Arctic Blue Blog

Het gebruik van omega-3 (visolie) tijdens je zwangerschap

Gebruik van omega-3 visolie tijdens zwangerschap

Na 3,5 jaar uitgebreid onderzoek heeft de overheid (Gezondheidsraad) een duidelijk advies geformuleerd voor zwangere vrouwen. De volgende essentiële voedingsstoffen worden hierin besproken: foliumzuur, visvetzuren, vitamine D, calcium, jodium en ijzer. Twee keer per week vis of een dagelijks een visvetzuur-supplement luidt voor zwangere vrouwen het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

Het Voedingscentrum heeft het advies vertaald naar een consumentvriendelijke versie. Voor de visvetzuren komt het neer op het volgende:

Het advies is dus dat als je geen vis wilt of kunt eten, je dagelijks een supplement neemt. De hoeveelheid visvetzuren dienen minimaal 250 tot 450 mg DHA te bevatten. Dit mag een goede visolie zijn met DHA en EPA, zoals de visvetzuren ook in de vis voorkomen. Het mag natuurlijk ook een algenolie zijn die DHA bevat of een algenolie zijn die DHA en EPA bevat. Eigenlijk is de extra EPA in een supplement een bonus omdat, EPA ook een belangrijke voedingsstof is voor allerlei andere functies. Daarnaast wordt een gedeelte van de EPA ook nog omgezet naar DHA.
 

Vis en omega-3 als je zwanger bent

Wanneer je zwanger bent, zijn de omega 3 vetzuren EPA en DHA uit vis(olie) nodig. De inname van DHA door de moeder, draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenfunctie van de (ongeboren) baby gedurende zwangerschap. En naast je baby helpt DHA ook jouw hersenfunctie normaal te houden (pregnancy brain).

Visolie tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en wil je omega 3-visolie slikken? Visolie is tijdens de zwangerschap een goede aanvulling op je voeding. Want helaas bevat de gekweekte zalm uit de supermarkt tegenwoordig meerdere malen minder omega 3 dan vroeger. Daarnaast bevat een gekweekte zalm helaas veel meer omega 6 dan omega 3-vetten. Het kan ook zijn dat de smaak of geur van vis je tegenstaat. Dan is visolie voor zwangere vrouwen een prima alternatief als rijke bron van omega 3-vetzuren. Het voordeel van vloeibare visolie (uit een fles) tijdens de zwangerschap is dat 1 lepeltje visolie overeenkomt met de omega’s van ruim een halve haring! Door het gebruik van verse vis uit Noorwegen heeft de visolie een fijne zachte smaak, waardoor deze zelfs in de yoghurt, smoothie of shake kan worden gedaan. Ideaal dus als je tijdens je zwangerschap ook visolie minder goed verdraagt. Afhankelijk van het merk is ook de zuiverheid van visolie perfect voor zwangere vrouwen. Arctic Blue MSC Visolie is bijvoorbeeld minimaal 75 x schoner* dan tonijn en 20 x schoner dan haring of kibbeling, die al als vrij schoon te boek staan (* gemeten aan de hand van de hoeveelheid van het zware metaal kwik dat in deze vissen gemiddeld gevonden wordt).
 

Kan alle visolie tijdens de zwangerschap?

Arctic Blue heeft verschillende omega 3-producten voor tijdens de zwangerschap. Alle Arctic Blue producten zijn geschikt voor zwangere of borstvoeding gevende vrouwen, behalve de zalmolie met anijssmaak (vanwege het anijs). Vanwege de mooie dosering en ingebouwde vitamine D is, ook door professionals, dit de meest gebruikte. Wanneer je liever een capsule hebt (zonder vitamine D) is dit de meest gebruikte.
 
Ben je zwanger en vegetariër of veganist, dan zijn er verschillende plantaardige algenolie producten met de kracht van visolie. Ze bevatten dezelfde omega 3-vetzuren (omega 3-DHA en vaak ook EPA) als vette vis. De algen zijn gekweekt en kunnen geen milieuverontreinigingen bevatten. Dit is de hoogste concentreerde (en meest gebruikte. Wanneer je liever een capsule is dit de meest gebruikte.
 

Wanneer visolie innemen als je zwanger bent? Omega 3-DHA belangrijk voor baby én moeder

Vraag je je af wanneer je het beste kunt beginnen met visolie innemen als je zwanger bent? Het is belangrijk dat de moeder in een goede conditie aan de zwangerschap begint. Het is dus verstandig om de hoeveelheid omega 3-DHA in je lichaam alvast aan te vullen voordat je zwanger wilt worden. Als je zwanger bent is DHA, ingenomen door jou als moeder, een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus en ondersteunt het de ontwikkeling van het gezichtsvermogen. De aanleg van het zenuwstelsel begint al vroeg in de zwangerschap. En wist je dat 60% van de hersenen uit vet bestaat en maar liefst 1/6 deel uit DHA? Je kunt je voorstellen waarom dit omega 3-vetzuur zo nodig is.
 

Visolie zwangerschap: wanneer? Voor, tijdens en na de zwangerschap

In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van je kindje in verhouding erg veel. Het ongeboren kind onttrekt dit dan aan het lichaam van de moeder. Zorg dus dat je ook omega 3 blijft consumeren tijdens je zwangerschap.
Tijdens de borstvoeding krijgt het kind omega 3-DHA via moedermelk. Het is dus een uitgelezen tijd om vooral door te gaan met het gebruiken van voldoende omega 3-DHA, in de vorm van vloeibare visolie of capsules (of vloeibare algenolie of capsules) na de zwangerschap.

 

Omega 3 zwangerschap dosering

Hoeveel omega 3 / visolie tijdens de zwangerschap wordt aangeraden? Hoeveel mg visolie / omega 3 per dag je zou moeten nemen als je zwanger bent, is niet anders dan hoeveel omega 3 / visolie per dag als je niet zwanger bent. De aanbevolen dagelijkse inname van visvetzuren voor zwangeren is 250 – 400 mg DHA per dag. 

Daarnaast is de optimale omega 3 zwangerschap dosering ook maatwerk. Wij, bij Arctic Blue zijn, als Omega-3 specialisten, van mening dat de dagelijkse dosering moet afhangen van je huidige omega 3-status. Dat is de hoeveelheid omega 3 in je lichaam. Wanneer kun je zeker omega 3 gebruiken?

  1. Je eet weinig of geen vette vis (haring, makreel, zalm, sardines).
  2. Je eet veel fastfood, bewerkte en goedkope supermarktproducten.
  3. Je eet vegetarisch of veganistisch.

Eigenlijk zou je, als je zwanger wilt worden, moeten beginnen met een goede omega 3-status. Deze kan tegenwoordig heel simpel gemeten worden met een zelftest. Een ideale uitkomst is een omega-3 status van tussen de 8 en 11. Dit is het percentage omega-3 vetzuren in alle celmembranen. Hiervan dient de DHA-status dan minimaal 5 te zijn.

In de praktijk zien we dat de meeste mensen dit bij lange na niet halen. Vandaar dat er eigenlijk eerst een soort inhaal dosering genomen moet worden. Je begrijpt dat deze hoger zal moeten liggen dan de 250 – 400 mg DHA per dag. Vandaar dat we in het algemeen vloeibare producten adviseren, omdat je makkelijker een hoge dosering kan nemen.
 

Welke visolie of algenolie tijdens de zwangerschap?

Welke visolie kun je nemen tijdens de zwangerschap? Is het nog wel veilig met de vervuilde oceanen? Artsen zijn het er nog steeds over eens dat het eten van vette vis meer voordelen biedt voor moeder en kind, dan het laten staan hiervan. Het gezonde effect van nauwelijks vervuilde vis als sardientjes of kabeljauw of makreel is vele malen groter dan de paar stofjes verontreiniging die er zeker niet in thuishoren. Dit is trouwens een ander verhaal bij vissoorten die veel verontreiniging kun ophopen, zoals tonijn en paling: niet aan te raden tijdens zwangerschap. Het mooie van Arctic Blue visolie is dat deze ver weg van de plastic soep gemaakt wordt, en ook nog eens in de modernste fabrieken ter wereld, in Noorwegen. Hierdoor kan de gevonden verontreiniging er zo goed als helemaal uitgehaald worden. Alle Arctic Blue visolie (behalve die met anijs) is hierdoor geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven. Algenolie is altijd geschikt, omdat de algen niet uit zee komen, maar worden gekweekt op het land in afgesloten en gecontroleerde omstandigheden.
 

Omega 3 en zwanger worden

Op de verpakking zie ik staan: “Raadpleeg voor gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, lactatie, ziekte of medicijngebruik.” Kan ik jullie product dan wel gebruiken? Wat is het effect van visolie op zwanger willen worden? Ik dacht dat omega 3 juist goed was voor zwangeren? Ja, dat is verwarrend. In Nederland is het verplicht om op elk voedingssupplement deze bepaling op de verpakking te zetten. Hiermee wil de overheid dat kwetsbare groepen goed nadenken wanneer ze beslissingen nemen over hun gezondheid. 

In het geval van een visolie supplement is het inderdaad vreemd, omdat deze in alle gevallen een welkome aanvulling is op ons omega 3-arm Westerse voedingspatroon. Je kunt dus met een gerust hart vloeibare omega 3-visolie nemen als je zwanger wilt worden of zwanger bent! Hetzelfde geldt voor visolie omega 3-capsules, pillen of tabletten voor en tijdens de zwangerschap.
 

Visolie zwangerschap kopen

Bij Arctic Blue kun je visolie voor, tijdens en na de zwangerschap kopen. Je kunt bij ons visolie kopen per fles of een abonnement nemen. Ideaal wanneer je nieuwe visolie door je “zwangerschapsbrein” steeds vergeet te kopen! Je kunt zowel vloeibare visolie als omega 3-capsules kopen. Heb je vragen over zwangerschap / zwanger worden in combinatie met omega 3-capsules of vloeibare visolie? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden ze graag!