zalmolie voor hond en kat

Zalmolie voor hond en kat: 5 redenen waarom visolie van wilde vis een beter alternatief is

Zalm klinkt goed. Maar waarom wordt er eigenlijk juist zalmolie aan een hond of kat gegeven? Of schapenvet met zalmolie? Bijvoorbeeld om bij je hond verharen, problemen met de gewrichten of een droge huid en schilfers tegen te gaan. Een andere belangrijke reden voor een dosering zalmolie voor honden is dat zalmolie vrij goedkoop is, vergeleken met andere visolie.

Maar waarom is zalmolie voor honden en katten goedkoop? Zalmolie wordt gemaakt van de resten van gekweekte zalm. Omdat er steeds meer zalm gekweekt wordt, zijn er steeds meer resten en is zalmolie dus nog steeds goedkoop. Maar is zalmolie van gekweekte zalm voor je hond of kat wel het juiste product? Hoeveel zalmolie is goed voor je hond of kat? Hieronder volgen 5 aandachtspunten wanneer je zalmolie wilt kopen.

Restanten van medicijnen

Allereerst zitten bij de kweek van vis, dus ook bij zalm, de vissen dichter op elkaar dan in de natuur. Hierdoor ontstaan ook sneller ziektes. Medicijnen worden gebruikt om deze ziektes te bestrijden. Gekweekte zalm kan dus restanten van medicijnen bevatten.

Verontreinigingen

Ten tweede kunnen er verontreinigingen optreden in de zalm als gevolg van verontreinigd voer dat aan de kweekzalm wordt gegeven. In Noorwegen zijn journalisten bezig om hier verder inzicht in te krijgen.

Lager Omega-3 gehalte

Ten derde is het Omega-3 gehalte van de gekweekte (plof)zalm in de loop van de jaren nogal achteruitgegaan. Dit komt omdat deze zalm niet zijn natuurlijke voeding kan zoeken, maar ook plantaardige brokjes gevoerd krijgt. Hierdoor is de kweekzalm minder vet dan zijn wilde broertje. De zalmolie bevat hierdoor tegenwoordig ook minder Omega-3 EPA en DHA.

Geen keurmerk

Ten vierde moet er veel wilde vis gevangen worden om als vismeel(voer) voor de kweekzalm te dienen. Niet echt duurzaam dus. Zalmolie heeft dan ook nooit een keurmerk.

Lagere kwaliteit

Ten vijfde wordt olie van wilde vis ook gebruikt voor de mens, wat al aangeeft dat visolie van wilde vis van betere kwaliteit is dan zalmolie. Waarom zou je dan wel zalmolie aan je hond of kat geven? Of aan je paarden?

Als de visolie uit Noorwegen komt, is de kans groot dat deze heel snel in een koude omgeving wordt gemaakt. Hierdoor blijft de olie heel vers, wat de kwaliteit ten goede komt. Een goede test om te beoordelen of de Omega-3 vetzuren van een visolie in goede conditie zijn, is deze zelf te proeven. Wanneer deze een zachte smaak heeft zonder visgeur, weet je dat de olie van goede kwaliteit is. Wanneer deze een sterke vissmaak of visgeur heeft, dan kan het oxidatieproces al een tijdje aan de gang zijn.