Arctic Blue Blog

Vegan collageen: wat is het en wat doet het?

Misschien heb je het al eens op een reclame op televisie voorbij horen komen: collageen. Collageen is een eiwit dat van nature in je huid aanwezig is. Het zorgt voor een elastische en stevige huid. Na je 25 levensjaar verlies je ongeveer 1% collageen per jaar, de aanmaak van collageen gaat dan achteruit. Na je 50 levensjaar wordt collageen vaak zelfs helemaal niet meer aangemaakt. De hoogste tijd dus om de collageenproductie een handje te helpen! Maar kan dit met vegan collageen?

Wat is plantaardige collageen?

Plantaardige collageen bestaat niet. Collageen is altijd dierlijk. Collageen supplementen worden dan ook alleen gemaakt van dierlijke producten. Dieren maken namelijk ook collageen aan, planten niet. Maar hoe kom je als vegan dan aan plantaardige collageen? Sommige collageen supplementen beweren plantaardig te zijn, maar zijn eigenlijk een eiwit / aminozuur mengsel. De echte collageen ontbreekt, en zorgt er dus niet voor dat je lichaam gestimuleerd wordt om (meer) collageen aan te maken. 

Waar heb je collageen vegan voor nodig?

Het lichaam wordt voor 15 tot 20% opgebouwd uit verschillende soorten eiwitten. Collageen is met 30 tot 40% het meest voorkomende eiwit. Zoals in het begin al gezegd, helpt collageen voor het behoud van een stralende, stevige en elastische huid. Maar het helpt niet alleen je huid, het zit ook in spieren, botten, bloedvaten, tanden, haar, nagels, kraakbeen, botten, spieren, pezen en gewrichten. 

Hoe kom je aan collageen als je vegan bent?

Het behouden van je collageengehalte kan worden bereikt door het eten van de juiste voedingsmiddelen. Collageenproductie vereist vitamine C. Voor degenen die extra collageen willen, maar niet veganistisch eten, zijn zalm, eieren, bouillon met mergpijp en wit vlees zoals kip uitstekende bronnen van collageen.

Het alternatief: een vegan collageen supplement?

Soms is het niet haalbaar om de juiste collageenrijke producten te eten of zijn het net de voedingsmiddelen die je niet aanstaan. Dan is er gelukkig de mogelijkheid om een collageen supplement te nemen. Want op je huid kun je nog wel een crème met collageen smeren, maar dit heeft helaas geen enkel effect op de collageen vorming. Dankzij een collageen supplement pak je alles in één keer mee. Het werkt van binnenuit. Maar helaas is een vegan collageen supplement dus niet mogelijk. Supplementen die beweren plantaardige collageen (vegan) te zijn, bevatten geen di- en tri peptiden, zoals het gehydrolyseerde viscollageen. Hierdoor heeft het niet dezelfde werking.

Collageen kopen?

Wil je graag collageen kopen? Bij Arctic Blue verkopen we alleen viscollageen poeder, gemaakt van wilde Noorse kabeljauw. Wilde vis heeft een heel mooi aminozuurprofiel en geeft dus een hoge kwaliteit collageen poeder.

Wat goed is om te weten, is dat wij voor ons collageen poeder geen vis extra vangen! Wij werken namelijk met filet-snijresten. Deze snijresten blijven over nadat de filet voor de supermarkt eraf is gehaald. We werken hiervoor samen met Noorse vissers die volgens de strenge MSC-voorschriften werken. Het maken van onze visolie heeft dus geen nadelige effecten op oceanen, het milieu en de lokale bevolking. Er wordt niet te veel gevangen en de visstand blijft gezond. Deze werkwijze heeft ons, als eerste collageen product in Nederland, het MSC-keurmerk opgeleverd.

Ons collageen poeder [bekijk of bestel hier] heeft een heerlijke aardbeiensmaak en lost goed op, zelfs in koude dranken en yoghurt. Het bevat acerola poeder met natuurlijke vitamine C, wat van belang is voor de vorming van lichaamseigen collageen. Het bestaat uit peptiden (86%) en poeder van de acerola vrucht. Dit is een soort kers uit de tropen met een hoog gehalte aan natuurlijke vitamine C. Vergeleken met een sinaasappel bevat ze 30 x keer meer vitamine C. We gebruiken dus geen synthetisch ascorbinezuur. 

Ons viscollageen poeder is het meest vergelijkbaar met menselijk collageen. Het is gemakkelijk te verteren. De stoffen worden namelijk snel door het lichaam opgenomen, wat extra fijn is als je een moeilijke spijsvertering hebt. 

We hebben ook een naturel collageen versie [bekijk of bestel hier] . Deze bevat geen natuurlijk smaakje of natuurlijke zoetstof stevia, maar enkel het collageen eiwit. het eiwit gehalte is zelfs nog wat hoger: 95%. Het poeder ruikt wel naar de zee, maar geroerd in yoghurt of smoothie, proef je hier niets meer van.

Vegan collageen ervaringen

We leveren veel aan praktijken van professionele huidtherapeuten en aan schoonheidssalons, omdat men hier steeds meer interesse heeft in hoe voeding de huid van binnenuit kan verbeteren. Maar ook aan ouderen en sporters die baat hebben bij een hogere inname van gezonde eiwitten, voor spierherstel, -groei en -behoud.

Wil jij graag collageen kopen? Bestel duurzame viscollageen producten in de webshop van Arctic Blue en profiteer van de vele voordelen die collageen ons biedt.

Je kunt bij Arctic Blue losse producten bestellen of een handig abonnement afsluiten.

Je krijgt dan automatisch je gewenste product toegestuurd. Je kunt je abonnement online afsluiten en (na het minimale aantal leveringen) altijd gemakkelijk opzeggen per e-mail.

Ben je benieuwd naar collageen ervaringen? Lees wat anderen over Arctic Blue en ons collageen poeder zeggen!