Toont alle 3 resultaten

 49,90 266,47 of abonneren en opslaan 10%
 29,90 319,30 of abonneren en opslaan 10%

Misschien heb je de woorden EPA en DHA al eens voorbij zien komen. Visolie en aanverwante producten bevatten EPA en DHA.

Maar wat zijn DHA en EPA eigenlijk? En waarom kiezen mensen ervoor om een EPA en DHA supplement te nemen?

Belangrijk om te weten: bij Arctic Blue hebben we producten met zowel DHA en EPA als ook met alleen DHA. We zullen dit hieronder verder uitleggen.

De relatie tussen EPA, DHA en omega 3: wat is EPA en DHA?

ALA, EPA en DHA zijn alle drie omega 3-vetzuren. ALA staat voor alfa-linoleenzuur, EPA staat voor eicosapentaeenzuur en DHA staat voor docosahexaeenzuur.

Je kunt deze vetzuren vergelijken met vitaminen. Ze zijn voor je lichaam essentieel, maar je maakt ze zelf niet voldoende aan.

De bedoeling is dat je deze vetzuren via je voeding binnenkrijgt, maar ook dat lukt niet altijd. Want weet jij in welke producten omega 3 (EPA en DHA) zit?

Waar zit EPA en DHA in?

Waar zitten ALA, EPA en DHA in? ALA zit vooral in plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, raapzaadolie, walnoten en zeewier. Het zit in beperkte mate in vlees, avocado en groene bladgroente.

EPA en DHA vind je vooral in vis, schaal- en schelpdieren. Waarbij vette vis, zoals zalm of makreel, weer meer visvetzuren bevat dan witte (magere) vis.

Wanneer je van deze producten voldoende eet, krijg je dus voldoende van de meervoudig onverzadigde vetzuren binnen.

Dit lukt de meeste mensen echter niet. Daarom is het belangrijk om extra EPA en DHA, in de vorm van omega 3, binnen te krijgen.

EPA-DHA verhouding

Arctic Blue heeft zowel visolie met EPA en DHA in lage en hoge concentraties, maar ook algenolie met EPA en DHA of alleen DHA ( en ALA).

Het maakt niet zoveel uit hoe de verhouding EPA-DHA in de visolie of algenolie is.

Het gaat meer om de opgeteld hoeveelheid EPA-DHA, omdat je lichaam zowel DHA uit EPA, maar ook andersom, EPA uit DHA kan maken.

Hoeveel EPA en DHA per dag?

Hoeveel DHA en EPA je per dag nodig hebt om de EPA-DHA verhouding recht te trekken, is dus afhankelijk van wat jij eet.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen.

Wanneer je één portie vis per week eet, haal je dit. Eet je dit niet? Dan is supplementen met DHA (en EPA) gebruiken een goed alternatief.

Hoeveel omega 3 supplementen neem je dan voor de benodigde EPA en DHA per dag?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid EPA / DHA is 1 capsule per dag, maar bij een grotere behoefte is het voor volwassenen veilig om maximaal 6 omega 3-capsules per dag te slikken.

Bij een grote behoefte kan beter een vloeibare olie op de lepel worden genomen.

EPA, DHA en vitamine D

Ook vitamine D is essentieel voor ons lichaam. Een groot deel wordt door onze huid (onder invloed van zonlicht) zelf aangemaakt.

Ongeveer 1/3 deel halen we uit voeding. Vitamine D zit in vette vis, orgaanvlees, sommige typen visolie en eidooiers.

Eet je deze producten onvoldoende of zit je veel binnen? Dan is het aan te raden om naast EPA en DHA ook op vitamine D te letten.

Bij Arctic Blue hebben we omega 3-capsules met vitamine D. Deze vitamine D wordt optimaal opgenomen door je darmen omdat er ook olie aanwezig is. De ideale combinatie!

Passen EPA en DHA bij een vegan leefstijl?

Gezonde flexitariërs, vegetariërs en veganisten met een goede leefstijl en een gevarieerd eetpatroon die ruim voldoende ALA binnenkrijgen, kunnen aan DHA en ALA voldoende hebben. Deze basis algenolie capsule kan dan volstaan.

Echter voor de beginnende vegetariër en veganist ligt het anders. Deze consumeert vaak weinig ALA. De omzetting van ALA naar DHA kan dan minder zijn door een teveel aan omega 6 in de voeding.

Je vindt omega 6 in bewerkte supermarktproducten, zoals chips, koekjes, gebak en frituurproducten. Nog een extra reden dus om het niveau EPA/DHA te helpen door een algenolie met EPA en DHA in te nemen.

EPA en DHA passen prima bij een vegan leefstijl. Je kunt als veganist dus zonder problemen DHA en EPA in de vorm van omega 3 slikken als je kiest voor vegan algenolie. Olie gemaakt van algen is de enige olie op aarde die dezelfde omega 3-vetzuren DHA en EPA bevat als (niet vegan) visolie.

Dat is niet zo gek als je bedenkt dat vette vissoorten algen eten of kleine visjes die algen hebben gegeten.

Op deze manier komt de EPA en DHA van de algen in de olie terecht.

In vegan algenolie zit dus ook al DHA en EPA. Zoek je een supplement dat vegan is? Bestel dan online bij Arctic Blue!