Arctic Blue Blog

Waarom kiezen voor wilde zalmolie voor mensen?

Wilde zalm wordt in Alaska al generaties lang gegeten. 

Vรณรณr de introductie van het westerse dieet was het dieet van de inheemse bevolking van Alaska rijk aan Omega-3 uit zalm en zeehondenvlees, en de mensen vertoonden weinig tekenen van somberte of Westerse welvaartsaandoeningen, ondanks de lange, donkere wintermaanden.

Al duizenden jaren wordt zalm gezien als een essentiรซle bron van leven en is zalm diep in de cultuur verweven. Wilde zalmolie voor mensen is daarom steeds meer in opkomst.

Het leven van de wilde zalm

De grote rivieren van Alaska zijn de grootste – en waarschijnlijk de laatste – bron van wilde zalm ter wereld. De vissen worden geboren in beken diep in het bos en banen zich een weg naar de oceaan, waar zij hun volwassen leven doorbrengen.

Wanneer ze volgroeid zijn, keren ze terug naar de beek waar ze geboren zijn (door een nog steeds raadselachtig systeem!). Hier paaien en sterven ze – een natuurlijk proces dat meer dan honderd verschillende land- en waterdieren voedt.

Duurzame vangst

Het leefgebied van de zalm in Alaska is beschermd door de wet. Een zorgvuldig gecontroleerde visserij zorgt ervoor dat deze enorme natuurlijke hulpbron duurzaam blijft. De grote rivieren en baaien van Alaska zijn de enige grote duurzame bronnen van wilde zalm die nog over zijn.

Voordat het visseizoen wordt geopend, bepaalt het Alaska Department of Fish and Game hoeveel vissen er dat jaar mogen terugkeren. Vervolgens bepalen ze van welk type visgerei en boten er gebruik mag worden gemaakt voor de visserij en waar en voor hoe lang er gevist mag worden zodat de impact op het milieu zo klein mogelijk is.

De zalm wordt dicht bij de kust gevangen, meestal in ringnetten of met de hengel.

De verse zalm is binnen enkele uren weer aan land waar hij direct wordt verwerkt voor menselijke consumptie (zalmfilet). En van de zalmsnijresten wordt binnen 24 uur na de vangst onze Arctic Blue wilde zalmolie voor mensen gemaakt.

Bekijk hier onze wilde zalmolie opties >



Eรฉn wilde zalm van 2 kg levert in filetsnijresten ongeveer 150 ml aan zalmolie voor mensen op. Voor Arctic Blue wilde zalmolie wordt dus geen zalm speciaal gevangen.

De zuiverste vorm van Omega-3

Arctic Blue olie van wilde roze zalm uit Alaska voldoet aan de strengste eisen voor zuiverheid of overtreft deze zelfs nog vรณรณr de zuivering. Voor de zekerheid vindt er namelijk altijd een zuivering plaats met behulp van moleculaire destillatie. Dit gebeurt onder zuurstofarme omstandigheden, waardoor de zalmolie geen kans krijgt te oxideren.

Hierdoor behoudt de zalmolie voor mensen zijn unieke versheid (totox-waarde < 10). Dit vertaalt zich in een zachte smaak van de zalmolie, waarvan we garanderen dat deze niet zal opboeren of oprispen.

Wat zijn toxines, PCB’s en zware metalen?

Je hoort er nu veel over: toxines, PCBโ€™s, dioxines en zware metalen in vis. Zij zijn het resultaat van industriรซle vervuiling. Deze toxines zetten zich af in het sediment op de bodem van onze rivieren en zeeรซn. Van daaruit vinden zij hun weg naar de voedselketen.

Ze hopen zich op in de vetreserves van grote vissen (zoals tonijn en zwaardvis) en kunnen een gezondheidsrisico vormen.

Hoe kunnen ze worden vermeden?

Om grote hoeveelheden verontreiniging in vetreserves te kunnen opbouwen, moeten er twee dingen gebeuren: de vis moet een aantal jaren leven en hij moet voedsel diep in de oceaan consumeren, waar de toxines en zware metalen de neiging hebben zich te nestelen.

Daarom moet je grote vissen, zoals tonijn, vermijden en in plaats daarvan kortlevende vissen consumeren die zich hoog in het water voeden, zoals roze zalm. In tegenstelling tot andere zalmsoorten en de meeste grote vissen leeft roze zalm slechts twee jaar.

Gedurende de volwassen leeftijd verblijven zij hoog in het water van de oceaan en doen zij zich hoofdzakelijk tegoed aan kleine prooien.

Daardoor hebben ze niet de tijd om verontreinigingen in hun vetreserves op te bouwen, waardoor de roze zalm, waar wij onze zalmolie voor mensen van maken, รฉรฉn van de schoonste en zuiverste bronnen van Omega-3 is.

Gekweekte zalm vs. wilde zalm

Echter, een gekweekte zalm krijgt een dieet dat voor 70% bestaat uit landvoer, hoofdzakelijk droge pellets van sojameel, maรฏsmeel, raapzaadmeel en bijproducten van gevogelte. De wilde zalm leeft daarentegen in een labyrint van waterwegen.

Hier voedt de vis zich met insecten, ongewervelde dieren en plankton als hij jong is, en met kleine visjes, inktvisjes, palingen en garnalen als hij volwassen is: een dieet dat rijk is aan Omega-3. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid Omega-3 in wilde zalm veel hoger dan in kweekzalm.

Dit is afgebeeld in de volgende tabel:

Ook de olie bevat hierdoor dus 3 x zoveel Omega-3 (EPA en DHA) dan de olie van gekweekte zalm. Deze plofzalm heeft net als de kip helaas last van te snelle kweekmethoden.

Veel onderzoekers beschouwen een globale verhouding EPA:DHA als optimaal voor de mens, alhoewel we in staat zijn om EPA uit DHA te maken en (in mindere mate) ook DHA uit EPA.

Een bijkomstig voordeel van wilde zalm is de aanwezigheid van DPA, wat een voorloper van EPA is en daarin omgezet kan worden. De verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 in wilde zalm ligt ergens rond 10:1. De verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 in gekweekte zalm is vermoedelijk gedaald tot ongeveer 1:1 (zie onderstaande tabel).

Ook de olie weerspiegelt deze verhouding. Zalmolie capsules (bijna altijd gemaakt van kweekzalm) zet dus geen zoden aan de dijk. Ook niet voor dieren die vaak vloeibare (kweek)zalmolie uit een fles voorgeschoteld krijgen.

Dit alles maakt wilde zalm tot een van de rijkste, schoonste en beste beschikbare vissoorten met Omega-3, terwijl tegelijkertijd een teveel aan Omega-6, dat al zo overvloedig aanwezig is in het moderne dieet, vermeden wordt.

Wilde zalmolie bevat wel 50-60 verschillende vetzuren waarvan 10-12 verschillende Omega-3 vetzuren. Dit wordt ook wel breed (of full spectrum) vetzuurprofiel genoemd.

Omega-3 en zwangerschap

Omega-3 is erg belangrijk voor, tijdens en na de zwangerschap. Zo helpt het onder andere bij de ontwikkeling van de hersenen en de ogen. Maar veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap geen trek in vis of kunnen niet goed tegen de smaak.

Arctic blue wilde zalmolie voor mensen heeft een heerlijke citroensmaak. Hierdoor is de olie lekker door de yoghurt of zo van de lepel. Zalmolie is perfect voor een zwangere omdat 5 ml zalmolie (1 dessertlepel) exact de dagelijks aanbevolen hoeveelheid hersenbouwstenen DHA bevat.

Een zwangere wordt aangeraden niet te veel anijs te consumeren. De zalmolie met anijsolie variant adviseren we daarom niet voor een zwangere of kleine kinderen.

De zalmolie met citroensmaak is daarentegen 100% veilig en een hele goede keuze voor vrouwen die zwanger willen worden, zijn of borstvoeding geven.

Bekijk hier onze wilde zalmolie opties >