plantaardige actieve vorm van omega 3 is algen. Als vegan of vegetariër is het dus handig een vegan algensupplement te nemen. Even effectief als visolie, maar dan zonder de verontreinigingen uit wilde vis. En je weet zo zeker dat je genoeg binnenkrijgt. De supplementen van Artic Blue zijn 100% vegan! Ze hoeven door je lichaam dus niet meer omgezet te worden. Ik probeerde ze een paar maanden uit. Het zijn zachte vegan capsules van zeewier die je makkelijk doorslikt (omdat ze zo klein zijn). Let er wel op dat je ze tijdens of na de maaltijd neemt, zodat ze zo optimaal mogelijk worden opgenomen. En ook niet onbelangrijk: ze smaken neutraal!

25% KORTING

Wil jij dit vegan algensupplement proberen? Dan heb ik een mooie korting voor je! Je kunt ze nu bestellen met 25% korting en je hoeft dan ook geen verzendkosten te betalen. Voer de code “vegadutchie” in bij je bestelling. Veel plez(eew)ier!

X Jolijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *