Vers

Versheid bij visolie betekent net iets anders dan bij brood maar is wel vergelijkbaar. Versheid is, naast zuiverheid, minstens zo belangrijk voor een olie. Het weerspiegelt namelijk de conditie van de gevoelige Omega-3 vetzuren. En die moet goed zijn, omdat een ranzige (geoxideerde) olie niet bepaald gezond voor je is.

Door het gebruik (van de filet-snijresten) van verse Arctische wilde kabeljauw is de oxidatie-waarde van onze olie uitzonderlijk laag. Dit komt onder andere doordat de vis, heel snel, al op de boot in koude omstandigheden wordt verwerkt. Daarnaast staat Noorwegen bekend om zijn moderne productie faciliteiten. Ook de relatief korte afstand tot Noorwegen draagt bij aan de versheid van Arctic Blue: Veel andere visolie van sardientjes en ansjovis komt uit het warme Zuid-Amerika. Soms gaat deze zelfs eerst nog naar China of Noord-Amerika. Het duurt dus vrij lang voordat deze in Europa bij de klant aankomt.

Versheid van een olie kun je bepalen door te ruiken of te proeven. Een verse olie zal nooit ‘opboeren’, oprispen met vislucht. Je kunt versheid ook heel precies meten in een laboratorium en vervolgens uitdrukken in een getal. Dit getal heet in ons vak de oxidatie-waarde, soms ook de Totox-waarde genoemd. Het staat voor Totale Oxidatie-waarde. Onze Noorse partner en wijzelf meten deze regelmatig.

In veel analyses wordt de graad van oxidatie gegeven door alleen de peroxide-waarde. Dit is niet voldoende omdat deze peroxides verder worden omgezet. Arctic Blue en onze Noorse partner meten daarom ook een belangrijke tweede indicator van versheid namelijk de anisidine-waarde. Peroxide-waarden geven de huidige oxidatie terwijl anisidine-waarden de verlopen oxidatie meten. Met beide waarden kan de enige correcte totale oxidatie-waarde bepaald worden, de zogenaamde Totox-waarde. Die wordt als volgt berekend:

Totox-waarde = (2 x peroxide-waarde) + anisidine-waarde.

Dit is dé internationaal erkende manier om de oxidatie-waarde van een olie uit te drukken. Hoe lager deze Totox-waarde, hoe verser de olie. De Europese richtlijn voor de Totox-waarde is 30. Wij vinden die belachelijk hoog en zijn blij dat we op minder dan 1/6 hiervan zitten en dus een buitengewoon veilig en gezond product kunnen garanderen.

De peroxide-waarde van de Pure Arctische MSC Visolie voor capsules is altijd tussen 0 en 0,5 en de anisidine-waarde < 1 of < 2, waarmee de Totox-waarde uitkomt op < 2 of < 3. Het afvullen van een fles of het maken van een capsule verhoogt de Totox-waarde enigszins waardoor deze voor Arctic Blue MSC visolie capsule uitkomt op 4,9.

De uiteindelijk Totox waarde van de Arctic Blue plantaardige algenolie, gemeten in de capsule is 5,2.

Om beschadiging van de gevoelige Omega-3 vetzuren te voorkomen na productie, wordt een uitgekiende combinatie van antioxidanten toegevoegd. Voorbeelden zijn tocoferolrijk extract (bevat vitamine E), rozemarijn extract en ascorbylpalmitaat (bevat vitamine C).

Een hele lage oxidatie-waarde is niet alleen beter voor je lichaam vergeleken met ranzige olie, maar het zorgt ook dat we geen heftige kunstmatige smaakstoffen hoeven toe te voegen om een hoge oxidatie-waarde of een oude leeftijd van de olie te moeten maskeren. De lage Totox-waarde van de visolie zorgt dus ook voor de zachte smaak van de olie waardoor deze gebruikt kan worden in yoghurt, smoothie of shake.

Gebruik je een ander merk visolie, dan is het raadzaam te vragen naar de oxidatie-waarde hiervan. Als ze hier geen laboratorium document van kunnen of willen geven, weet je eigenlijk al genoeg…