Geen onderdeel van een categorie

Je bloeddruk in stand houden

Je weet wel het belang van een normale bloeddruk, maar ja, wat zijn β€˜normale’ bloeddruk waarden? En wat kun je zelf doen om je bloeddruk rondom die normale waarden te houden?

Bloeddruk waarden

Je bloeddruk is normaal als de bovendruk lager is dan 140 en de onderdruk lager is dan 90. Dat geldt voor een bloeddruk in rust, dus niet als je net gesport hebt bijvoorbeeld. Thuis mag hij zelfs nog ietsje lager zijn, namelijk 135/85.

De ideale bloeddruk is 120/80 of lager en bij een bovendruk tussen de 120 en 140 noemen we de bloeddruk normaal. Bij 180/110 of hoger is er sprake van een ernstig te hoge bloeddruk.

Je bloeddruk kan ook laag zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van duizeligheid of zwarte vlekken zien.

De ideale bloeddruk waarden veranderen niet met je leeftijd. Dus de bloeddruk mag voor een 50-jarige, 70-jarige en 80-plussers hetzelfde zijn. Ook is er geen verschil tussen de ideale bloeddruk voor een vrouw of een man, voor ouderen of sporters.

Wel is het zo dat onder invloed van medicatie de waarden iets af mogen wijken.

Bloeddruk meten in 5 stappen

Je merkt het meestal niet als je een te hoge bloeddruk hebt, daarom is het belangrijk regelmatig je bloeddruk te meten. Met regelmatig kun je denken aan eenmaal per jaar, vanaf je 40e levensjaar.

Vanaf je 40e neemt de kans op een hoge bloeddruk namelijk toe. Je kunt eenvoudig zelf je bloeddruk meten, handmatig. Voordat je je bloeddruk gaat meten, is het belangrijk dat je minstens 5 minuten rustig gezeten hebt en een half uur voor de meting niet gerookt hebt, koffie gedronken hebt of je ingespannen hebt.

Zo kun je je bloeddruk zelf meten:

  1. Welke arm? Je bloeddruk meten doe je bij de arm die je het minst gebruikt, dus niet de arm waar je mee schrijft. Trek je bovenkleding uit of stroop je mouw omhoog als dat lukt.Β 
  2. Plaats de bloeddrukband om je bovenarm ter hoogte van je hart, zo’n 2 cm boven je elleboog, met het snoertje aan de binnenkant van je elleboog. Trek hem niet te strak, je duim moet er nog tussen kunnen.Β 
  3. Ga rechtop op een stoel zitten, met je rug tegen de leuning. Zet je voeten naast elkaar op de grond, leg je arm ontspannen op de leuning van de stoel of de tafel en zeg even niets.Β 
  4. Nu kun je op de startknop drukken. Het meten gaat vervolgens automatisch en stopt ook vanzelf. Wacht een minuut en druk dan nogmaals op de knop om de bloeddruk te meten.Β 
  5. Schrijf de bloeddruk waarden op om te kunnen vergelijken met andere metingen. Is mijn bloeddruk normaal of gemiddeld?Β 

Heb je zelf geen bloeddrukmeter? Je kunt je bloeddruk ook laten meten bij de huisarts.

Te hoge bloeddruk

Bij een te hoge bloeddruk loop je meer risico op een hartinfarct of een beroerte. Een hoge bovendruk verhoogt dat risico meer dan een hoge onderdruk. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter.

Ga je al richting de 140, dan neemt de kans op hart- en vaatziekten al toe. Eenmalig een te hoge bloeddruk zegt nog niet zoveel, maar het is wel een teken dat je je bloeddruk in de gaten moet houden. Door gezond te leven, kun je je bloeddruk verlagen.

DHA en EPA in omega 3 helpen een normale bloeddruk in stand te houden

DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van een normale bloeddruk. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA. DHA en EPA zijn omega 3-visvetzuren.

Je vindt ze vooral in (vette) vis. Krijg je via je voeding niet genoeg omega 3 binnen, bijvoorbeeld omdat je nooit of te weinig vis eet? Denk dan eens aan een supplement als visolie met omega 3. Bij Arctic Blue verkopen we meerdere productenΒ  met een hoge concentratie EPA en DHA, zowel visolie en algenolie.

In volgorde van hoge concentratie:

DHA en EPA in omega 3 houden een normale bloeddruk in stand bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen mag niet meer dan 5 g bedragen.