Geen onderdeel van een categorie

Zwanger worden: 4 voedingsstoffen die je nodig hebt als vrouw

Heb jij de lijst met babynamen al klaar staan in je notities? Of klapperen jouw eierstokken bijna je lichaam uit bij het zien van een pasgeboren hummeltje? Zwanger worden is een bijzonder proces.

Het is belangrijk om jouw lichaam klaar te stomen voor het moment van bevruchting. We vertellen je graag meer over welke voedingsstoffen hiervoor belangrijk zijn.

Waarom zwanger worden soms niet lukt

Wist je dat in 2022 de gemiddelde Nederlandse vrouw 1,49 kinderen kreeg? Tien jaar geleden was dit aantal iets hoger, namelijk 1,72 kinderen per vrouw. Hoewel het lijkt alsof het gemiddelde aantal kinderen per vrouw afneemt, blijft de biologische drang om voort te planten onverminderd aanwezig. Hormonen kunnen gevoelsmatig door je lichaam gieren en voor je het weet heb je hét “ik-wil-zwanger-worden-gesprek”. Als jij en je partner jullie helemaal klaar voelen voor een volgende stap, wil je misschien wel snel zwanger worden. 

Toch werkt het vaak niet helemaal zo. Zwanger worden lijkt soms wat op Russische roulette. Bij de één is het bij de eerste poging al raak, terwijl de ander zich afvraagt of er iets mis is met haar lichaam omdat ze maar niet zwanger lijkt te worden. Dat maakt het onderwerp zwanger worden soms ook een beladen onderwerp vol emoties. Toch willen we je graag meenemen in hoe jij je lichaam het beste kunt ondersteunen en welke voedingsstoffen of producten je mogelijk kunt toevoegen aan je eetpatroon of leefstijl. 

Zwangerschapsvitaminen: wanneer heb je deze precies nodig?

Veel vrouwen starten met zwangerschapsvitaminen op het moment van een positieve zwangerschapstest. Toch is het goed om al ruim vóór het moment van bevruchting je lichaam in een staat van gereedheid te brengen. 

We lichten de vier belangrijkste voedingsstoffen vóór de zwangerschap toe:

1. Foliumzuur

Foliumzuur en zwangerschap zijn als twee handen op een buik. De zwangerschapsvitamine is in overvloed aanwezig in groene groenten. Spinazie, spruitjes en broccoli behoren tot de meest voedzame bronnen, maar foliumzuur is ook te vinden in eieren, volkorenbrood en vlees.

Wist je dat tijdens de zwangerschap allerlei problemen zich kunnen voordoen die te maken hebben met een ontoereikend foliumzuurgehalte? Wanneer jij als mama een ontoereikende hoeveelheid folaat in je lichaam hebt, is dit een risico voor het ontstaan van een open ruggetje bij de foetus in je buik. Folaat draagt bij tot de groei van je kindje tijdens de zwangerschap en tot de vorming van de placenta.

Verloskundigen raden aan om in ieder geval tijdens je zwangerschap deze belangrijke vitamine in te nemen. Het duurt ongeveer vier weken voordat je lichaam foliumzuur helemaal heeft opgenomen. Het advies geldt daarom eigenlijk al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. De verloskundige adviseert een minimale dagelijkse suppletie van 400 mcg foliumzuur.

2. Vitamine D & zwangerschap

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, ook wel bekend als de zonnevitamine. Als we onze huid aan de ultraviolet B (UVB) stralen van de zon blootstellen, zet onze huid de voorloper van vitamine D om in een actieve vorm. Deze actieve vorm vervoert het lichaam naar de lever en de nieren. Daar volgt weer een omzetting naar het uiteindelijke bruikbaar vitamine D. 

Waar is vitamine D dan allemaal goed voor? Vitamine D helpt onder andere je immuunsysteem, speelt een rol in (het proces van) weefselgroei en – ontwikkeling en is goed voor het behoud van sterke botten. Lees hier in ons blog meer over waarom vitamine D belangrijk is

In de winter is bij ons in Nederland de zon niet sterk genoeg voor voldoende vitamine D-aanmaak. Ook de kleur van je huid en het gebruik van zonnebrandcreme heeft hier invloed op. Dan kan het handig zijn om vitamine D3 aanvullend als supplement in te nemen.

3. Magnesium

Magnesium is een mineraal wat bij heel wat processen in ons lichaam betrokken is. Zo is magnesium goed voor je spieren, concentratievermogen en bij vermoeidheid en helpt het energie vrij te maken uit voeding. Magnesium speelt ook een rol in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen. Zeker tijdens je zwangerschap waar jouw lichaam onvermoeibaar hard werkt om nieuw leven te scheppen.

In verschillende voedingsmiddelen vinden we magnesium. Bronnen van magnesium zijn noten, zaden, volle granen, bladgroenten en peulvruchten.

Omega 3 en zwanger worden: dit moet je weten

Als laatste, maar zeker een van de belangrijkste voedingsstoffen, is omega 3. Omega 3 vormt een groep van onverzadigde, belangrijk (essentiële) vetzuren. We kennen drie soorten omega 3:

  • ALA (alfa-linoleenzuur)
  • EPA (eicosapentaeenzuur)
  • DHA (docosahexaeenzuur)

De omega 3-vetzuren DHA en EPA zijn gunstig voor de gezondheid van het hart, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Ons lichaam kan deze vetzuren alleen niet zelf aanmaken. Belangrijk is dus dat je deze met je voeding binnen krijgt. En omega 3 is niet alleen voor jou lichaam belangrijk. DHA, ingenomen door de moeder, is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus (en van zuigelingen die borstvoeding krijgen). Omega 3 vind je vooral in vette vis.

Het advies volgens het Voedingscentrum is om twee keer per week vis te eten als je zwanger bent (250-450 milligram DHA). Nederland blijkt dat dit advies vaak niet wordt opgevolgd. Als twee keer per week vis eten je niet lukt, is een supplement slikken de uitkomst. 

Welke omega 3 supplementen zijn er?

Door het bos vol omega 3-supplementen, ben je misschien het overzicht een beetje kwijt. We helpen je graag op weg met het volgende overzicht.

Wil jij het allerbeste supplement? Dan raden wij onze hoogstgedoseerde visoliecapsules aan met toegevoegde vitamine D3. 

Ben je niet zo’n held met capsules slikken? We hebben ook visolie in kleinere capsules. Krijg jij kokhalsneigingen van welke pil dan ook, en heb je liever een vloeibare variant? Dan hebben we voor jou onze vloeibare visolie met een zachte sinaasappelsmaak. 

Nr. 1:  Visolie (grote capsule) Klik hier om het product te bekijken

Nr. 2: Visolie vloeibaar sinaasappelsmaak

Nr. 3: Algenolie (kleine capsules)

Nr. 4: Algenolie vloerbaar

 

Tot slot

Zwanger worden is een bijzonder proces waarbij je geduld soms op de proef wordt gesteld. Naast alles wat je moet doen, moet slikken of juist niet mag eten of drinken, is ontspanning misschien wel het allerbelangrijkste. Ontspan en vertrouw erop dat de natuur de beste weg voor jou kiest. Jouw lichaam is hiervoor gemaakt. 

Nu je meer weet over deze belangrijke voedingsstoffen, kun je jezelf beter voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Of je nu kiest om specifieke voeding toe te voegen aan je eetpatroon of een aanvullend supplement te nemen, zoals onze hooggedoseerde visoliecapsules met vitamine D3, kleinere visoliecapsules, of onze zachte sinaasappelsmaak vloeibare visolie, de keuze is helemaal aan jou. Dus, ongeacht of je al een lijst met babynamen hebt, we hopen dat deze informatie je op weg helpt. Veel succes op jullie reis naar ouderschap!

Zou je graag advies krijgen van een therapeut op het gebied van zwanger worden? Bezoek dan de website van oeractief.nl 

Heb je andere vragen over onze producten? We beantwoorden heel graag jouw vragen!