Arctic Blue Blog

De voordelen van Omega 3 voor je hond

De voordelen van Omega 3 voor je hond-arctic-blue

Omega 3 behoort tot de essentiële vetzuren voor zowel mensen als honden, katten en paarden, samen met Omega 6. Omega 3 moet via de voeding worden opgenomen. Veel honden krijgen echter niet of niet voldoende Omega 3 binnen via de voeding. Vooral de Omega 3 vetzuren Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA) zijn van groot belang voor een gezond dierenlichaam.

Via de voedselketen komen Omega 3 vetzuren in vissen en schelpdieren terecht. De beste bronnen van Omega 3 vetzuren zijn vette vissoorten als tonijn, haring en makreel. Vette vis wordt door de meeste honden alleen niet of nauwelijks gegeten. Het bevat veel calorieën en is veelal niet gezuiverd. Zeker bij honden met bewegingsproblemen is dit niet wenselijk. Sommige plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, zijn ook rijk aan Omega 3. Plantaardige oliën bevatten echter met name alfa-linoleenzuur (ALA). ALA moet nog omgezet worden in EPA en DHA. En honden zetten van de ALA maar 10% om in EPA en DHA. Je hond krijgt dus te weinig EPA en DHA binnen als hij of zij het enkel van de aangeboden plantaardige olie over zijn voer moet hebben.

Huidproblemen hond voorkomen: zo kan voeding helpen

Omdat je hond baat heeft bij Omega 3 maar dit via de voeding onvoldoende binnenkrijgt, wat zeker bij zwaardere honden het geval is, is het van groot belang dat EPA en DHA in hun zuivere vorm aan de voeding worden toegevoegd of gesupplementeerd. In de gangbare diervoeding zijn deze Omega 3 vetzuren niet of niet in de juiste verhouding aanwezig. En meer voer geven is uiteraard geen optie. Honden krijgen, net als mensen, veelal te weinig goed opneembare Omega 3 binnen en te veel Omega 6. Een teveel aan Omega 6 heeft weer tot gevolg dat de Omega 3 vetzuren nog minder goed omgezet worden in EPA en DHA. In droog voer zit veel Omega 6. Door Omega 3 toe te voegen, wordt de juiste verhouding weer bereikt. Visolie, die rijk is aan Omega 3, biedt dan uitkomst als supplement voor je hond.

Gewrichtsproblemen voorkomen bij honden? In alle voeding tips wordt Omega 3 genoemd. Omega 3 draagt bij je hond bij aan soepele gewrichten, een goede vachtconditie, een beter immuunsysteem (minder allergieën) en gaat erge verharing, droogheid, schilfers en een rode, jeukende huid tegen. Omega 3 heeft daarnaast bewezen positieve effecten op de intelligentie, hersenen, zenuwen en overlevingsduur van je hond. Juiste voeding met voldoende Omega 3 kan verschillende problemen voorkomen, ook bij zwangere honden. Via visolie is Omega 3 eenvoudig aan de voeding van je hond toe te voegen.

Denk je na over zalmolie voor je hond? Wilde visolie is een beter alternatief. De meeste zalmolie wordt namelijk gemaakt van gekweekte plofzalm die soms vervuild krachtvoer en antibiotica krijgen, wat niet wenselijk voor je hond is. Bovendien moet er vaak een hogere dosering gegeven worden. Arctic Blue vertelt je graag meer over de voordelen van visolie en waar je op moet letten bij aankoop van (de juiste) visolie voor je hond.