Arctic Blue Blog

Waar zit omega 3 in?

Voordat we ingaan op de vraag β€˜Waar zit omega 3 allemaal in?’, vertellen we je eerst iets meer over omega 3. Omega 3-vetzuren zijn essentiΓ«le voedingsstoffen. Dat betekent dat ons lichaam deze meervoudig onverzadigde vetzuren niet zelf aanmaakt, maar via voeding binnen moet krijgen. De belangrijkste omega 3-vetzuren zijn ALA, EPA en DHA (alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur). EPA en DHA worden ook wel visvetzuren genoemd. Ze passen in een gezonde voeding.

Omega 3 is goed voor ons lichaam. Allereerst heeft omega-3 EPA en DHA een gunstige invloed op het hart en is omega-3 (DHA) goed voor je ogen en hersenen. DHA draagt namelijk bij aan een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen. EPA en DHA (3 gram per dag) dragen bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk en EPA en DHA (2 gram per dag) is goed voor het behoud van een gezond vetgehalte (triglyceride gehalte) in het bloed. In totaal zijn daar duizenden studies naar gedaan. Maar waar zit omega 3 in?

Omega 3: waar zit het in?Β 

Lijnzaadolie is een belangrijke bron van ALA omega 3. Andere bronnen zijn raapzaadolie, verschillende zaden en noten als walnoten, chiazaad en margarine. Ook in vlees en sommige groene bladgroenten, zoals broccoli, zitten kleine hoeveelheden ALA omega 3. Voor EPA en DHA omega 3 zijn de belangrijkste bronnen vis, schaal- en schelpdieren en algen.Β 

Misschien geeft dit nog niet genoeg antwoord op de vraag: waar zitten omega 3 vetzuren in? Daarom zullen we nog wat goede omega 3 rijke voeding noemen: zeewier, avocado, speciale omega 3 eieren en yoghurt. Hoe komt omega 3 in eieren? Het omega 3 ei wordt gelegd door een kip die voer krijgt dat verrijkt is met plantaardige ingrediΓ«nten, gebaseerd op lijnzaad. Een kip zet dit op natuurlijke wijze om in eieren met extra omega 3.

In welke vis zit omega 3?

Alle soorten vis bevatten in principe omega 3-vetzuren, maar omega 3 zit vooral in vette vissoorten. Denk aan zalm, tonijn, makreel, haring, ansjovis en sardientjes. EPA en DHA zitten ook in witvis, maar in veel mindere mate. De omega 3 net als in vis vind je in veel mindere mate ook in vlees en gevogelte.

De omega 3 komt in vis terecht doordat vissen algen eten. Omega 3 bevindt zich van nature in algen. Vissen eten algen of eten kleinere vissen die algen eten en zo komt de omega 3 in de vis terecht. Het advies is om minstens 1 keer per week vis te eten. Het liefst vette vis, omdat deze veel van de goede vetten bevat. Lukt het je niet om iedere week (vette) vis te eten of staat de geur of smaak van vis je tegen? Dan kun je dus ook algenolie innemen. Algenolie is de enige olie op aarde die dezelfde omega 3-vetzuren bevat als visolie, zonder visolie te zijn.

Waar zit veel omega 3 in?

We hebben je hierboven al verteld in welke vis veel omega 3 zit en in welke voeding omega 3 zit, maar dan moet je wel voldoende van deze omega 3 (power)foods eten! Omega 3 eten doe je door bijvoorbeeld veel lijnzaad, noten of tonijn te eten.

Wanneer visolie innemen?

Red je dit niet, omdat je simpelweg geen vis eet of vegan eet, denk dan eens aan alternatieven. Bij Arctic Blue verkopen we olie en capsules die je helpen voldoende omega 3 binnen te krijgen. Van visolie en visolie capsules tot wilde arctische zalmolie of vegetarische, vloeibare algenolie en vegan algenolie capsules met vitamine D3.

Over onze omega 3 (vis)olie

Voor onze visolie gebruiken we de filet-snijresten van 100% verse Arctische wilde vis. Deze snijresten blijven over nadat de filet voor de supermarkt eraf is gehaald. Er wordt dus geen extra vis voor gevangen! We werken hiervoor samen met Noorse vissers die volgens de strenge MSC-voorschriften werken.

Algen zijn mini-plantjes die ook op het land in water en in afgesloten en gecontroleerde omstandigheden zelf omega 3-vetzuren (DHA en EPA) kunnen maken. Zonder milieu invloeden van buitenaf, zoals verontreinigingen uit de oceaan. De olie wordt uit de algenmassa geperst en daar maken we vegan algenolie en capsules van.Β