Toont alle 6 resultaten

 12,90 137,77 of abonneren en opslaan 10%
 19,90 198,64 of abonneren en opslaan 10%
 19,90 191,17 of abonneren en opslaan 10%
 29,90 212,88 of abonneren en opslaan 10%
 24,90 132,97 of abonneren en opslaan 10%
 19,90 141,69 of abonneren en opslaan 10%

Noorse levertraan is beroemd in de hele wereld. De Noorse kabeljauw is namelijk dé bron van zuivere levertraan.

Eigenlijk is pure levertraan gewoon een andere benaming voor visolie, want deze is ook gewoon gemaakt van vis.

Onze ouders en grootouders zullen het vast vaak hebben moeten nemen. Niet tot ieders tevredenheid, de smaak van levertraan was niet altijd even goed.

Maar levertraan is weer helemaal terug, dankzij de aanwezige Omega-3 vetzuren die een welkome aanvulling zijn op ons Westerse eetpatroon met steeds minder vette vis.

Wat is levertraan?

Levertraan is olie gewonnen uit de lever van kabeljauw en kabeljauwachtige vissen zoals schelvis. Ook de lever van de grote heilbot wordt hiervoor soms gebruikt. Zuivere levertraan heeft een lichtgele kleur en een zachte smaak wanneer deze van goede kwaliteit is. Vaak wordt er een sinaasappelsmaak aan toegevoegd.

Waar is levertraan van gemaakt?

Onze levertraan komt alleen uit Noorwegen en wordt alleen gemaakt van de lever van verse kabeljauw. Wanneer hier in zuurstofarme omstandigheden levertraan van wordt gemaakt, raken de levertraan ingrediënten niet beschadigd en blijft de smaak perfect, zoals bij ons het geval is.

Wat er in levertraan zit is vrij eenvoudig: het is een olie met allerlei verschillende vetten en een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren. Ook zit er vaak vitamine A en D, jodium en fosfor in. Er gaat nog steeds een fabeltje rond dat levertraan van walvissen gemaakt zou worden.

Dit fabeltje is ontstaan omdat lang geleden er ook uit walvissen olie (walvistraan) gewonnen werd. Dit werd alleen als brandstof voor olielampen en verwarming gebruikt.

Dit heeft dus verder niets te maken met levertraan uit vis.

Levertraan vitamine D

Voordat er vitamine D tabletjes bestonden diende levertraan als hoofdbron van vit D. Zo werd het vroeger al aan kinderen gegeven ter preventie van rachitis, het kromgroeien van beenderen door een gebrek aan vitamine D.

In de jaren 60 kon vitamine D synthetisch gemaakt worden, waardoor de levertraan consumptie sterk verminderde. Toen kwamen er ook tabletjes met vitamine D en margarine met vitamine D beschikbaar.

Dit is erg jammer, omdat je dan de combinatie van stoffen mist die je binnen zou krijgen als je levertraan zou nemen. Hierdoor moet je dus eigenlijk verschillende pillen nemen, terwijl het allemaal vanuit een bron zou kunnen komen.

Omdat de hoeveelheid vitamine D in levertraan wisselt, wordt er vaak vitamine D toegevoegd om deze op een constant niveau te houden. Hierdoor heeft elke dagdosering (maatlepel) een optimale hoeveelheid van 10 microgram vitamine D.

Vitamine A levertraan

Het vaak hoge gehalte aan vitamine A in levertraan kan een nadeel zijn. Zeker wanneer het heel lang wordt ingenomen. Te veel vitamine A tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn.

Eet daarom niet te veel leverworst of paté. Omdat er nauwelijks vitamine A tekorten bestaan, hebben wij gekozen voor een levertraan zonder vitamine A.

Omega-3 levertraan

Terwijl vroeger omega-3 levertraan werd genomen vanwege de vitaminen, wordt levertraan tegenwoordig vooral genomen vanwege de omega-3 vetten.

Veel mensen consumeren te weinig vis waardoor een lepel omega-3 levertraan een goede aanvulling kan zijn.

Levertraan gezond

Vroeger in de wintermaanden werd gezonde levertraan met vitamine aan kinderen gegeven. De voordelen van levertraan zijn dat het goed is voor sterke botten en tanden en voor een goede weerstand. Later kwam men er ook achter dat het goed is voor de spieren.

Hoe gezond of ongezond levertraan precies is, bestudeerde men nog veel later, toen het belang van de Omega-3 vetzuren voor de mens helemaal duidelijk werd.

De vetzuren bleken goed voor het hart, hersenfunctie en de ogen.

Het mooie is dat levertraan geen bijwerkingen heeft. Veel mensen denken dat vanwege de oude verhalen over een vieze smaak.

Echter wanneer je bij het innemen van onze levertraan een vieze smaak proeft, mag je ons meteen bellen en je geld terugvragen. Het komt niet meer voor.

Hoeveel levertraan je per dag mag innemen hangt af van je gewicht en je gezondheid. Met de formule “lichaamsgewicht x 0,15 ml” kun je je dagelijkse inname berekenen.

Waar is levertraan goed voor?

Levertraan is goed voor een hoop specifieke dingen gerelateerd aan je gezondheid. Zo is levertraan absoluut goed voor de huid. Veel huidproblemen vinden hun oorzaak in slechte voeding.

Levertraan als aanvulling op de voeding kan goed zijn voor acne, rosacea en sommige eczeem.

De vetzuren zijn bouwstenen van de huid, een goede verhouding vetzuren is bevorderlijk voor soepele celwanden en helpen een droge huid te voorkomen.

Ondanks dat de levertraan vetten goed zijn voor het hart, verlaagt levertraan je cholesterol niet.

Levertraan kopen

Arctic Blue behoort tot de beste kwaliteit levertraan. Een goede levertraan is namelijk een verse levertraan. En dat is precies waar we in uitblinken.

De versheid van een levertraan wordt uitgedrukt in een oxidatie-waarde. Veel goedkope levertraan heeft een hoge oxidatie-waarde wat dan helaas ook te proeven is.

In het lab meten we Totox-waardes tussen de 20 en de 40, wat ver boven de Totox-waarde (5-10) van Arctic Blue ligt.

Daarnaast zit de beste levertraan ook altijd in een donkere glazen fles.

Een ander voordeel van verse levertraan is de lange houdbaarheid in de koelkast.

Waar je echte Noorse levertraan olie van de wilde vis koopt is dus in onze webshop. De beste levertraan voor een goede prijs!