Waarom is voldoende Omega-3 consumeren zo belangrijk

Omega-3 vetten zijn belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam en dan voornamelijk voor onze lichaamscellen waaruit we zijn opgebouwd. Daarnaast hebben deze meervoudig onverzadigde vetten nog andere meer specifieke functies, zoals bouwstof voor hersenen en ogen.

Omega-3 vetten kunnen we ook nog eens (net als veel vitaminen en mineralen) niet zelf maken. Ze worden essentieel genoemd, wat betekent dat ze in onze voeding moeten zitten.

Omega-6 vetten zijn ook essentieel en de tegenhanger van Omega-3. Ze zijn ook belangrijk omdat ze samen belangrijke processen reguleren (aan- en uitzetten).

Helaas heeft ons Westerse eetpatroon ervoor gezorgd dat de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetten, bij >90% van de mensen, niet meer in balans is. Deze moet ongeveer 1:3 zijn, maar is (gemiddeld) hoger dan 1: 10 geworden. Hierdoor wordt het celmembraan (de celwand) veel stugger. Voedingsstoffen en afvalstoffen worden dan steeds minder goed aan- en afgevoerd. Een verstoorde vetzuurbalans brengt meerdere nadelen met zich mee. Ook kost het meer energie van het lichaam en is het op gewenst gewicht blijven ook lastiger bij een verstoorde vetzuurbalans.

De voedingsindustrie zet de supermarkt vol met sterk bewerkte producten die veel goedkope plantaardige oliën (zonnebloem-, palm, soja- en maïsolie) als grondstof bevatten. Deze oliën bevatten veel omega-6 en weinig of geen omega-3 vetten. Omdat veel dieren in de bio-industrie dit ook te eten krijgen, bevat veel supermarktvlees ook veel omega-6 en nauwelijks omega-3.

Aan de andere kant zijn voedzame Omega-3 rijke vette vissen als haring, makreel en sardientjes minder populair geworden. Helaas bevat de wel populaire zalm veel minder Omega-3 dan vroeger omdat deze in korte tijd gekweekt wordt (met goedkoop Omega-6 rijk krachtvoer). En dan hebben het nog niet eens over de kweekvissen tilapia en pangasius.

Naast het mijden van bewerkt voedsel en goedkoop vlees (minder omega-6) is het consumeren van vette vis of visolie (meer omega-3) de manier om de verstoorde balans te herstellen.