Arctic Blue Blog

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is essentieel voor ons lichaam. Niet alleen is vitamine D voor kinderen nodig voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden, ons hele leven hebben we vitamine D nodig om de botten sterk te houden. Vitamine D zorgt dat we calcium en fosfor uit de voeding kunnen opnemen. Daarnaast speelt vitamine D bij zowel kinderen als volwassenen een rol bij een goede werking van de spieren en de instandhouding van de weerstand.

WAAR KOMT DE VITAMINE VOOR ONZE KINDEREN EN ONSZELF VANDAAN?

Een groot deel (ongeveer 90%) van onze vitamine D wordt door onze huid (onder invloed van zonlicht) zelf aangemaakt. Vitamine D wordt daarom ook wel de zonne-vitamine genoemd. Maar 10% halen we uit voeding. Waar zit vitamine D in? Weinig voedingsmiddelen bevatten vitamine D. Vette vis (haring, makreel, zalm en sardientjes), orgaanvlees (lever(pastei)), sommige typen visolie en eidooiers bevatten vitamine D.

Het ligt dus aan wat je eet of je voldoende vitamine D binnenkrijgt, maar vooral aan hoeveel je buiten in de zon bent. Zonlicht is namelijk de belangrijkste manier om vitamine D op te bouwen. Blanke Europeanen stammen allemaal af van jagers-verzamelaars in Afrika. Afrikanen aten anders en verbleven ook veel meer in de zon, ook omdat die langer schijnt rond de evenaar. Toen ze migreerden naar het Noorden, werd hun huid na verloop van tijd lichter om toch nog voldoende vitamine D aan te kunnen maken.

Dit is precies de reden waarom mensen met een getinte of donkere huid extra vitamine D nodig hebben. De huid maakt namelijk minder makkelijk vitamine D aan. Terwijl uit onderzoek, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, blijkt dat 60% van alle Nederlanders in de winter extra vitamine D kan gebruiken.

Vitamine D & Omega-3
Onze visolie en algenolie producten met vitamine D.

Het wordt steeds uitdagender om voldoende zonlicht op te vangen en voldoende vitamine D aan te maken met meer binnenspelende kinderen en kantoorbanen of nachtdiensten of door het smeren van te veel zonnebrandcrème.

Daarnaast behoren de vette vissen met hun vitamine D ook niet direct tot de favorieten van kinderen, terwijl de vissticks helaas nauwelijks vitamine D (en Omega-3) bevatten.

Van mei tot en met september is de zonnestraling sterk genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken als je tussen 11.00 en 15.00 minstens een half uur buiten bent.

In de maanden oktober t/m april is de zonnestraling niet sterk genoeg en kan het zijn dat je een aanvulling nodig hebt. Zonnebrandcrème blokkeert de opname van uv-straling.

Het kan verstandig zijn om eerst 30 minuten in de zon te zijn zonder zonnebrandcrème.

Senioren van 70 en ouder dienen zelfs dagelijks 20 mcg vitamine D te nemen.

Het wordt steeds uitdagender om voldoende zonlicht op te vangen en voldoende vitamine D aan te maken met meer binnenspelende kinderen en kantoorbanen.

Daarnaast behoren de vette vissen met hun vitamine D ook niet direct tot de favorieten van kinderen, terwijl de vissticks helaas nauwelijks vitamine D (en Omega-3) bevatten.

Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je in staat bent zelf vitamine D aan te maken door een dunnere huid. 

VITAMINE D IN ARCTIC BLUE PRODUCTEN

Een aantal Arctic Blue producten bevat, naast de standaard Omega-3 vetzuren, ook toegevoegde vitamine D. We vinden dit belangrijk omdat veel mensen een verhoogde behoefte hebben aan vitamine D, namelijk kinderen, jongeren, ouderen en volwassenen die weinig buiten komen, of een getinte of donkere huid hebben.

De combinatie Omega-3 en vitamine D is een hele logische omdat vitamine D vetoplosbaar is en in een vettige maaginhoud optimaal wordt opgenomen. Innemen tijdens of na een maaltijd is dan ook het advies.

De dagdosering is altijd volgens onderstaande tabel van het Voedingscentrum en is dus 10 mcg.

We maken altijd gebruik van de van de best opneembare vorm vitamine D, namelijk D3 (cholecalciferol). Vitamine D wordt optimaal opgenomen door de darmen als er ook wat vet of olie aanwezig is. Omdat de vitamine D in Arctic Blue producten (omega-3 olie) zit en deze tijdens of na een maaltijd wordt genomen, wordt ook de vitamine D optimaal opgenomen door het lichaam.

    
GroepLeeftijdsgroepWie (*)Extra vit. D (mcg)
    
Kinderen0-3 jaariedereen10
    
Meisjes en als je weinig buiten komt en/of een 
vrouwen4-49 jaargetinte of donkere huidskleur hebt10
 50-69 jaariedereen10
 70 jaar en ouderiedereen20
    
Zwangeren iedereen10
    
    
Jongens en als je weinig buiten komt en/of een 
mannen4-69 jaargetinte of donkere huidskleur hebt10
 70 jaar en ouderiedereen20
* weinig buitenkomen: minder dan 1 kwartier per dag 

Bekijk hier de visolie speciaal voor kinderen.

Te veel vitamine D 
In de praktijk komt te veel vitamine D bij gezonde mensen eigenlijk nooit voor. Het kan alleen wanneer iemand lange periode meer dan 100 mcg per dag inneemt. Dat is dus 10x de dagelijkse dosering in de Arctic Blue producten.

Ook heel veel in de zon zitten geeft geen risico op een teveel aan vitamine D. De huid regelt dan namelijk de aanmaak.

Wanneer er door een huisarts of therapeut een te lage vitamine D status is vastgesteld (lager dan 80 nml/l), dan kan het nodig zijn om enkele maanden dagelijks een hogere (dan 10 mcg per dag) dosering te nemen.

In sommige gevallen kan een huisarts zelfs vitamine D injecties adviseren. Een optimale vitamine D status ligt tussen de 80 en 150 nml/l.