Arctic Blue Blog

Waar zit omega 3 in?

Voordat we ingaan op de vraag ‘Waar zit omega 3 allemaal in?’, vertellen we je eerst iets meer over omega 3. Omega 3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen. Dat betekent dat ons lichaam deze meervoudig onverzadigde vetzuren niet zelf aanmaakt, maar via voeding binnen moet krijgen. De belangrijkste omega 3-vetzuren zijn ALA, EPA en DHA (alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur). EPA en DHA worden ook wel visvetzuren genoemd. Ze passen in een gezonde voeding.

 

Omega 3 heeft allerlei positieve gezondheidseffecten. Allereerst heeft omega-3 EPA en DHA een gunstige invloed op het hart en is omega-3 DHA goed voor je ogen en hersenen: DHA draagt bij aan een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen. EPA en DHA (3 gram per dag) dragen bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk en EPA en DHA (2 gram per dag) is goed voor het behoud van een gezond vetgehalte (triglyceride gehalte) in het bloed. In totaal zijn daar duizenden studies naar gedaan. Maar waar zit omega 3 in?

 

Omega 3, waar zit het in? In welke voeding?

Lijnzaadolie is een belangrijke bron van ALA omega 3. Andere bronnen zijn raapzaadolie, verschillende zaden en noten als walnoten, chiazaad en margarine. Ook in vlees en sommige groene bladgroenten, zoals broccoli, zitten kleine hoeveelheden ALA omega 3. Voor EPA en DHA omega 3 zijn de belangrijkste bronnen vis, schaal- en schelpdieren en algen. 

 

Misschien geeft dit nog niet genoeg antwoord op de vraag: waar zitten omega 3 vetzuren in? Daarom zullen we nog wat goede omega 3 rijke voeding noemen: zeewier, avocado, speciale omega 3 eieren en omega 3 yoghurt. Hoe komt omega 3 in eieren? Het omega 3 ei wordt gelegd door een kip die voer krijgt dat verrijkt is met plantaardige ingrediënten, gebaseerd op lijnzaad. Een kip zet dit op natuurlijke wijze om in eieren met extra omega 3.

 

In welke vis zit omega 3?

Alle soorten vis bevatten in principe omega 3-vetzuren, maar omega 3 zit vooral in vette vissoorten. Denk aan zalm, tonijn, makreel, haring, ansjovis en sardientjes. EPA en DHA zitten ook in witvis, maar in veel mindere mate. De omega 3 net als in vis vind je in veel mindere mate ook in vlees en gevogelte.

 

De omega 3 komt in vis terecht doordat vissen algen eten. Omega 3 bevindt zich van nature in algen. Vissen eten algen of eten kleinere vissen die algen eten en zo komt de omega 3 in de vis terecht. Het advies is om minstens 1 keer per week vis te eten. Het liefst vette vis, omdat deze veel van de goede vetten bevat. Lukt het je niet om iedere week (vette) vis te eten of staat de geur of smaak van vis je tegen? Dan kun je dus ook algenolie innemen. Algenolie is de enige olie op aarde die dezelfde omega 3-vetzuren bevat als visolie, zonder visolie te zijn.

 

Waar zit veel omega 3 in?

We hebben je hierboven al verteld in welke vis veel omega 3 zit en in welke voeding omega 3 zit, maar dan moet je wel voldoende van deze omega 3 (power)foods eten! Omega 3 eten doe je door bijvoorbeeld veel lijnzaad, noten of tonijn te eten.

Red je dit niet, omdat je simpelweg geen vis eet of vegan eet, denk dan eens aan alternatieven. Bij Arctic Blue verkopen we olie en capsules die je helpen voldoende omega 3 binnen te krijgen. Van visolie en visolie capsules tot wilde arctische zalmolie of vegetarische, vloeibare algenolie en vegan algenolie capsules met vitamine D3.

 

Over onze omega 3 (vis)olie

Voor onze visolie gebruiken we de filet-snijresten van 100% verse Arctische wilde vis. Deze snijresten blijven over nadat de filet voor de supermarkt eraf is gehaald. Er wordt dus geen extra vis voor gevangen! We werken hiervoor samen met Noorse vissers die volgens de strenge MSC-voorschriften werken.

 

Algen zijn mini-plantjes die ook op het land in water en in afgesloten en gecontroleerde omstandigheden zelf omega 3-vetzuren (DHA en EPA) kunnen maken. Zonder milieu invloeden van buitenaf, zoals verontreinigingen uit de oceaan. De olie wordt uit de algenmassa geperst en daar maken we vegan algenolie en capsules van. 

 

Bestel online bij Arctic Blue

Bestel jouw favoriete producten in de webshop van Arctic Blue en profiteer van de vele voordelen die omega 3-vetzuren ons bieden. Je kunt bij Arctic Blue losse producten bestellen of een handig abonnement afsluiten. Je krijgt dan automatisch je gewenste producten met omega 3 toegestuurd. Je kunt je abonnement online afsluiten en (na het minimale aantal leveringen) altijd gemakkelijk opzeggen per e-mail. Heb je nog vragen over onze producten? Ben je benieuwd wat we bij Arctic Blue belangrijk vinden en op welke manier we begaan zijn met de oceaan? Lees dan één van onze andere blogartikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *