Principes

Bij Arctic Blue hebben we verschillende principes.

Een paar ken je misschien al:

  • We zullen nooit krill olie in het assortiment opnemen, omdat dit het voedsel van walvissen is en geen goede prijs kwaliteit verhouding heeft.
  • We zullen nooit (geconcentreerde) visolie van sardientjes en ansjovis opnemen, omdat deze olie gemaakt wordt van hele vissen die worden vermalen. Wij vinden dat je beter olie kunt maken van de filet-snijresten, nadat de vis voor menselijke consumptie is gebruikt. Daarnaast zijn ze het menu van de dolfijn, zeevogels, zeeleeuw en walvissen.

Op het gebied van kwaliteit hebben we meerdere principes. Pure Arctische MSC visolie is gegarandeerd schoon, vers, natuurlijk en duurzaam. Maar wat betekenen onze kwaliteitssystemen en deze mooie woorden nu precies?

Schoon

Pure Arctische MSC visolie wordt gemaakt (van de filet-snijresten) van verse Arctische wilde kabeljauw. Deze vis zwemt in de Barentszzee die ligt tussen Nova Zembla, Spitsbergen en Noord-Noorwegen.

Eén van de schoonste wateren ter wereld, ver weg van de plastic soep in de Grote Oceaan tussen Azië en Zuid-Amerika.

De realiteit is echter dat bijna alle vis ter wereld wel iets van verontreiniging bevat. Vandaar dat er op de aanwezigheid van meer dan 200 mogelijke chemische stoffen wordt getest. De belangrijkste zijn zware metalen, PCB’s en dioxinen. Wanneer deze gevonden worden, worden ze verwijderd met geavanceerde zuiveringstechnieken, waardoor Pure Arctische MSC visolie een extreem schone olie is. Ze is dan ook uitermate geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen, die wel de waardevolle hersenbouwstenen kunnen gebruiken, maar natuurlijk niet de gifstoffen uit vis.

Terecht dat de Noren, natuurmensen die ze zijn, trots op hun land en zeeën, ook trots zijn op hun moderne apparatuur waarmee deze visolie gemaakt wordt.

Arctic Blue gebruikt geen plastic flessen voor de vloeibare visolie, maar alleen glazen flessen. We zijn dus zeker, dat er geen kans bestaat, dat er hormoon verstorende stoffen vanuit het plastic in de visolie terecht kunnen komen.

Pure Arctische MSC visolie wordt volgens GMP geproduceerd wordt. Good Manufacturing Practice is het strengste kwaliteitsborgingssysteem voor voedingssupplementen dat er bestaat. Er wordt verplicht vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Grondstoffen worden gecontroleerd en er wordt een bereidingsprotocol bijgehouden. Zo kan alles altijd achteraf achterhaald worden, in geval van een eventuele afwijking.

Vers

Versheid bij visolie betekent net iets anders dan bij brood maar is wel vergelijkbaar. Versheid is, naast zuiverheid, minstens zo belangrijk voor een olie. Het weerspiegelt namelijk de conditie van de gevoelige Omega-3 vetzuren. En die moet goed zijn, omdat een ranzige (geoxideerde) olie niet bepaald gezond voor je is.

Door het gebruik (van de filet-snijresten) van verse Arctische wilde kabeljauw is de oxidatie-waarde van onze olie uitzonderlijk laag. Dit komt onder andere doordat de vis, heel snel, al op de boot in koude omstandigheden wordt verwerkt. Daarnaast staat Noorwegen bekent om zijn moderne productie faciliteiten.

Ook de relatief korte afstand tot Noorwegen draagt bij aan de versheid van Arctic Blue: Veel andere visolie van sardientjes en ansjovis komt uit het warme Zuid-Amerika. Soms gaat deze zelfs eerst nog naar China of Noord-Amerika. Het duur dus vrij lang voordat deze in Europa bij de klant aankomt.

Versheid van een olie kun je bepalen door te ruiken of te proeven. Een verse olie zal nooit ‘opboeren’, oprispen met vislucht. Je kunt versheid ook heel precies meten in een laboratorium en vervolgens uitdrukken in een getal. Dit getal heet in ons vak de oxidatie-waarde, soms ook de Totox-waarde genoemd. Het staat voor Totale Oxidatie-waarde. Onze Noorse partner en wijzelf meten deze regelmatig.

Een hele lage oxidatie-waarde is niet alleen optimaal voor je lichaam, maar het zorgt ook dat we geen heftige kunstmatige smaakstoffen hoeven toe te voegen om een hoge oxidatie-waarde of een oude leeftijd van de olie te moeten maskeren. Onze lage oxidatie-waarde zorgt dus ook voor de zachte smaak van de olie waardoor deze gebruikt kan worden in yoghurt, smoothie of shake.

Gebruik je een ander merk visolie, dan is het raadzaam te vragen naar de oxidatie-waarde hiervan. Als ze hier geen laboratorium document van kunnen of willen geven, weet je eigenlijk al genoeg…

Natuurlijk

Pure Arctische MSC visolie bestaat alleen in een natuurlijke niet-geconcentreerde vorm. Dit is de zogenaamde triglyceride vorm. Exact de manier zoals vetten in de natuur (in vis) voorkomen. De natuur heeft dit bedacht omdat vetten op die manier het meest stabiel zijn.

Hierdoor heeft Pure Arctische MSC visolie een normaal niveau EPA en DHA. Heb je behoefte aan een hoge dosering EPA en DHA, dan is het een goed idee om Arctic Blue MSC vloeibare visolie of Wilde Arctische Zalmolie te nemen. Deze zijn ook natuurlijk, maar door een lepeltje olie te nemen krijg je 5ml binnen i.p.v. 0,7 ml uit een capsule.

Er zijn potjes visolie in de winkel waarop, bij ingrediënten, het woord ethylester of geconcentreerde visolie staat. Dit is een niet-natuurlijke vorm van visolie. Visolie wordt geconcentreerd als men meer EPA en DHA in een capsule wil stoppen.

Ons bezwaar tegen ethylesters is de instabiliteit van deze vorm. Allereerst worden er vaak hogere temperaturen gebruikt bij de productie. Ten tweede kunnen de ethylesters ook nog eens breken tijdens opslag wat de Totox-waarde verder verhoogt. Ten derde is er een kans op radicaalvorming in de darm: door het gemis van een glycerol hoofdketen kunnen de vrije vetzuren na absorptie in de darm minder makkelijk in de stabiele triglyceride vorm komen.

Daarnaast is er nog een moreel bezwaar. Voor het concentreren van visolie is er een exponentiële hoeveel basis visolie nodig, die weer uit een buitensporige hoeveelheid hele sardientjes en ansjovis wordt gemaakt. Visolie, zoals we weten, die ook nog eens aan de andere kant van de wereld wordt gemaakt. En deze sardientjes en ansjovis laten wij liever voor de dolfijn, zeevogel, zeeleeuw en walvissen.

Conclusie: Geconcentreerde visolie en ethylesters passen helemaal niet bij Arctic Blue.