Arctic Blue Blog

Omega3-ALA-EPA-DHA

Omega-3 onverzadigde vetten zijn net als vitaminen en mineralen essentieel. Essentieel betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan maken en je ze via voeding binnen moet krijgen. Ze komen in 3 soorten voor: de korte variant ALA zit in allerlei plantaardige bronnen. En de 2 langere varianten EPA en DHA die alleen in vis, visolie en algenolie voorkomen. ALA dient enkel als voorloper van EPA en DHA en wordt in je lichaam omgezet in EPA en DHA (die veel verschillende belangrijke functies hebben).Arctic Blue heeft gekozen voor een oorspronkelijke algenolie met alleen DHA. De infographic laat zien dat we zelf EPA maken en wel op 2 manieren: uit ALA en uit DHA. Het kan dus overbodig zijn voor gezonde flexitariers, vegetariers, veganisten om extra EPA te nemen omdat een goede leefstijl met gevarieerd eetpatroon ruim voldoende Omega-3 ALA levert (uit bv. avocado, walnoten en plantaardige oliรซn zoals bijv. lijnzaadolie (dat zelfs 40% ALA bevat). Eet u regelmatig boter/margarine, verschillende groenten of evt. bepaalde zaden of zeewier? Dan krijgt u helemaal veel ALA binnen.

Afhankelijke van de behoefte van het lichaam kan DHA ook deels weer worden omgezet in EPA.
De algenolie capsule met pure DHA is dus een prima slot op de deur en kan zorgen voor een mooie vetzuurstatus.

Literatuur bronnen:
Chriskresser.com/why-vegetarians-and-vegans-should-supplement-with-dha/
Wiki.veganisme.org/Omega_3-vetzuren

De omzetting van Omega-3 ALA naar EPA heeft een conversie tussen 8 en 20%. De omzetting van ALA naar DHA (conversie 0,5 en 9%) is lastigerย (Nutrition Reviews (Vol. 66, pp. 326-332)).

Naast een enkele genetische afwijking die de omzetting dwarsboomt daar gelaten, kan de omzetting van ALA naar DHA minder zijn door 1) een minder goede leefstijl en 2) een teveel aan Omega-6 in de voeding (J Nutr. 1996 Dec; 126(12):3032-9). Dit is vaak het geval bij (jonge) vegetariรซrs die bewerkt supermarkt voedsel eten (margarine, chips, koekjes, frituurproducten en gebak). Dit zijn extra redenen om algenolie (DHA) te nemen als โ€˜slot op de deurโ€™.

Lisa Steltenpool, voedingskundige en diรซtiste

Schrijfster van De Vegarevolutie en Kickstart.