Onze oceanen zijn een kostbaar bezit. Tenminste, dat zouden ze moeten zijn. Ze zorgen namelijk niet alleen voor voedsel, maar ook voor zuurstof. Maar liefst twee derde van de zuurstof op aarde komt via de oceanen, tegenover een derde van de zuurstof die door bomen en planten geproduceerd wordt.
Bovendien zou ons hele ecosysteem in de war zijn zonder de oceanen en alles wat daarin leeft. Toch zijn we met onze visvangsten niet zo zuinig als we zouden moeten zijn. Wat is er aan de hand en wat gebeurt er eigenlijk met de wereldwijde visvangsten?
Wat we weten over de visvangst
Jaarlijks wordt er meer dan 90 miljoen vis uit de oceaan gevist volgens de VN Voedsel- en Landbouworganisatie. Van al die vissen wordt een derde, mede door visvangsten, door overbevissing bedreigt.
Dat betekent dat er in dat gebied zoveel van de vissoort gevangen wordt, dat zijn bestaan in dat gebied in gevaar is.
Daarnaast is er jaarlijks nog 20 miljoen ton aan visvangst voor ander gebruik dan consumptie. Het wordt bijvoorbeeld vermalen tot vismeel om kippen, varkens of gekweekte vis te voeden.
Ongeveer 20% van alle visvangst die wereldwijd gevangen wordt, wordt gebruikt om vismeel of visolie van te maken, terwijl de meeste van deze soorten vis gewoon gegeten kunnen worden, zoals de sardientjes, haring en ansjovis.
Als de industrie beter gebruik zou maken van alle onderdelen van de vis, kan er veel meer gebruikt worden van deze 20 miljoen ton aan visvangsten.
Het eetbare gedeelte dat perfect is voor consumptie kan gescheiden worden van de delen die we liever niet eten, zoals het hoofd en de ingewanden. Maar deze kunnen weer uitstekend gebruikt worden voor vismeel.
De oorzaak waarom dit nog niet op grote schaal gebeurt, is dat een visser meer krijgt voor zijn vis als hij deze aanbiedt aan bedrijven die vismeel maken dan wanneer hij ze verkoopt voor lokale consumptie.
Terwijl als de vis compleet gebruikt wordt, beide markten voorzien kunnen worden door de visvangst!
Zo doen we dat bij Arctic Blue
Bij Arctic Blue weten we dat er veel resten van vis onnodig weggegooid worden en dat er weer extra vissen gevangen worden om aan de almaar toenemende vraag van visolie te voldoen. En dat terwijl de weggegooide resten prima gebruikt kunnen worden.
Daarom gebruiken we bij Arctic Blue voor onze visolie enkel de filet-snijresten die overblijven nadat de filet voor de supermarkt er al af is gehaald. We vangen voor onze visolie dus geen vis extra en zorgen daardoor niet voor nadelige gevolgen voor de oceanen, het milieu of de lokale bevolking.
De vis die toch al gevangen wordt, wordt juist extra nuttig gebruikt. Met deze werkwijze hebben we het MSC-keurmerk verdiend.
Daarnaast kijken we naar andere oplossingen om visvangst te verminderen, zoals algenolie. Want wist je dat vissen zelf geen omega 3 produceren, maar dat ook zij dat binnenkrijgen door het eten van algen?
Onze algenolie komt dus rechtstreeks van de bron, van gekweekte microalgen. Onze beide oplossingen zorgen ervoor dat we overbevissing niet in de hand werken, en geen oceaanvoetafdruk achterlaten.
Zo kun jij een steentje bijdragen
Jij kunt ook je steentje bijdragen aan de oceanen door te kiezen voor producten met een MSC-certificering of voor visvrije producten. Daarvan hebben wij er verschillende in ons assortiment die je eenvoudig online bestelt.
De MSC-certificering garandeert jou dat je een product koopt dat tot stand is gekomen via duurzame visserij. En Arctic Blue is in Nederland één van de weinige merken met deze certificering!
Verdere details: https://www.arctic-blue.com/duurzaam/