Vega of Vis?

Als vegetariër eet ik af en toe een visje. Dat doe ik omdat ik het lekker vind en omdat het een gezond hapje kan zijn.
Ik ben dus geen veganist, die nooit een vis zal aanraken. Dat is overigens een overtuiging waar ik veel respect voor heb!

Nu weet ik vanuit onze webshop dat er best veel vegetariërs zijn, die eerst de plantaardige algenolie kochten, maar later toch overschakelden op een fles vloeibare visolie. Navraag bij deze klanten (collega-vega’s), leerde dat hier verschillende redenen voor worden gegeven:

  1. Ik ben niet principieel tegen vis-eten.
  2. De Arctic Blue visolie is zuiver; ik hoef me dus geen zorgen te maken over vervuiling.
  3. Vloeibare visolie bevat per dosering meer Omega-3 dan algenolie capsules en is daarom krachtiger, maar ook goedkoper dan algenolie.
  4. Voor Arctic Blue visolie worden geen hele vissen gebruikt, alleen snijresten van de kabeljauw filets. Er wordt dus geen extra vis voor gevangen: MSC keurmerk.
  5. Deze Arctic Blue MSC visolie bevat standaard ook vitamine D. De algenolie capsules niet.

De aanwezigheid van vitamine D en de concentratie EPA en DHA in een lepeltje olie, zorgt absoluut voor snellere gezondheidswinst, vergeleken met capsules. Dit zijn 2 hoofdredenen waarom ik (niet-principiële) algenolie gebruikers kennis wil kunnen laten maken met vloeibare visolie.

Omdat smaken verschillen, hebben we meteen maar een paar varianten geïntroduceerd (die alle 3 gemaakt zijn van filet-snijresten):

  1. Kabeljauwolie (vit. D) met subtiele sinaasappelsmaak (150 ml)
  2. Levertraan (vit. A/D/E) met fruitsmaak (240 ml)
  3. Wilde zalmolie met anijssmaak (250 ml)

De grote éénmalige December-aanbieding is een Duo-pack van 1 en 2 (smaken verschillen) voor 24,95 zonder verzendkosten. Afzonderlijk zijn ze 17,95 en 19,95. Beide ook heel geschikt voor kinderen.

Kerstkadootje voor jezelf of voor het hele gezin!

Gezonde groet,

Ludo van de Wiel
Oprichter Arctic Blue

De Nederlandse Arctic Blue Omega-3 producten (vloeibaar of capsule) zijn plantaardig (op basis van algenolie) of gemaakt van de snijresten van kabeljauw- of wilde zalmfilets. Voor Arctic Blue wordt dus geen vis extra gevangen, dit in tegenstelling tot veel standaard visolie waarin hele vissen worden verwerkt. Deze werkwijze heeft ons als eerste het MSC keurmerk opgeleverd, waarvan het WNF zegt dat dit de beste garantie is voor duurzame visserij. Met Arctic Blue heb je dus de garantie dat de dolfijn, zeevogel, zeeleeuw en walvis genoeg te eten overhouden en dat er geen nadelige effecten zijn voor oceanen, milieu en lokale bevolking.

Omega 3: Waarom je hier geen vis voor nodig hebt

Zonder omega 3 kun je huidproblemen ontwikkelen, je haar kan uitvallen, je wordt prikkelbaarder en je geheugen gaat achteruit. Omega 3 zit in vissen, maar die wil je misschien niet eten dus waar hebben die het vandaan? Algen.

WAT IS OMEGA 3 EIGENLIJK?

Je lichaam heeft omega 3 nodig omdat het meervoudig, onverzadigde essentiële vetten zijn. Dat ze essentieel zijn betekent dat je ze niet zelf kunt aanmaken, maar ze moet binnenkrijgen via voeding. Er zijn verschillende soorten omega 3 vetzuren: ALA -voornamelijk in plantaardige bronnen-, EPA & DHA -alleen in vis, visolie en algenolie. ALA is de voorloper van EPA & DHA en moet nog omgezet worden in je lichaam. Hier lees je er meer over.

WAAROM IS OMEGA 3 GEZOND?

Omega 3 vetzuren hebben een positief effect op je hart- en vaatstelsel, je huid, je haar, je humeur, je immuunsysteem, je bloeddruk en je geheugen. Verder gaat het hyperactiviteit bij kinderen tegen en helpt het bij ontstekingen. Omega 3 is zeer belangrijk tijdens de zwangerschap, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen. Het zorgt er namelijk voor dat de hersenen zich goed ontwikkelen en er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat kinderen minder snel last krijgen van depressiviteit in hun leven als ze genoeg omega 3 binnenkrijgen tijdens het opgroeien.

OKÉ, MAAR WAAROM ZOU IK DAN NIET GEWOON VIS ETEN?

In vis zitten veel omega 3 vetzuren. Zoals ik hierboven al zei bevatten vissen zo veel omega 3, omdat ze algen eten! Dus algen zijn de werkelijke omega 3 bommetjes, vis is slechts een tussenstation. Ook goed om mee te nemen in je overweging is dat (vette) vis vervuild is met giftige stoffen door de vervuilde oceanen. Reden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om sowieso geen vette vis te eten. Daarnaast zijn de zeeën overbevist wat een enorme impact heeft op het milieu. Visolie is helaas ook niet duurzaam.Voor 1 kilo visolie is 20 kilo vette vis nodig. Doordat veel vissoorten bedreigd worden of uitsterven raakt ons ecosysteem uit balans. Ten slotte wil ik het dierenleed niet vergeten. Vissen die worden opgevist gaan vaak een pijnlijke en langzame dood tegemoet. Tijd voor een oplossing dus!

PLANTAARDIGE BRONNEN?

Goed nieuws! In plantaardige bronnen zitten ook omega 3 vetzuren. Bronnen zijn lijnzaadolie, walnoten, koolzaadolie, sesam, hennep, chiazaad en avocado. De omzetting van deze bronnen naar de actieve vorm van omega 3 -EPA & DHA- is echter niet efficiënt. Maximaal 8% wordt omgezet. Dat betekent dat je vrij veel lijnzaadolie of walnoten e.d. zou moeten nemen om genoeg binnen te krijgen. De enige plantaardige actieve vorm van omega 3 is algen. Als vegan of vegetariër is het dus handig een vegan algensupplement te nemen. Even effectief als visolie, maar dan zonder de verontreinigingen uit wilde vis. En je weet zo zeker dat je genoeg binnenkrijgt. De supplementen van Artic Blue zijn 100% vegan! Ze hoeven door je lichaam dus niet meer omgezet te worden. Ik probeerde ze een paar maanden uit. Het zijn zachte vegan capsules van zeewier die je makkelijk doorslikt (omdat ze zo klein zijn). Let er wel op dat je ze tijdens of na de maaltijd neemt, zodat ze zo optimaal mogelijk worden opgenomen. En ook niet onbelangrijk: ze smaken neutraal!

25% KORTING

Wil jij dit vegan algensupplement proberen? Dan heb ik een mooie korting voor je! Je kunt ze nu bestellen met 25% korting en je hoeft dan ook geen verzendkosten te betalen. Voer de code “vegadutchie” in bij je bestelling. Veel plez(eew)ier!

X Jolijn

Lisa Steltenpool, voedingskundige, schrijfster en veganist

Lisa Steltenpool is voedingskundige en diëtiste, maar ook schrijfster en veganist. Nadat ze afstudeerde aan de Hogeschool van Amsterdam, Voeding en diëtetiek, runt ze een eigen online diëtistenpraktijk. Ze vindt het een enorme kick om mensen van gezondheidsklachten af te helpen door te adviseren over een betere leefstijl en voedingspatroon.

Lisa’s persoonlijke missie is om mensen aan te sporen om plantaardig te gaan eten. De vegarevolutie, haar eerste boek, is een veganistisch kookboek. Recent is haar tweede informatieve kookboek uitgekomen, Kickstart, dat uitlegt hoe afvallen écht werkt. Het biedt praktische oefeningen, checklists en 65 heerlijke recepten om je gezonde leefstijl vol te houden.

Ze is een groot voorstander van 100% plantaardige Omega-3 algenolie en legt hier en op haar blog uit waarom het een ideale vervanging is voor vis en visolie.

 

Om de walvis te redden, zul je ook zijn eten moeten beschermen

Meer informatie:
http://earthjustice.org/blog/2015-june/to-save-the-whales-you-must-first-save-the-sardines#

Wereld Natuur Fonds: het MSC-keurmerk is de beste garantie voor een duurzame visserij.

Meer informatie:
https://www.msc.org/nieuws/nieuws/omega-3-visolie-zonder-luchtje