Geen onderdeel van een categorie

Schaaldieren allergie

Over een pinda- of notenallergie hoor je wel vaker, maar over een vis en schaaldieren allergie is minder bekend. En dat terwijl het na pinda’s en noten de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie is, een hevige en plots optredende overgevoeligheidsreactie. Hieronder lees je meer over een allergie voor vis en schaaldieren.

Een allergie voor vis en schaaldieren, wat is dat?

Ongeveer 1% van de bevolking heeft een schaaldieren allergie, meestal volwassenen, en zo’n 0,1 tot 0,2% een vis allergie. Een vis allergie komt zowel bij volwassenen als kinderen voor.

Zelfs een kleine hoeveelheid vis of schaaldieren kan al een allergische reactie geven. Extra vervelend is dat je vaak niet meer over je vis of schaaldieren allergie heen groeit.

Wanneer je allergisch bent voor schaaldieren, ben je allergisch voor krab, garnalen, (rivier)kreeft en vaak ook voor weekdieren. Bij sommige mensen geeft het aanraken van vis en schaaldieren, het inademen van de stoom die vrijkomt tijdens het bereiden ervan of olie waar resten van schaaldieren in zitten al een allergische reactie.

Wanneer je allergisch bent voor vis, kun je geen vis eten zonder allergische symptomen te krijgen, ook niet als de vis gekookt of gebakken is. Dat kunnen meerdere vissoorten zijn, maar ook kikkerbillen.

Wat zijn de schaaldieren en vis allergie symptomen?

Een allergie voor vis en schaaldieren kun je herkennen aan het krijgen van klachten binnen ongeveer een uur na het eten van de vis en/of schaaldieren. Bij een allergische reactie op schaaldieren kunnen dat milde klachten zijn, zoals jeuk, netelroos of een zwelling in de mond of keel, maar ook levensbedreigende klachten, zoals een anafylactische reactie.

Bij een allergie voor vis krijg je symptomen als maagdarmklachten, huidklachten, luchtwegklachten, angioedeem of een anafylaxie. Bij angioedeem ontstaan vochtophopingen, vaak in het gezicht.

Denk hierbij aan de typische allergische reactie op vis: opgezwollen lippen. Wanneer deze vochtophopingen zich in de keel voordoen, kan dit levensbedreigend zijn omdat de ademhaling (ernstig) belemmerd kan worden.

Is een allergie voor vis, schaal- en schelpdieren erg?

Of een allergie voor vis, schaal- en schelpdieren voor jou gevaarlijk is, ligt eraan hoe heftig jouw allergische reactie is. Krijg je na het eten van vis of schaaldieren een anafylactische shock? Dan is dit levensbedreigend.

Er is dan een directe noodbehandeling nodig om een hartstilstand te voorkomen. Het immuunsysteem reageert dan namelijk zo heftig op het eten van vis en/of schaaldieren dat er meerdere ernstige klachten tegelijkertijd ontstaan, die het lichaam niet kan verwerken.

Veel mensen die een ernstige allergie voor vis, schaal- en schelpdieren hebben, dragen daarom een andrenaline-pen (zoals een EpiPen) op zak.

Naast het feit dat niemand natuurlijk op een allergische reactie op vis en/of schaaldieren zit te wachten, zeker niet als het om ernstige vis en schaaldieren (allergie)symptomen gaat, mis je ook belangrijke voedingsstoffen. Want door je allergie voor vis ga je de symptomen proberen te vermijden door geen vis meer te eten. En dat terwijl vis waardevolle voeding is.

Het bevat essentiΓ«le vetzuren die een positief effect op onder andere je gezichtsvermogen, bloeddruk, je hart en je hersenen hebben. Bij een tekort aan omega 3 kun je symptomen krijgen als:

 • Weinig energie
 • Droge huid of acne
 • Minder scherp zicht
 • Zwakkere spieren
 • Dorst en veel plassen
 • Ontstekingsgerelateerde klachten
 • Concentratieproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Stemmingswisselingen

Waar moet je op letten als je allergisch bent voor vis en schaaldieren?

Wanneer het om het eten van vis en schaaldieren gaat, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

 • Lees goed de etiketten van de ingrediΓ«nten als je een gerecht gaat bereiden.
 • Ga je een gerecht met vis en/of schaaldieren bereiden? Pas dan op dat er geen kruisbesmetting optreedt en dat je je werkblad en materiaal goed schoonmaakt.

Daarnaast is het belangrijk dat je erop let dat je, ondanks dat je geen vis en/of schaaldieren eet, je toch voldoende gezonde omega 3-vetten binnenkrijgt. Met omega 3 supplementen, in de vorm van bijvoorbeeld vloeibare algenolie of algenolie capsules, kun je een tekort aan omega 3 voorkomen.

Arctic Blue heeft een gevarieerd aanbod producten voor mensen die allergisch zijn voor vis en/of schaaldieren. Al onze plantaardige producten dragen het VEGAN-keurmerk. Hiermee garanderen we 100% dat er geen vis(olie) gebruikt is voor de bereiding van de producten. Bestel gemakkelijk online!

PS: we weten uit ervaring dat de kans minimaal is dat mensen met een vis-allergie, allergisch reageren op visolie. Dat komt omdat er geen eiwitten in visolie zitten. Echter uit voorzorg, zetten we wel op de verpakking dat de olie de vis allergeen kan bevatten.