Geen onderdeel van een categorie

Omega-3 en vijf andere nutriënten voor het oog

Nutrition eye 2 e1714035166117

Roze bloesem, knalgele cupcakes, een zonsondergang, de rode wangen en lachende gezichten van je kinderen als ze buiten hebben gespeeld. Allemaal dingen die je ogen kunnen registreren en zien. Onze ogen en zicht vinden we meestal de normaalste zaak van de wereld, maar achter onze ogen zit een heel systeem en netwerk die ervoor zorgen dat je ook daadwerkelijk kan zien. Ook onze ogen hebben daarnaast bepaalde voedingstoffen nodig waaronder omega-3.

Hoe zitten onze ogen in elkaar?

Het oog is een complex orgaan dat is opgebouwd uit verschillende delen die samenwerken om ons zicht mogelijk te maken. Hieronder lees je de uitleg over de verschillende onderdelen van het oog:

  1. Hoornvlies: Het hoornvlies is een helder, koepelvormig deel aan de voorkant van het oog. Het helpt bij het breken van lichtstralen en beschermt het oog tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
  2. Pupil: De pupil is de opening in het midden van de iris die de hoeveelheid licht regelt die het oog binnenkomt.
  3. Iris: De iris regelt hoeveel licht het oog binnenkomt door de pupil te openen en te sluiten. Bij veel licht wordt de pupil kleiner, en bij weinig licht wordt de pupil groter. Zo kunnen onze ogen zich aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en zorgen voor een goed zicht.
  4. Lens: Achter de iris bevindt zich de lens. Dit is een heldere structuur die van vorm kan veranderen om het licht te breken en te focussen op het netvlies, waar beelden worden gevormd.
  5. Netvlies: Het netvlies zit aan de achterkant van het oog en bevat twee soorten lichtgevoelige cellen: kegeltjes en staafjes. Kegeltjes helpen bij het zien van kleuren en details, terwijl staafjes helpen bij het zien in het donker.
  6. Oogzenuw: De oogzenuw bestaat uit een bundel zenuwvezels die signalen van het netvlies naar de hersenen sturen voor verwerking tot beelden.
  7. Oogkamer: De voorste oogkamer, tussen het hoornvlies en de lens, is gevuld met kamerwater dat voedingsstoffen levert aan het hoornvlies en de lens, en helpt bij het behoud van de vorm van het oog.
  8. Glazig lichaam: Dit geleiachtige weefsel achter de lens helpt bij het behouden van de vorm van het oog.

Van ons oog naar het brein: hoe kunnen we zien?

Als je naar iets kijkt, komt licht door je pupil (de zwarte opening in je oog) naar binnen. De lens in je oog helpt om het licht te buigen en het beeld scherp te stellen op je netvlies. Het netvlies, aan de achterkant van je oog, bevat cellen die reageren op licht. Deze cellen vangen het beeld op en zetten het om in elektrische signalen. De elektrische signalen van het netvlies reizen langs de oogzenuw naar je hersenen. In de hersenen worden deze signalen verwerkt tot een beeld dat je kunt zien en begrijpen. Dit gebeurt heel snel, zodat je bijna direct kunt zien wat er voor je gebeurt.

Kortom, het licht komt je oog binnen, wordt omgezet in elektrische signalen door je netvlies en wordt vervolgens naar je hersenen gestuurd, waar het wordt verwerkt tot het beeld dat je ziet.

Kijken door de ogen van baby’s

Voor baby's werkt het zicht anders dan voor volwassenen. Bij de geboorte is het zicht van baby’s namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Pasgeboren baby's kunnen alleen op korte afstand scherp zien, ongeveer tot een afstand van 20 tot 30 centimeter. Dit is ongeveer de afstand tussen hun gezicht en het gezicht van hun moeder tijdens het voeden. Het zicht is nog zwak. Ze zien de wereld vaak wazig en hebben moeite met het zien van details.

Het vermogen van baby's om diepte te zien en afstanden in te schatten ontwikkelt zich naarmate ze ouder worden. Het kleurenzicht van baby's is bij de geboorte ook nog niet volledig ontwikkeld. Ze zien de wereld voornamelijk in zwart-wit en grijstinten.

Baby kijken oog

6x voeding voor je ogen

Van baby’s weer over naar jouw volwassen ogen. Er zijn namelijk allerlei nutriënten die je op je bord kunt leggen waar je ogen blij van worden:

  1. Astaxanthine: Deze antioxidant vind je onder andere in zalm, forel, garnalen, kreeft en krab.
  2. Omega-3 vetzuren: Essentiële vetzuren zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn belangrijk voor onze ogen. DHA specifiek is goed voor het gezichtsvermogen en helpt om scherp te blijven zien. Omega-2 zit in vette vis zoals zalm, makreel, tonijn en sardines, maar ook in lijnzaad, chiazaad en walnoten.
    Eet jij weinig of geen vis? Dan is een visolie of plantaardige algenolie een optie!
  3. Luteïne en zeaxanthine: Deze carotenoïden zijn aanwezig in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli en spruitjes, maar ook in gele en oranje groenten zoals maïs, paprika en pompoen.
  4. Vetoplosbare vitaminen A en E: Vitamine A komt voor in lever, zoete aardappelen, wortelen, boerenkool en eieren. Vitamine E vind je in noten, zaden, plantaardige oliën en groene bladgroenten.
  5. Vitamine C: Vitamine C komt voor in citrusvruchten zoals sinaasappels, kiwi's, aardbeien, maar ook in paprika's, broccoli en boerenkool.
  6. Zink: Dit mineraal speelt een rol in het functioneren van het netvlies en komt voor in oesters, rood vlees, gevogelte, pompoenpitten, en peulvruchten zoals linzen en kikkererwten.

Tot slot

Onze ogen spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Stel je voor dat je die zonsondergang, prachtige bloesem, kleurige cupcakes en de snoetjes van je (klein)kinderen niet zou kunnen zien.

Het is dan ook belangrijk om voor ze te zorgen, ook met de juiste voeding. Nutriënten zoals omega-3 vetzuren, luteïne, zeaxanthine, vitamines A, C en E, en zink dragen allemaal hun steentje bij voor onze ogen. Gelukkig zijn deze voedingsstoffen te vinden in allerlei voedingsmiddelen. Denk hierbij aan groene bladgroenten, vette vis zoals zalm en makreel, noten en zaden, en kleurrijke groenten en fruit. Op deze manier blijven onze venstertjes scherp de wereld inkijken.