vloeibare visolie

Waar is visolie goed voor?

Visolie en omega 3 worden vaak in één zin genoemd. Het is echter niet helemaal hetzelfde. Omega 3-vetzuren zijn ‘goede’ meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan de bekendste EPA, DHA én ALA zijn. Visolie bevat de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Van horen zeggen weten we allemaal wel dat zowel omega 3 als visolie goed voor je zijn, maar waarom zijn deze vetzuren zo gezond en belangrijk?

Waar is visolie een goed alternatief voor?

EPA en DHA zitten voornamelijk in vis, schaal- en schelpdieren. Vette vis, zoals zalm, makreel en sardientjes bevat het meeste EPA en DHA. Ook sommige eieren bevatten kleine hoeveelheden van deze visvetzuren. Om voldoende visvetzuren binnen te krijgen, wordt het aangeraden één keer per week vette vis te eten. Daarmee krijg je de aanbevolen 200 milligram visvetzuren per dag binnen. Je lichaam maakt EPA en DHA namelijk niet of niet voldoende zelf aan. Je zult het binnen moeten krijgen via voeding of, als je niet van vis houdt, via een alternatief zoals visolie.

Waar is visolie goed voor? Wat doet het?

DHA is goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Een groot deel van onze hersen-, zenuw- en oogweefsels bestaat namelijk uit DHA. Dit zorgt bijvoorbeeld voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, onze motoriek en stemming, ons geheugen en ons gedrag. Bij zwangere vrouwen draagt DHA bij aan een normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen van de baby. Ook is het een belangrijke voedingsstof voor zuigelingen die borstvoeding krijgen. EPA heeft een bewezen gunstige invloed op hormoonschommelingen, zoals tijdens de menstruatie en de overgang.

Wanneer een moeder gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijgt zij voldoende omega 3-vetzuren binnen. Ook kinderen hebben baat bij voldoende visolie. Het stimuleert namelijk de groei van de hersenen, wat weer zorgt voor een beter geheugen en betere leerprestaties.

Bekijk hier de visolie speciaal voor kinderen.

Waarom visolie slikken?

Vette vis is de eerste keuze als het gaat om het voldoende binnenkrijgen van EPA en DHA, want vis bevat naast de belangrijke omega 3-vetzuren ook hoogwaardige eiwitten, vitamine A, D en B12 en de mineralen jodium, selenium, zink en ijzer. Waarom dan visolie slikken? Omdat veel mensen vooral magere vis of kweekvis met weinig omega 3 eten, of liever helemaal geen vis eten, kan visolie een goede aanvulling zijn op vis.

Visolie of algenolie

Bij Arctic Blue maken we onderscheid tussen visolie en algenolie. Onze visolie is duurzaam. Er wordt namelijk geen extra vis gevangen om de olie te bereiden. Onze vegan algenolie is plantaardig. De omega 3 in algenolie wordt direct uit algen gewonnen. Vissen krijgen EPA en DHA namelijk ook binnen via het eten van algen, en zo krijgen wij het weer binnen als we vis eten!

Naast de visvetzuren EPA en DHA in visolie is ook ALA een belangrijke omega 3 vetzuur. Waar is dat goed voor? Dit plantaardige vetzuur draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterol, en daarmee aan een kleiner risico op hart- en vaatziekten. Omdat je lichaam zelf geen ALA aan kan maken, is het belangrijk ook hier voldoende van binnen te krijgen. Je vindt ALA bijvoorbeeld in lijnzaadolie, walnoten, avocado en margarines. Voor gunstige gezondheidseffecten is het dus belangrijk alle drie de vetzuren voldoende binnen te krijgen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *