Omega-3 onverzadigde vetten zijn net als vitaminen en mineralen essentieel. Essentieel betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan maken en je ze via voeding binnen moet krijgen. Ze komen in 3 soorten voor: de korte variant ALA die voornamelijk in plantaardige olie (van lijnzaad), walnoten en avocado zit. En de 2 langere varianten EPA en DHA die alleen in vis, visolie en algenolie voorkomen. ALA dient enkel als voorloper van EPA en DHA en dient nog omgezet te worden. EPA en DHA hebben verschillende functies in je lichaam.

Arctic Blue heeft gekozen voor een oorspronkelijke algenolie met alleen DHA. De infographic laat zien dat we zelf EPA op 2 manieren maken: uit ALA en uit DHA. Er is dus weinig reden voor flexitariers, vegetariers, veganisten om extra EPA te nemen en dus een duurdere variant te nemen, omdat bijna iedereen tegenwoordig voldoende Omega-3 ALA consumeert (uit bv. avocado, noten, zaden, zeewier, lijnzaad(olie), boter/margarine, etc.). Bij normale ALA consumptie is DHA (als slot op de deur) dan voldoende. Mooie bronnen:

https://wiki.veganisme.org/index.php/Omega_3-vetzuren

Vegetariërs en veganisten met een gezonde leefstijl kunnen Omega-3 ALA omzetten naar EPA (conversie tussen 8 en 20%). Met een lepel lijnzaadolie (bevat 40% ALA) per dag (na of tijdens de maaltijd!) en een gevarieerd menu met o.a. walnoten, avocado, etc. zit je dan goed. De omzetting van ALA naar DHA (conversie 0,5 en 9%) is lastiger (Nutrition Reviews (Vol. 66, pp. 326-332)).

Naast een enkele genetische afwijking die de omzetting dwarsboomt daar gelaten, kan de omzetting van ALA naar DHA nog minder worden door 1) een minder goede leefstijl en 2) een teveel aan Omega-6 in de voeding (J Nutr. 1996 Dec; 126(12):3032-9). Dit is vaak het geval bij (jonge) vegetariërs die bewerkt supermarkt voedsel eten (margarine, chips, koekjes, frituurproducten en gebak). Dit zijn extra redenen om algenolie (DHA) te nemen als ‘slot op de deur’.

Lisa Steltenpool, voedingskundige en diëtiste

Schrijfster van De Vegarevolutie en Kickstart.

Lisa
Handtekening Lisa Steltenpool 2