KEURINGSDIENST VAN WAARDE

Vorig jaar heeft de Keuringsdienst van Waarde een aflevering gewijd aan de visolie capsule. Als je deze hier terugkijkt, zie je dat dit voor veel visolie merken pijnlijk was omdat de bron van de visolie werd blootgelegd (met hulp van een Duitse bioloog en kenner van Peru en zijn visolie industrie). Ook werd duidelijk dat er 30 ansjovisjes nodig zijn voor het maken van 1 visolie capsule.

De verschillen tussen deze Peruaanse visolie (gemaakt van hele ansjovis en sardientjes) en de Noorse visolie van Arctic Blue (gemaakt van snijresten van de kabeljauwfilet) hebben we in een infographic gezet. Conclusie: Van Arctic Blue MSC visolie weet je 100% zeker dat deze gemaakt is zonder overbevissing of nadelige effecten voor milieu, zeevogels, zeezoogdieren en lokale bevolking.

Een Noorse tv-ploeg heeft iets dieper gegraven in de Peruaanse visolie industrie. En zij kwamen met de volgende reportage, waarin ook stukken engelstalig zijn:

De laatste is een reportage van The International Consortium of Investigative Journalists and IDL-Reporteros, van een paar jaar geleden en laat zien dat veel visolie niet onder optimale omstandigheden gemaakt wordt.