Geen onderdeel van een categorie

Geen vlees en vis eten, waar moet je op letten?

Wanneer je besluit geen vlees meer te eten, geen vis meer te eten of geen vlees én vis meer te eten, is het belangrijk dat je dit niet klakkeloos doet, maar je goed verdiept in eventuele aandachtspunten voor jouw lichaam.

Geen vlees en/of vis eten betekent namelijk dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam zo hard nodig heeft. 

Hoe zit dat precies? Je lichaam heeft essentiële voedingsstoffen nodig om alle processen in het lichaam goed te laten verlopen. Eiwitten bijvoorbeeld zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van sterke spieren en een goed afweersysteem. Vlees is een grote leverancier van eiwitten.

Eiwitten vind je ook in gedroogde peulvruchten, eieren, melkproducten en granen, producten die je als alternatief kunt eten als je geen vlees of vis meer wilt eten. Maar de eiwitten in peulvruchten bijvoorbeeld zijn weer anders dan die in granen, daarom is het belangrijk dat je iedere maaltijd uit iedere categorie een voedingsmiddel eet.

En ijzer uit vlees neemt je lichaam bijvoorbeeld gemakkelijker op dan ijzer uit plantaardige producten.

Wat heb je nodig als je geen vlees eet? Of als je geen vlees, geen vis eet?

Welke voedingsstoffen mis je als je geen vlees eet? Ga je geen vlees meer  eten, let dan op dat je voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. Geen vlees eten, maar wel vis eten?

Eet dan peulvruchten of een portie noten, of zaden, eieren, sojaproducten en vis in plaats van vlees, bij voorkeur vette vis. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen.

Bovendien hebben vegetariërs 20% meer eiwitten nodig dan mensen die wel vlees eten. Als je helemaal geen dierlijke producten eet, heb je 30% meer eiwitten nodig dan mensen die wel vlees en vis eten. Dat heeft te maken met de aminozuren in eiwitten en de verteerbaarheid.

Geen vis eten? Vis kun je helaas niet 1 op 1 vervangen, omdat de gezondheidsvoordelen van vis uniek zijn. Wel kun je de vetzuren EPA en DHA uit vis binnenkrijgen door visolie(capsules) te slikken om zo van de gezondheidsvoordelen van omega 3 te blijven profiteren.

Bestel visolie of veganistische algenolie gemakkelijk online!

Welke stoffen heb je als zwangere vegetariër of veganist nodig? 

Ben je zwanger en volg je een veganistisch of vegetarisch dieet? Dan is je behoeften in de gaten houden extra belangrijk. Eet je geen of minder dan twee keer per week vis? Houd je omega 3-vetzuren dan op pijl door supplementen te slikken.

Omega 3 is namelijk voor je ongeboren kindje en tijdens het geven van borstvoeding extra belangrijk. 

Wanneer je zwanger bent, zijn de omega 3-visvetzuren EPA en DHA uit vis of visolie nodig voor de ontwikkeling van het netvlies en de hersenen van het kindje. De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen

In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van je kindje in verhouding erg veel. Jouw kindje onttrekt deze omega 3 aan het lichaam van de moeder.

Wil je omega 3 aanvullen als vegetariër of veganist? Neem dan algenolie (capsules) als supplement. 

Bekijk de producten van Arctic Blue online en ontdek de mogelijkheden!