Geen onderdeel van een categorie

Geen vlees en vis eten, waar moet je op letten?

Wanneer je besluit geen vlees meer te eten, geen vis meer te eten of geen vlees én vis meer te eten, is het belangrijk dat je dit niet klakkeloos doet, maar je goed verdiept in eventuele aandachtspunten voor jouw lichaam.

Geen vlees en/of vis eten betekent namelijk dat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam zo hard nodig heeft. 

Hoe zit dat precies? Je lichaam heeft essentiële voedingsstoffen nodig om alle processen in het lichaam goed te laten verlopen. Eiwitten bijvoorbeeld zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van sterke spieren en een goed afweersysteem. Vlees is een grote leverancier van eiwitten.

Eiwitten vind je ook in gedroogde peulvruchten, eieren, melkproducten en granen, producten die je als alternatief kunt eten als je geen vlees of vis meer wilt eten. Maar de eiwitten in peulvruchten bijvoorbeeld zijn weer anders dan die in granen, daarom is het belangrijk dat je iedere maaltijd uit iedere categorie een voedingsmiddel eet.

En ijzer uit vlees neemt je lichaam bijvoorbeeld gemakkelijker op dan ijzer uit plantaardige producten.

Wat kom je tekort als je geen vlees eet? Of als je geen vlees, geen vis eet?

Welke voedingsstoffen mis je als je geen vlees eet? Wat kom je tekort als vegetariër? Ga je geen vlees meer  eten, let dan op dat je voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. Geen vlees eten, maar wel vis eten?

Eet dan peulvruchten of een portie noten, of zaden, eieren, sojaproducten en vis in plaats van vlees, bij voorkeur vette vis. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen.

Zo voorkom je een tekort als vegetariër.

Bovendien hebben vegetariërs 20% meer eiwitten nodig dan mensen die wel vlees eten. Als je helemaal geen dierlijke producten eet, heb je 30% meer eiwitten nodig dan mensen die wel vlees en vis eten. Dat heeft te maken met de aminozuren in eiwitten en de verteerbaarheid.

Geen vis eten? Vis kun je helaas niet 1 op 1 vervangen, omdat de gezondheidsvoordelen van vis uniek zijn. Wel kun je de vetzuren EPA en DHA uit vis binnenkrijgen door visolie(capsules) te slikken om zo van de gezondheidsvoordelen van omega 3 te blijven profiteren.

Bestel visolie of veganistische algenolie gemakkelijk online!

Van welke stoffen krijg je als zwangere vegetariër tekorten? Wat kom je tekort als zwangere veganist?

Ben je zwanger en volg je een veganistisch of vegetarisch dieet? Dan is je tekorten in de gaten houden extra belangrijk. Eet je geen of minder dan twee keer per week vis? Houd je omega 3-vetzuren dan op pijl door supplementen te slikken.

Omega 3 is namelijk voor je ongeboren kindje en tijdens het geven van borstvoeding extra belangrijk. 

Wanneer je zwanger bent, zijn de omega 3-visvetzuren EPA en DHA uit vis of visolie nodig voor de ontwikkeling van het netvlies en de hersenen van het kindje. Omega 3-DHA is van belang voor de normale groei en ontwikkeling van de hersenen, zenuwen en ogen van je kindje.

Ook hebben ze een beschermend effect op het risico op vroeggeboorte. Daarnaast hebben EPA en DHA een positief effect op het voorkomen van een laag geboortegewicht. Voorkom daarom een omega 3 tekort als zwangere vegetariër of veganist.

In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van je kindje in verhouding erg veel. Jouw kindje onttrekt deze omega 3 aan het lichaam van de moeder.

Dit kan leiden tot een omega 3-tekort bij de (vegetariër) moeder, met mogelijk lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. Zorg dus dat je ook omega 3 blijft consumeren tijdens je zwangerschap om tijdens een veganistisch / vegetarisch dieet tekorten te voorkomen.

Wil je een omega 3 tekort als vegetariër voorkomen? Neem dan visolie (capsules) als supplement. Wil je een tekort als veganist voorkomen? Neem dan algenolie.

Bekijk de producten van Arctic Blue online en ontdek de mogelijkheden!