Geen onderdeel van een categorie

Omega 3 & kinderen: waarom het nodig is voor hun ontwikkeling!

De geur van vers bereide vis vult de keuken en je voelt trots dat je vandaag een gezonde maaltijd hebt gemaakt. Je schept wat groente, aardappeltjes en een stukje zalm op het bord van je kind. Een wantrouwige blik volgt met wat geprik in het stukje vis. "Toe maar", moedig je aan. Na een aarzelend minihapje volgt een vies gezicht. "Bah, dit is echt niet lekker!" roept je kind uit en schuift het bord van zich af. Hoe krijgt je kind ooit die goede voedingsstoffen binnen?

Je kent die strijd aan tafel vast wel. Jij wil graag dat je kind zijn groentes, fruit, vlees en vis eet, maar je kind eet momenteel alleen wat hapjes appelmoes en pannenkoeken. Nu zijn er verschillende voedingsstoffen erg belangrijk voor je kind, zoals omega 3. 

Wat is omega 3 ook alweer?

Omega-3 vetzuren, essentieel voor ons lichaam, hebben diverse vormen, waaronder:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)
  • Docosahexaeenzuur (DHA)

EPA en DHA, die vooral bekend zijn als visvetzuren en aanwezig zijn in vis en zeevruchten, vind je in tegenstelling tot deze, ALA – een plantaardig omega-3 vetzuur – in voedingsmiddelen zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en sojaolie.

ALA is ook een belangrijk vetzuur dat ons lichaam niet zelf kan maken. Daarom moeten we het met voeding binnenkrijgen. Hoewel ALA kan worden omgezet in EPA en vervolgens in DHA in ons lichaam, gebeurt dit maar in hele kleine hoeveelheden. Ongeveer 0,2 tot 8% van ALA wordt omgezet in EPA en 0 tot 4% in DHA. Het is daarom belangrijk om genoeg EPA en DHA direct uit voeding te halen.

Is omega 3 ook goed voor mijn kind?

Omega 3 is, net als voor jou, ook voor je kind belangrijk. Kun je de momenten van je zwangerschap nog herinneren? Van het prille begin tot die steeds bollere buik. Vanaf dat prille begin en zelf daarvoor al is omega 3 al superbelangrijk. Hier is waarom:

  • DHA (ingenomen door de moeder) is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen
  • DHA ondersteunt het de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden.

Nu heb je misschien al een kind(je) dat al wat groter is. Maar ook na de geboorte en de tijd van eventueel borstvoeding blijft omega 3 essentieel.

Dit gebeurt er na de geboorte in het brein

In de eerste paar jaar na de geboorte maken de hersenen van je kind een opvallende groei door. Rond het tweede jaar is het brein ongeveer 80% van de grootte van een volwassen brein. 

Stel je de hersenen voor als een bouwplaats. Tijdens deze bouwperiode bewegen hersencellen rond, maken ze verbindingen met elkaar en worden ze bedekt met een soort beschermend laag, vergelijkbaar met een jasje. Dit zorgt ervoor dat de cellen beter berichten met elkaar kunnen uitwisselen en legt de basis voor hoe goed je kunt nadenken, hoe je jezelf voelt en hoe je met anderen omgaat.

DHA is goed voor de hersenen

De hersenen van je kind groeien na een tijd dus niet meer zo snel. Toch gaan dingen zoals leren, voelen en met anderen omgaan gewoon door bij het verder opgroeien. En door al deze ontwikkelingen heen, is omega 3 heel belangrijk.(1) Wist je dat ongeveer 60% van ons brein bestaat uit vetten? En van dat vet is ongeveer 25% het omega-3 vetzuur DHA is? DHA is goed voor de hersenen, het is namelijk een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. Wist je dat de hersenen pas helemaal zijn uitgegroeid is tussen het 20e en 25e jaar? Daarnaast helpt het om scherp te blijven zien. Ook niet onbelangrijk! Je wilt dus dat je kind genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt. Als dit niet lukt met eten, dan zijn er gelukkig nog andere oplossingen.

De rol van omega-3 gummies: een leuke manier om mee op te groeien!

Gummies zijn populair vanwege de smaak en gemak. Maar, ze hebben helaas vaak ook nadelen. Denk aan veel suiker en calorieën, geplak aan je tanden en aan de binnenkant van de pot. We weten ook dat omega 3-gummies vaak erg weinig omega 3 bevatten. Dat is niet wat je wilt voor je kind. Wat dan wel?

Arctic Blue visolie: Omega-3 Gummies

We maken onze gummies op een speciale manier waardoor omega-3 visolie het belangrijkste ingrediënt is, niet suiker of hulpstoffen. Elke gummie bevat 250 mg DHA en 70 mg EPA, vijf keer meer is dan andere omega-3 gummies. Dit staat gelijk aan de omega-3 visvetzuren van één stukje haring. 

De Arctic Blue gummie bevat nauwelijks calorieën door het gebruik van xylitol. Xylitol is een moeilijke naam voor de suikervervanger uit de Finse berkenboom die niet slecht is voor de tanden. Hierdoor is de gummie ook geschikt voor diabetici.

Waarom Arctic Blue de beste keuze is!

  • Duurzaam verkregen mét keurmerk

Voor echte duurzaamheid is het belangrijk dat we niet met onze vingers zitten aan de maaltijd van zeedieren en de oceanen, het milieu en de lokale bevolking niet schaden. Een betere manier is daarom om filet-snijresten te gebruiken voor de visolie nadat de vis al is opgegeten door mensen.

  • Schone visolie 

Veel vis voor het maken van visolie wordt gevangen aan de andere kant van de wereld, in de plastic soep in de Grote Oceaan tussen Azië en Zuid-Amerika. De Barentszzee tussen Nova Zembla, Spitsbergen en Noord-Noorwegen is daarentegen één van de schoonste wateren ter wereld waar voornamelijk wilde kabeljauw zwemt. Toch bevatten bijna alle vissen in de wereld wel wat vervuiling. Daarom is het belangrijk dat er getest en gezuiverd wordt op zware metalen, PCB’s en dioxinen. 

  • Versheid

De versheid van een olie noemen we ook wel de oxidatie-waarde. Een hoge oxidatiewaarde ruik en proef je. Een verse olie zal nooit 'opboeren' met een vislucht. De versheid van visolie kan nauwkeurig gemeten worden in een laboratorium, uitgedrukt als oxidatie-waarde of Totox-waarde, wat staat voor Totale Oxidatie-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter.

Omega-3 vetzuren zijn gevoelig voor beschadiging na de productie door de blootstelling aan lucht en licht. Voor een lage Totox-waarde is de aanvulling van antioxidanten zoals tocoferolrijk extract, rozemarijn extract en ascorbylpalmitaat (vetoplosbare vitamine C) dan ook nodig.

  • Natuurlijke vorm: triglyceriden!

We kennen twee soorten:

  • Ethylesters zijn instabiele vetten met verschillende nadelen zoals verminderde opname, grotere kans op oxidatie en mogelijk een wat vieze nasmaak. Deze zijn vooral goedkoop. 
  • De triglyceridenvorm is de natuurlijke vorm zoals vetten in vis ook voorkomen. Deze vorm is goed opneembaar voor je lichaam en het meest stabiel. Als je kwaliteit voorop hebt staan, is dit dus een goede keuze.

Tot slot

Omega 3 is dus heel belangrijk voor het hele gezin. Maar geen zorgen als je kind bepaald eten een tijdje weigert. Kinderen moeten de smaken en teksturen soms nog leren eten. Wees daarom af en toe een beetje creatief met de maaltijden. Lukt dit niet? Gelukkig zijn er andere opties zoals omega-3 gummies. Zo krijgt je kind toch alle nodige voedingsstoffen binnen. Geniet van iets meer rust aan tafel!

Bronnen:

  1. Borasio, F., De Cosmi, V., D’Oria, V., Scaglioni, S., Syren, M. L. E., Turolo, S., ... & Lorusso, M. L. (2023). Associations between Dietary Intake, Blood Levels of Omega-3 and Omega-6 Fatty Acids and Reading Abilities in Children. Biomolecules, 13(2), 368.