Geen onderdeel van een categorie

4x waar je op moet letten bij het kopen van omega 3 visolie

Ben jij ondertussen ook de weg kwijt geraakt in het doolhof van alle omega-3 supplementen? We voelen je struggle. Met een overvloed aan keuzes op de markt, is het vaak als een naald in een hooiberg proberen te vinden. Je wilt een goed product, maar wat maakt een omega 3-supplement nu van hoge kwaliteit?

Wat is omega 3?

Omega-3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam niet zelf kan maken en daarom moeten we dit uit voeding halen. De drie belangrijkste soorten omega-3 vetzuren zijn ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA wordt voornamelijk gevonden in plantaardige oliën, terwijl EPA en DHA vooral voorkomen in vette vissoorten.

Waar is omega 3 goed voor?

Omega-3 vetzuren, met name dus EPA en DHA, zijn voor goed voor allerlei dingen in ons lichaam:

  • DHA specifiek helpt om scherp te blijven zien en is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen.
  • DHA en EPA zijn goed voor de bloeddruk en ondersteunen het hart.

Heb jij een omega 3 supplement nodig?

Het bepalen of je een omega-3 supplement nodig hebt, hangt af van verschillende dingen. Als je regelmatig vette vis eet, zoals zalm, makreel of haring, heb je wellicht al voldoende omega-3 vetzuren in je eetpatroon. Krijg jij al kokhalsneigingen wanneer je denkt aan die glibberige haring met uitjes of een andere (in jouw ogen) stinkende vis? Of eet je door bewuste keuzes in je eetpatroon geen vis? Dan is het goed om te overwegen hoe je jouw eetpatroon kunt aanvullen. Het is goed om tijdens dit overwegen en zoeken naar een hoogwaardige visolie op wat punten te letten.

Omega 3 supplement nodig? 4 dingen waar je op moet letten

1. Duurzaam verkregen mét keurmerk

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp. Zo ook in de visolie-industrie. Toch zijn er nog veel omega 3-producenten die hele sardientjes of ansjovis gebruiken. Deze vissen worden in zijn geheel vermalen en zullen daarom nooit het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) dragen. Wist je dat er 30 ansjovisjes nodig zijn om slechts één capsule te vullen? Dit is een enorme hoeveelheid vis die anders voor mens of dier had kunnen worden gebruikt. Zonde toch?

Voor echte duurzaamheid is het daarom belangrijk dat we afblijven van de maaltijd van zeedieren en de oceanen, het milieu en de lokale bevolking niet schaden. Een betere optie is daarom om filet-snijresten te gebruiken voor de visolie nadat de vis al is opgegeten door mensen.

2. Schone visolie 

Veel vis voor het maken van visolie wordt gevangen aan de andere kant van de wereld, in de plastic soep in de Grote Oceaan tussen Azië en Zuid-Amerika. Wist je dat de Barentszzee tussen Nova Zembla, Spitsbergen en Noord-Noorwegen één van de schoonste wateren ter wereld is? Hier zwemt voornamelijk wilde kabeljauw waar vervolgens de snijresten van gebruikt worden. 

Toch bevatten bijna alle vissen in de wereld wel wat verontreiniging. Daarom is het belangrijk dat er getest wordt op zware metalen, PCB’s en dioxinen. Vervolgens moet dit uit de visolie gezuiverd worden om een extreem schone olie te verkrijgen. Strenge kwaliteitsnormen zijn belangrijk bij een product als visolie. Zo kennen we het Good Manufacturing Practice (GMP)-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat producten van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de veiligheidsnormen. 

Schone, vloeibare visolie wil je vervolgens ook in een goede verpakking. Het liefst in een glazen fles. Zo kun je er zeker van zijn dat er geen hormoonverstorende stoffen vanuit het plastic in de visolie kunnen belanden.

3. Versheid

De versheid van een olie noemen we ook wel de oxidatie-waarde. Een hoge oxidatiewaarde ruik en proef je en zorgt voor die vervelende visachtige oprispingen. Een verse olie zal nooit 'opboeren' met een vislucht. De versheid van visolie kan nauwkeurig gemeten worden in een laboratorium, uitgedrukt als oxidatie-waarde of Totox-waarde, wat staat voor Totale Oxidatie-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter.

Zie je een lage Totox-waarde? Dat betekent zeer verse olie. Een lage Totox-waarde maakt de visolie smaak zachter waardoor er geen sterke kunstmatige smaakstoffen toegevoegd hoeven worden. 

Totox-waarde

Kwaliteit visolie

5 of lager

Zeer vers & beste keuze!

6 - 15

Gemiddeld

16 - 25 

Minder vers

Omega-3 vetzuren zijn gevoelig voor beschadiging na de productie door de blootstelling aan lucht. Voor een lage Totox-waarde is de aanvulling van antioxidanten zoals tocoferolrijk extract, rozemarijn extract en ascorbylpalmitaat (vetoplosbare vitamine C) dan ook wenselijk.

Zie je geen Totox-waarde op het product of op de website van jouw omega 3-supplement staan? Dan weet je genoeg.

4. Natuurlijke vorm: triglyceriden!

Het is goed om te checken welke vorm de visolie bevat. We kennen twee soorten:

  • Ethylesters zijn instabiele vetten met meerdere nadelen zoals verminderde opname, grotere kans op oxidatie en mogelijk een wat onaangename nasmaak. Waarom worden deze gebruikt? Makkelijk en goedkoper.
  • De triglyceridenvorm is de natuurlijke vorm zoals vetten in de natuur (in vis dus) ook voorkomen. Deze vorm is goed opneembaar voor je lichaam en het meest stabiel. Als je kwaliteit voorop hebt staan, is dit dus een goede keuze.

Welke omega 3 heb jij nodig?

Nu weet je op welke punten je kunt letten als je visolie wilt kopen. Heb jij voorkeur voor een capsule of een vloeibare visolie voor het hele gezin? Of ga je juist voor algenolie? Hieronder zie je een overzicht van de verschillende omega 3 supplementen.

Omega 3 supplementen

Onze #1 capsule aanbeveling

Visolie (grote capsules)

Onze #1 vloeibare visolie  aanbeveling

Visolie vloeibaar sinaasappelsmaak (vloeibaar)  

Algenolie (kleine capsules)

Algenolie vloeibaar

Specificaties

1 capsule bevat:

550 mg DHA

275 mg EPA

1 koffielepel (5 ml) bevat:

450mg DHA

380 mg EPA

1 capsule bevat:

250 mg DHA

1 theelepel (2,5 ml) bevat:

990 mg DHA 

340 mg EPA

Welke past het best bij jou?

Hooggedoseerd

Tocoferolen beschermen de gevoelige vetzuren tegen oxidatie

Gebruiksgemak van capsules

Hooggedoseerd

Natuurlijk rozemarijnextract beschermt de gevoelige vetzuren tegen oxidatie

Makkelijk slikken door vloeibare vorm met een fijne smaak

Vegan of vegetarische leefstijl

Natuurlijk rozemarijnextract beschermt de gevoelige vetzuren tegen oxidatie

Gebruiksgemak van capsules

Vegan of vegetarische leefstijl

Natuurlijk rozemarijnextract beschermt de gevoelige vetzuren tegen oxidatie

Makkelijk slikken

Tot slot

Eet jij geen of weinig vette vis per week? Dan is een omega 3 supplement voor jou misschien wel een aanrader. Je lichaam krijgt dan niet binnen wat het wel nodig heeft. Het is dan belangrijk om voor een kwalitatief goed supplement te kiezen, waar duurzaamheid, versheid en controle op verontreiniging voorop staan. Met deze kennis scheelt het je veel tijd om uit te zoeken welk omega 3 supplement je moet kiezen. Wat is voor jou belangrijk? De keuze is aan jou!