KEURINGSDIENST VAN WAARDE

De Keuringsdienst van Waarde heeft een aflevering gewijd aan de visolie capsule. Als je deze hier terugkijkt, zie je dat dit voor veel visolie merken pijnlijk was omdat de belangrijkste bron van visolie in de wereld werd blootgelegd. De Duitse bioloog en kenner van Zuid-Amerika en zijn visolie industrie, Stefan Austermühle, was hier heel behulpzaam). De KvW liet zien dat er 30 ansjovisjes nodig zijn voor het maken van 1 visolie capsule.

De verschillen tussen deze Zuid-Amerikaanse visolie (gemaakt van hele ansjovis en sardientjes of diepzeevis zoals het vaak cryptisch staat omschreven) en de Noorse visolie van Arctic Blue (gemaakt van snijresten van de kabeljauwfilet) hebben we in een infographic gezet. Conclusie: Van Arctic Blue MSC visolie weet je 100% zeker dat deze gemaakt is zonder overbevissing of nadelige effecten voor milieu, zeevogels, zeezoogdieren en lokale bevolking.

Een Noorse tv-ploeg heeft iets dieper gegraven in de Zuid-Amerikaanse visolie industrie. En zij kwamen met de volgende reportage, waarin ook stukken engelstalig zijn:

De laatste is een reportage van onderzoeksjournalisten van The International Consortium of Investigative Journalists and IDL-Reporteros, van een paar jaar geleden en laat zien hoe visolie in Zuid-Amerika wordt gemaakt.