Geen onderdeel van een categorie

Alles wat je moet weten over vetzuren

Je weet wel dat er goede vetten en slechte vetten zijn, maar hoe zat het ook alweer? Welke vetzuren zijn goed en hoeveel mag je er op een dag binnenkrijgen? Hieronder leggen we je haarfijn uit wat verzadigde en onverzadigde vetzuren zijn, wat essentiรซle vetzuren zijn en hoe je de juiste balans krijgt!

Wat zijn vetzuren?

Een vetzuur is een lange keten van koolwaterstofverbindingen. Je lichaam heeft vetzuren nodig, elke dag. Deze vetzuren gebruikt het namelijk als bouwstenen voor cellen, hormonen en gal, voor het opnemen van vitamines uit voeding, om je te beschermen tegen de kou en om in energie om te zetten.

Je vindt vetzuren in voeding. Vetzuren in voeding zijn altijd een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Maar je lichaam heeft ook weer geen overdaad aan vetzuren nodig.ย 

Deze verhogen namelijk je cholesterol. Dat is niet goed voor je hart en bloedvaten. Onverzadigde vetzuren zorgen juist voor een betere afvoer van cholesterol. Bovendien heb je meer kans op overgewicht als je te veel vetzuren binnenkrijgt en dan ook nog eens te weinig beweegt.

Essentiรซle vetzuren: welke vetzuren zijn goed?

Onverzadigde vetzuren zijn goed. Hoe minder verzadigde vetzuren uit rood vlees en boter je binnenkrijgt, hoe beter.ย 

Vervang verzadigde vetzuren daarom zoveel mogelijk door onverzadigde vetzuren. Aan de andere kant wijst recent onderzoek uit dat verzadigd vet yoghurt, kaas en vis juist gunstig voor het hart is.

Tussen onverzadigde vetzuren, wordt er nog een verschil gemaakt tussen enkelvoudige vetzuren en meervoudige vetzuren. Meervoudige onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterol meer dan onverzadigde enkelvoudige vetzuren.

Omega 9-vetzuren zijn enkelvoudige vetzuren, die je bijvoorbeeld in olijfolie vindt. Omega 3 en omega 6-vetzuren zijn meervoudige vetzuren. Omega 6-vetzuren vind je in onder andere zonnebloemolie, bak- en braadvetten. Omega 3-vetzuren zitten voornamelijk in noten, avocado, lijnzaad, zeewier en vette vis. Al deze vetzuren zijn essentiรซle vetzuren.

Dat betekent dat je lichaam ze nodig heeft voor een goede gezondheid, maar niet zelf kan aanmaken. Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten zodat je alle vetzuren in balans binnenkrijgt.

Wat zijn verzadigde vetzuren en waarom zijn onverzadigde vetzuren beter voor je lichaam?

Onverzadigde vetzuren zijn de โ€˜gezondeโ€™ of goede vetzuren die voor de essentiรซle vetzuren zorgen.

Omdat het lastig te zeggen is welk vetzuur wel tot de gezonde vetzuren behoort en welk vetzuur niet tot de goede vetzuren behoort, is het gemakkelijker om advies over vetzuren in voeding te geven.ย 

Het advies is om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Visvetzuren hebben namelijk een gunstige invloed op het hart. Ze dragen bij tot de normale werking van het hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg van de visvetzuren EPA en DHA.

Vetzuren in voeding: hoeveel verzadigde vetzuren mag je per dag?

Verzadigde vetzuren vind je vooral in dierlijke producten, zoals roomboter, volle melkproducten en kaas, vette vleeswaren, snacks, koek, chocolade en gebak. Onverzadigde vetzuren vind je in bijvoorbeeld plantaardige olie, vloeibare margarine, noten en zaden, avocado en vette vis.

Hierboven las je al waarom verzadigde vetzuren minder goed voor je lichaam zijn. Hoeveel (verzadigde) vetzuren je per dag maximaal binnen mag krijgen, is per vetzuur en per persoon verschillend. Op een dag moet ongeveer 20-40% van de calorieรซn die je binnenkrijgt uit vet komen.

Het advies is om niet meer dan 10% van je dagelijkse energie uit verzadigd vet te halen. Voor een volwassen vrouw die 2.000 kcal per dag eet, betekent dit bijvoorbeeld maximaal 20 gram verzadigd vet per dag. Als voorbeeld: een croissant bevat 4,4 gram verzadigd vet en een plak 48+ kaas 5,9 gram.ย 

Hoe zit het met jouw vetzuren balans?

In Nederland eten veel mensen te veel verzadigd vet en te weinig onverzadigde vetzuren. De verzadigde en onverzadigde vetzuren zijn niet in balans. Het zou fijn zijn als je een vetzuren test zou kunnen doen om te weten hoe de vetzuren balans bij jou gesteld is.

Weet jij van jezelf nu al dat je bijvoorbeeld niet 1 keer per week vette vis eet? Voeg dan eventueel een supplement toe aan je dagelijkse routine.

Bij Arctic Blue vind je een ruim aanbod producten met omega 3, speciaal om de goede, gezonde vetzuren in jouw lichaam aan te vullen. Bekijk ons aanbod op je gemak online.