Arctic Blue Blog

Wat is omega 3 en waar is het goed voor?

Je ziet omega 3-vetzuren vaak terugkomen op producten in de supermarkt, bijvoorbeeld op boter en vis. Maar wat is omega 3 of visolie eigenlijk, wat doet omega 3 en waar is omega 3 goed voor? We leggen het je hieronder uit.

Wat is omega 3?

Omega 3-vetzuren zijn β€˜goede’ meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige ALA en de visvetzuren EPA en DHA. ALA vind je bijvoorbeeld in plantaardige oliΓ«n, zoals lijnzaadolie, walnoten, zeewier, avocado en groene bladgroente. EPA en DHA zitten voornamelijk in vis, schaal- en schelpdieren. Vette vissoorten, zoals zalm, haring en sardines, bevatten de meeste visvetzuren. Ook sommige eieren bevatten EPA en DHA. Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen het uit algen.

Je lichaam maakt zelf een kleine hoeveelheid EPA en DHA aan uit ALA, echter niet genoeg. En omdat je lichaam ALA niet zelf kan aanmaken, moet je ervoor zorgen dat je dit vetzuur via je voeding voldoende binnenkrijgt. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen voldoende ALA maar ook voldoende EPA en DHA binnenkrijgt, en dus voldoende omega 3!

Wat is visolie?

Visolie is een voedingssupplement dat rijk is aan omega 3-vetzuren, zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), die voornamelijk worden aangetroffen in vette vissoorten.

Waar is omega 3 goed voor?

Dat omega 3 belangrijk is weten we. Maar wat doet omega 3? Omega 3-vetzuren zijn goed voor de ogen en hersenen. Ook voor zwangere vrouwen wordt het eten van vis en het visvetzuur DHA tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding aangeraden.

Omega 3 & het hart

Uit onderzoek blijkt dat het eten van een portie vis per week goed is voor het hart. Onderzoek naar supplementen met visvetzuren ondersteunt deze bevinding. Haal je je wekelijkse portie vis niet? Dan is de inname van omega 3 visolie in de vorm van supplementen goed voor de hartfunctie.

Zwangerschap en borstvoeding

De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.Β Wanneer je als zwangere volgens de Schijf van Vijf eet, krijgt het kindje genoeg omega 3-vetzuren binnen. Eet je niet of nauwelijks vis? Dan kun je overwegen om extra omega 3 in te nemen.Β 

Daarnaast draagt DHA bij aan een normale hersenfunctie en gezichtsvermogen en 3 gram EPA en DHA dragen bij aan de instandhouding van een normale bloeddruk.

Advies

Wat is voldoende omega 3? De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen. Wanneer je één portie vis per week eet, haal je deze aanbeveling. Haal je dit niet? Dan zijn visoliecapsules, visolie of algenolie een goed alternatief. Deze zijn rijk aan EPA en DHA. De omega 3 in algenolie wordt direct uit algen gewonnen. Er zijn ook duurzame alternatieven waarbij omega 3 enkel uit de snijresten van visfilet gehaald wordt, zodat er geen extra vissen gevangen hoeven te worden.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens naar ons aanbod Omega-3 algenolie en de MSC-gecertificeerde visolie producten met hΓ©t blauwe keurmerk!